12 Haziran Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
“1000 Çiftçi 1000 Bereket” programının kapsamı genişliyor
Haberler

“1000 Çiftçi 1000 Bereket” programının kapsamı genişliyor

Marketing Türkiye
5 Şubat 2021
3 dk okuma

Cargill tarafından hayata geçirilen 1000 Çiftçi 1000 Bereket programı ikinci yılında kapsamını mısırın yanına ayçiçeği de ekleyerek genişletirken, 12 ilde 1.175 çiftçiye daha ulaştı. Böylece programın sosyal getirisi de bir önceki yıla nazaran artış gösterdi.  Program için sezon başında belirlenen yüzde 15’lik verim artışı hedefiyse büyüyerek şimdiden yüzde 26’ya ulaştı. Dijital toprak analizi gibi yenilikçi çözümlerle verimi arttırılan topraklarda uygulanan “Tarlada Sıfır Atık Yönetimi” projesiyle sürdürülebilirliğe de dikkat çekiliyor.

Cargill, 1000 Çiftçi 1000 Bereket programı ile ülkemizdeki çiftçilerin verimliliği ve refahını artırmak üzere çalışmayı sürdürüyor. Program kapsamında ekimden hasada kadar eğitim, dijital tarım araçlarına erişim ve tarlalarına özel danışmanlık hizmeti alan çiftçiler, yüzde 26’ya varan oranda verim artışı elde ettiler. Program ikinci  yılında kapsamını mısırın yanına ayçiçeği ekleyerek genişletirken, 12 ilde 1.175 çiftçiyi programa dahil etti.

1000 Çiftçi 1000 Bereket programı, çiftçilerin verimini artırmak, geçim kaynaklarını güçlendirmek, tarımda sosyal ve dijital dönüşümü gerçekleştirmek ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla 2019 yılında hayata geçirildi. İkinci yılında ayçiçeği çiftçilerini de programa dahil ederek kapsamını genişleten 1000 Çiftçi 1000 Bereket, 12 ilde 70 bin futbol sahası büyüklüğüne denk gelen bir alana etki etti. Tarım ve gıda alanında Türkiye’de ilk kez sosyal etki hesaplaması yapılan program olma özelliği de taşıyan  1000 Çiftçi 1000 Bereket’e, 2020 yılında yapılan her 1 TL’lik yatırımın, 2,78 TL değerinde sosyal getirisi olduğu görüldü. Böylece programın sosyal getirisi bir önceki yıla göre de 2,53 TL’den 2,78 TL’ye yükselmiş oldu.

Bugün gerçekleştirilen çevrimiçi basın toplantısında konuşan Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Murat Tarakçıoğlu, sezon başında yüzde 15 olarak belirledikleri verim artış hedefini aşarak, program kapsamındaki çiftçilerin yüzde 26’ya varan oranda verim artışı elde ettiklerini açıkladı.

Tarakçıoğlu konuşmasında şunları söyledi: “Bu program Cargill’in, çiftçilerin refahını artırmak üzere gerçekleştirdiği projelere güzel bir örnek teşkil ediyor. İki yılda toplam 2.200’ü aşkın çiftçinin hayatına dokunduk. Üçüncü yılımızda kanola çiftçilerini de dahil ederek, programımızın etki alanını daha da genişleteceğiz. Aynı zamanda ‘Tarlada Sıfır Atık Yönetimi’ projesini hayata geçirdik. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi projesinde Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu yönetiminde ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) iş birliğinde, tohumdan ürüne yaşam döngüsü atık sorununa çiftçi lehine kolaylaştırıcı çözüm için çalıştık. ”Çiftçilerin bilgi birikimi ve yerel deneyimlerinin bilim ile harmanlanmasıyla, dijitalleşme konusunda da önemli adımlar atıldı. Çiftçiler dijital toprak analizi, meteoroloji & sulama ve tahmin istasyonu, uydudan tarla sağlığı takibi gibi dijital tarım araçlarından faydalandılar. Tarlaya özel sunulan doğru sulama, gübreleme ve ilaçlama programına uyan çiftçiler, hastalık riskini azaltıp toprak kirliliğinin de önüne geçti. Program sayesinde verim artışının yanı sıra kaynak tasarrufu sağlandı. Bu da  çiftçilerin maliyetlerine de olumlu şekilde yansıdı.

1000 Çiftçi 1000 Bereket programı kapsamında İzmir İlkkurşun’da üretim yapan mısır çiftçisi Umut Ayberk Akbay, programın etkisini şu örneklerle anlattı: “Bu yıl 200 dekarlık arazime mısır ekmeden önce tarlamı ziyaret eden ziraat mühendisleri dijital toprak analizi yaptılar. Bana SMS göndererek toprağımın hangi besine, ne kadar ihtiyaç duyduğunu ifade ettiler. Geçmiş yıllarda yanlış gübreleme yaptığımı fark ettim. Gerektiği kadar gübre kullanınca, gübreden yüzde 22 tasarruf etmiş oldum. Meteoroloji & Sulama ve Tahmin İstasyonu uygulamasıyla, mısırların gelişimini tarlaya gitmeme gerek kalmadan, cep telefonumdan takip ettim. Ziraat mühendisleri de tarlamı izleyip beni kırmızı örümcek zararlısına karşı uyardılar. Buna göre ilaç kullandım. Program sayesinde, dekar başına aldığım ürün 7.450’den 8000 kilograma çıktı.”

1000 Çiftçi 1000 Bereket programı, sürdürülebilirlik performansını ve yarattığı etkiyi daha kapsamlı bir şekilde paylaşmak üzere ilk İlerleme Raporu’nu yayınladı. Bu rapor, programın kaydettiği ilerlemeyi ve uzun vadeli değerini ortaya koymak ve değerlendirmek üzere, finansal olmayan veriler sağlıyor. Raporda, çeşitli kurum ve kuruluşlarla, programa katılan çiftçilerin görüşleri yer alıyor.

 

1000 çiftçi 1000 bereket çiftçilik maliyetleri dijital toprak analizi İTÜ itünova pagev tarlada sıfır atık yönetimi
1 Rahmi Koç hakkında soruşturma başlatıldı, Koç özür diledi… 
Rahmi Koç hakkında soruşturma başlatıldı, Koç özür diledi… 
2 Türkiye'deki kurumların yüzde 65'i siber saldırıya uğruyor
Türkiye’deki kurumların yüzde 65’i siber saldırıya uğruyor
3 Gençlik raporu: Hayallerde özgürlük, korkularda güvenlik var
Gençlik raporu: Hayallerde özgürlük, korkularda güvenlik var
4 Dünya Kupası yolunda kırmızı-beyaz marka evreni
Dünya Kupası yolunda kırmızı-beyaz marka evreni
5 3 adımda yatırım getirisini yüzde 45 artıran yapay zeka formülü!
3 adımda yatırım getirisini yüzde 45 artıran yapay zeka formülü!
Güncel Haberler
Mado’dan rakiplerine gönderme: “Konu dondurmaysa MADO'yla zor yarışırlar"
Mado’dan rakiplerine gönderme: “Konu dondurmaysa MADO’yla zor yarışırlar”
Dünya Kupası'nda bir ilk: Adı su molası, gerçekte reklam arası...
Dünya Kupası’nda bir ilk: Adı su molası, gerçekte reklam arası…
Bakanlıktan "vize garantisi" veren 6 firmaya reklam durdurma cezası!
Bakanlıktan “vize garantisi” veren 6 firmaya reklam durdurma cezası!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Şeytan Prada, Papa Nike giyer!
Haberler
Şeytan Prada, Papa Nike giyer!
Sena Tufan
8 Mayıs 2026
A Awards 2026 ödüllerini kazananlar açıklandı
Haberler
A Awards 2026 ödüllerini kazananlar açıklandı
Marketing Türkiye
20 Nisan 2026
Tek afişte iki dünya: Markalar kuşak farkını nasıl mizaha dönüştürdü?
Haberler
Tek afişte iki dünya: Markalar kuşak farkını nasıl mizaha dönüştürdü?
Gülben Dikmen
9 Mayıs 2026
Watsons Güzellik ve Kişisel Bakım Ödülleri yılın en iyi güzellik ve kişisel bakım ürünlerini seçti 
Haberler
Watsons Güzellik ve Kişisel Bakım Ödülleri yılın en iyi güzellik ve kişisel bakım ürünlerini seçti 
Ferruh Altun
9 Nisan 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.