21 Ağustos Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Herkes stresli, İK ne yapsın!
Haberler

Herkes stresli, İK ne yapsın!

Nafizcan Önder
21 Ağustos 2020
2 dk okuma

Tüm dünya mart ayından bu yana daha önce hiç tecrübe etmediği bir küresel salgınla mücadele ediyor. Yaşama biçimlerimizden başlayarak hayatın her alanına tesir eden pandeminin etkileri ise her geçen gün daha çok hissediliyor. Pandeminin bir sonucu olarak, birçok işletme kapılarını kapatırken, bu durum ülkeler özelindeki işsizlik oranlarında da çarpıcı bir artışa yol açtı. Faaliyet gösteren işletmeler ve çalışanlar ise yeni çalışma düzenlemelerine uyum sağlamanın getirdiği birçok stresle baş edebilmek için şirketlerinin insan kaynakları birimlerine her zamankinden daha çok ihtiyaç duymaya başladı.  Peki insan kaynakları  profesyonelleri iş yerindeki stresin yönetimi konusunda çalışanlarına nasıl destek olabilirler? Sorunun yanıtını Oxygen Consultancy Endüstri ve Finansal Hizmetler Müdürü Taylan Bengi’den alalım…

Öncelikli adım doğru iletişim

  • Öncelikle pandemi sırasında çalışanlarınızın yaşadıkları stresi yönetmelerine yardımcı olmak için yapabileceğiniz en öncelikli şey iletişim kurmaktır. Onların sosyal haklar, izin politikaları, evden çalışma veya sunduğunuz diğer yardım programları hakkında soruları olduğunda kiminle iletişime geçeceklerini bilmelerini sağlamak, genel işyeri kaygısını ve COVID-19 ile ilgili iş streslerini azaltmada anahtar olacaktır.
  • Pandemiye ilişkin stres yönetimi planlarınızı, e-posta, şirket içi haber bültenleri gibi duyurularla aktarmanız da yine faydalı olacak aksiyonlar arasında yer alıyor.

Özel hayat ve mesai kavramlarına dikkat!

  • Evden çalışma, sınırlı mahremiyet, sevdiklerimizin sağlığı ile ilgili endişeler, iş yerlerimizdeki aciliyetle birleşiyor. Çalışanlar kişisel hayatlarını işlerinden ayırmazlar ise bu onların tükenme olasılığını artıracak. Bununla mücadele etmek içinse İK birimlerinin, çalışanların mesai saatleri dışında olup olmadığına saygı gösterilerek bu konuda açık direktifler yayınlanabilir.
  • Çalışanlarınıza uzaktan çalışmaya alışmaları için ipuçları vermenin yanı sıra, yöneticilerin uzaktan çalışan ekip arkadaşlarına mentorluk ve destek sağlamaları da oldukça etkili olacaktır.
  • COVID-19 oldukça bulaşıcı ve bazı çalışanlarınızın hastalanması çok olası. Mevcut sağlık kılavuzları, enfekte olanların kendilerini ailelerinden, arkadaşlarından ve hatta evcil hayvanlarından tamamen ayırmalarını ve son semptomlarından sonra yedi gün karantinada kalmalarını önerdiğinden, bu durum, çalışanlar yalnızca hafif semptomlar yaşasa bile işle ilgili strese neden olacaktır. Hastalanan aile üyeleri sürekli bakıma ihtiyaç duyabilir, bu da çalışanların, hasta olmasalar bile onlara bakmak ve ebeveynlik görevlerini yerine getirmek için izin almaları gerekebileceği anlamına gelir. Bu noktada çalışanlarınız kendilerini iyi hissetmiyorlarsa ya da COVID-19 semptomları sergiliyorlarsa evde kalmaları gerekir. Diğer yandan çalışanlarınız izin alma konusunda endişeliyse onların kendilerini rahat hissedebileceği bir iletişim kurmalarını sağlamak son derece yararlı olacaktır. Çalışanların uzaktan çalışmasına izin vermek, kuruluşunuzun statükoyu korumaktan çok çalışan sağlığına değer verdiğini gösterir.

İş yeri güvenliği 

  • İşyeri güvenliği en büyük önceliğiniz olmalıdır. Hastaneler söz konusu olduğunda, bu sorumluluk, daha geniş rollerinin bir parçası olarak güvenliği denetleyen idari personele düşebilir. Ancak tıbbi tesislerin dışında, güvenlik genellikle İK’nın sorumluluğundadır. Bu noktada yüksek temas alanlarının düzenli olarak dezenfekte edilmesini sağlamanız gerekecektir. Hastaneler dışındaki kuruluşlar hijyen ürünleri ve maskeleri sağlamakla yükümlü olmamakla birlikte, özellikle yaş veya sağlık nedeniyle bulaşma riski yüksekse, çalışanlarınızın maske kullanımı zorunlu olmalıdır.

Son olarak…

  • IK her sorunu çözemeyebilir, bu sizlerden beklenmemelidir, ancak devam eden iletişiminiz ve desteğiniz, çalışanlarınızın bu pandemide yollarını bulmalarına yardımcı olmak için paha biçilmez olacaktır. İş stresi için desteğe sahip olduklarını hissederlerse, krizin geri kalanıyla yüzleşmek için kendilerini daha donanımlı hissedeceklerdir.
insan kaynakları Oxygen Consultancy Taylan Bengi
1 TIME, ilk kez “Yılın Kızları” listesini açıkladı: Türkiye’den Defne Özcan dünyaya ilham veriyor
TIME, ilk kez “Yılın Kızları” listesini açıkladı: Türkiye’den Defne Özcan dünyaya ilham veriyor
2 Japonya'daki Türk turist sayısı yüzde 77,3 arttı! Peki, nereden çıktı bu Japonya sevdası?
Japonya’daki Türk turist sayısı yüzde 77,3 arttı! Peki, nereden çıktı bu Japonya sevdası?
3 İş dünyasında haftanın atamaları (9-15 Ağustos)
İş dünyasında haftanın atamaları (9-15 Ağustos)
4 TikTok icadı sözcükler Cambridge Sözlüğü’ne girdi: Skibidi, tradwife, delulu, mouse jiggler...
TikTok icadı sözcükler Cambridge Sözlüğü’ne girdi: Skibidi, tradwife, delulu, mouse jiggler…
5 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yol haritasını açıkladı: Tek kullanımlık plastiklere veda!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yol haritasını açıkladı: Tek kullanımlık plastiklere veda!
Güncel Haberler
Disney+, Londra metrosunu karakterleriyle ele geçirdi
Disney+, Londra metrosunu karakterleriyle ele geçirdi
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (15-21 Ağustos)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (15-21 Ağustos)
DMM, "Cumhur Reyonu" haberlerinin gerçeği yansıtmadığını açıkladı
DMM, “Cumhur Reyonu” haberlerinin gerçeği yansıtmadığını açıkladı
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Çiftçiden sofralara uzanan milli dayanışma zinciri: KOOP Market
Haberler
Çiftçiden sofralara uzanan milli dayanışma zinciri: KOOP Market
Advertorial
8 Temmuz 2025
Vestel ve VIDAA’dan akıllı TV pazarında stratejik ortaklık
Haberler
Vestel ve VIDAA’dan akıllı TV pazarında stratejik ortaklık
İrem Alimoğlu
11 Temmuz 2025
Kriptoya açılan kapı: Burgan Bank ON Dijital’den ücretsiz TL transferi dönemi!
Haberler
Kriptoya açılan kapı: Burgan Bank ON Dijital’den ücretsiz TL transferi dönemi!
Advertorial
22 Temmuz 2025
Çocuklar arasında yapay zeka merakı iki kat arttı
Haberler
Çocuklar arasında yapay zeka merakı iki kat arttı
Sena Tufan
8 Haziran 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.