1 Haziran Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Dünya çorba gününde Türkiye'nin çorba tutkusu araştırıldı
Haberler

Dünya çorba gününde Türkiye’nin çorba tutkusu araştırıldı

Marketing Türkiye
4 Şubat 2019
3 dk okuma

Türklerin favori çorbası “Mercimek” oldu

Yemeksepeti, dünyada her yıl 4 Şubat’ta kutlanan Dünya Çorba Günü’nde kullanıcılarının çorba tutkusunu araştırdı. 20 bin yıllık geçmişe sahip olan çorbanın bugünkü formuna yakın hale gelmesi Fransızlar sayesinde olurken, çorbanın zengin çeşitlerini Türklerin geliştirdiği yaygın bir kanı.

Geçtiğimiz sene 3,5 milyon çorba siparişi veren Türkiye’nin çorba siparişleri yüzde 40 arttı. 2 bin 500 çeşit arasından sipariş oranlarına göre en sevdiğimiz çorba ‘Mercimek’ olurken yöresel çorbalara ilgi arttı. yüzde 67 artış ile İç Anadolu’dan Arabaşı çorbası sipariş sayısını en çok arttıran çorba olurken Gaziantep’ten Beyran ve Trabzon’dan Karalahana da en çok tercih edilen yöresel lezzetler arasında. Her kentin toplam siparişlerindeki çorba oranına göre; çorba sevdalısı kentlerin ilk sırasında İstanbul yer aldı. Onu sırasıyla İzmir, Bilecik, Muğla ve Samsun izledi.

1549263301_Beyran

2 bin 500 çeşit çorbanın favorisi mercimek

Türk mutfağında karşımıza sayısız çorba tarifi çıkarken; online siparişlerde de çeşit çeşit çorbalara yöneliyoruz.

Bugün yemek severler Yemeksepeti’nde her yöreden ve ülkeden ortalama 2 bin 500 çeşit çorba ile buluşuyor. Bu lezzetler arasında biz Türklerin çorbadaki ilk tercihi Mercimek çorbası oluyor. Mercimek çorbasını öylesine seviyoruz ki, 2018 yılında verilen 1 milyon 700 bin mercimek çorbası toplam çorba siparişlerin yüzde 50’sini oluşturuyor. 

Kullanıcıların birleştiği bir diğer ortak lezzet olan Ezogelin çorbası siparişlerin ikinci sırasında yer alırken sırasıyla Tavuk Suyu ve Kelle Paça çorbası ise en sevilen ortak lezzetlerden.
1549263286_Ezogelin

Klasik lezzetler zirveye oynuyor

Kiminin bayıldığı kiminin mesafeli durduğu bir çeşit olan balık çorbası yüzde 58 oranla 2018 yılında sipariş sayısını en çok artıran çorbalardan oldu.

Türk mutfağının kült çorbası tarhana ise online siparişlerde daha fazla tercih edilmeye başlandı ve siparişi sayısını yüzde 50 arttırdı. Yine klasik bir lezzet olan yayla çorbası da yüzde 40 daha fazla sipariş edildi. Türk mutfağının en klasik lezzetlerinden işkembe çorbası da geçen seneye göre yüzde 38 sipariş artışı ile gözde lezzetler arasında yer aldı.

Dünya çorbalarına temkinliyiz

Geride bıraktığımız yıl, online siparişlerde dünya mutfaklarından çorba çeşitlerinin siparişlerinde de artış yaşandı. Ancak veriler gösteriyor ki, konu çorba oldu mu Türkler kendi kültüründen çok da uzaklaşmayı sevmiyor.

Örneğin; Türk mutfağındaki yeri yeni sayılabilecek brokoli çorbasının siparişleri %13 artarken; Japon mutfağının ünlü çorbası Miso’nun sipariş oranı sadece %6 ve yine Asya mutfağından bir lezzet olan Noodle çorbasının siparişleri ise %17 arttı.

Online siparişlerde çorba yüzde 40 arttı

Ülke olarak çorbayı çok seviyor ve tüketiyoruz. Bu sevgimiz online siparişlere de yansımış durumda. Geçtiğimiz yıl ortalama 3,5 milyon çorba siparişi verildi ve bir önceki yıla göre yüzde 40 arttı. 

Çorba ve kebap en sevilen ikili

Yemeksepeti, kullanıcılarının çorbanın yanına en çok neyi yakıştırdığını da araştırdı. Kullanıcılar 2018 yılında çorbanın yanında en çok kebap siparişi verdi. Kebabı sırasıyla lahmacun ve döner takip etti.

25 yaş çorbayı çok seviyor

Yemeksepeti kullanıcılarının siparişlerine göre; bu lezzeti en çok sevenler 25-28 yaş aralığında. Çorbayı en çok sipariş edenler ise 25 yaşında.

Sıcaklar çorba siparişlerini etkilemiyor

Çorba bizim için mevsim göz etmeyen bir lezzet. Çorbanın en gözde olduğu aylar haliyle soğuk kış ayları olsa da yaz aylarında da çorbalar sofraları terk etmiyor. Yaz aylarında çorba tercihlerimiz yine değişmiyor ve mercimek ile ezogelin vazgeçilmez çorbalarımızdan oluyor.

Çorba tutkunu kentler

Her gün 68 ilden çorba siparişi alan Yemeksepeti, Türkiye’de çorbaya en düşkün şehirleri de araştırdı. Her kentin toplam siparişlerindeki çorba oranına göre; ilk sırada İstanbul yer aldı. Onu sırasıyla İzmir, Bilecik, Muğla ve Samsun izledi.

1 2025’in en çok kazandıran beş mesleği...
2025’in en çok kazandıran beş mesleği…
2 İş insanı İrfan Orakçıoğlu hayatını kaybetti
İş insanı İrfan Orakçıoğlu hayatını kaybetti
3 Çalışanlar artık geleneksel hediyeler istemiyor!
Çalışanlar artık geleneksel hediyeler istemiyor!
4 BYD Seal, reklamları "solladı"
BYD Seal, reklamları “solladı”
5 Ticaret Bakanlığı'ndan tüketici lehine adım: İade kargo ücreti satıcıya ait olacak
Ticaret Bakanlığı’ndan tüketici lehine adım: İade kargo ücreti satıcıya ait olacak
Güncel Haberler
Gizli müşteri uyarıyor: "Hizmet kalitesi eriyor, sadakat tehlikede!"
Gizli müşteri uyarıyor: “Hizmet kalitesi eriyor, sadakat tehlikede!”
TikTok'ta Morning Shed akımı: Güzellik için Hannibal Lecter'a dönüşmek...
TikTok’ta Morning Shed akımı: Güzellik için Hannibal Lecter’a dönüşmek…
Markalar için Alfa kuşağını anlama rehberi...
Markalar için Alfa kuşağını anlama rehberi…
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Penti, Zerogram ile kadınların iç giyimde konfor ve şıklık arayışını birleştiriyor
Haberler
Penti, Zerogram ile kadınların iç giyimde konfor ve şıklık arayışını birleştiriyor
Advertorial
3 hafta önce
Amazon, TikTok'u satın almak için teklifte bulundu
Haberler
Amazon, TikTok’u satın almak için teklifte bulundu
İrem Alimoğlu
3 Nisan 2025
Marketing Türkiye Mayıs sayısı yayında: Boykot ediyorum, öyleyse varım!
Haberler
Marketing Türkiye Mayıs sayısı yayında: Boykot ediyorum, öyleyse varım!
Nafizcan Önder
1 Mayıs 2025
Kendisi küçük etkisi büyük!
Haberler
Kendisi küçük etkisi büyük!
Sena Tufan
17 Nisan 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.