
Takviye edici gıda kullanımı yüzde 49,2’den yüzde 74,8’e yükseldi…
Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği’nin (GTBD) XSights iş birliğiyle gerçekleştirdiği araştırma, Türkiye’de takviye edici gıda kullanımının ve kategoriye duyulan güvenin önemli ölçüde yükseldiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, son üç ayda en az bir takviye edici gıda kullandığını belirtenlerin oranı yüzde 74,8’e ulaşırken, kategoriye duyulan güven yüzde 77’ye çıktı.
Türkiye’de takviye edici gıda sektörüne yönelik tüketici algısında son iki yılda dikkat çekici bir değişim yaşandı. Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği (GTBD) tarafından XSights iş birliğiyle gerçekleştirilen araştırmaya göre, son üç ay içinde en az bir takviye edici gıda kullandığını belirten tüketicilerin oranı yüzde 49,2’den yüzde 74,8’e yükseldi.
Araştırma sonuçları, kategoriye duyulan güvenin de önemli ölçüde arttığını gösteriyor. Buna göre, takviye edici gıdalara güven duyduğunu belirtenlerin oranı yüzde 60’tan yüzde 77’ye yükselirken, ürünlerin yeterince denetlendiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 23’ten yüzde 52’ye çıktı.
Araştırmada ortaya çıkan tablo, takviye edici gıdaların yalnızca büyüyen bir pazar olmadığını, aynı zamanda tüketiciler tarafından daha güvenilir ve kurumsal bir kategori olarak algılanmaya başladığını ortaya koyuyor. GTBD’ye göre bu dönüşümde, son yıllarda güçlenen denetim mekanizmaları ve kurumlar arası görev paylaşımına dayalı mevcut sistem önemli rol oynuyor. Türkiye’de takviye edici gıdalar; ürün onayı, üretim, ithalat, ihracat ve piyasa denetimleri açısından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, sağlık beyanları açısından Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK), reklam ve tanıtım faaliyetleri açısından ise Ticaret Bakanlığı’nın sorumluluğunda bulunuyor. Bu yapı, hem gıda güvenliğini hem de tüketici sağlığını gözeten tamamlayıcı bir denetim modeli sunuyor.
Tüketici daha bilinçli hareket ediyor
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan GTBD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Samet Serttaş, takviye edici gıdaların artık daha geniş bir tüketici kitlesi tarafından düzenli olarak kullanıldığını belirterek, güven ve denetim algısındaki yükselişin mevcut sistemin tüketici nezdinde karşılık bulduğunu gösterdiğini ifade etti. Serttaş, tüketicilerin ürün içerikleri, denetim süreçleri ve satın alma kanalları konusunda daha bilinçli hareket ettiğini söyledi.
Önümüzdeki dönemde sektörün odağında tüketici güvenini destekleyen uygulamaların daha da güçlendirilmesinin yer alacağını belirten Serttaş, “Ürün takip sistemleri, yerli hammadde yatırımları, şeffaf etiketleme yaklaşımı ve bilimsel temelli denetim altyapısı, sektörün gelecek dönem ajandasında öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Takviye edici gıda sektöründe bugün geldiğimiz noktayı yalnızca pazar büyüklüğüyle değil, tüketicinin güveniyle okumak gerekiyor. Kullanımın artması, güvenin yükselmesi ve denetim algısının güçlenmesi; sektörün istikrarlı, bilimsel ve öngörülebilir bir zeminde ilerlediğini gösteriyor. Bundan sonraki en önemli sorumluluğumuz da bu zemini korumak ve daha da güçlendirmek” diye konuştu.
Organik atıştırmalık pazarının şifresi: Çocuk beğenecek, anne güvenecek
