
Tüketici “resmi enflasyon” rakamına ne kadar inanıyor?
Ipsos Araştırma Şirketi, Nisan ayını kapsayana ekonomi dosyasının sonuçlarına göre, her 10 kişiden 8’i Türkiye’nin en önemli sorununun ekonomi olduğunu düşünüyor. Hissedilen enflasyonun açıklanan enflasyondan daha yüksek olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 63.
Ipsos araştırma, Nisan 2024 Ekonomi Dosyası’nın sonuçlarını yayımladı. Ekonominin mevcut durumunu değerlendiren katılımcılara “Ülkenizde en çok endişe duyduğunuz 3 konu nedir” diye soruldu. Buna göre katılımcıların yüzde 34’ü enflasyon yanıtın verirken bunu her ikisi de yüzde 30 oranıyla suç ve yolsuzluk&sosyal eşitsizlik takip etti. Yüzde 27 ilde işsizlik, yüzde 26 ile de finansal/siyasi yolsuzluk katılımcıların en çok endişe duyduğu konu başlıkları arasında yerini aldı.

“Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusuna katılımcılar, yüzde 88 ile ekonomi, yüzde 4 ile göçmen sorunu ve yüzde 1 ile siyaset yanıtlarını verdi.

Türkiye ekonomisinden memnuniyet oranının da incelendiği araştırmada, ekonomiye yönelik görüşlerin değişmediği ortaya kondu. Buna göre toplumun yüzde 75’i ekonomiden memnun değil. Yüzde 17’si ekonominin “ne iyi ne kötü” olduğu görüşünde bulunurken, yüzde 4’ü “iyi” yanıtını verdi.

Hissedilen enflasyon daha fazla
“TÜİK Mart 2024 için yıllık enflasyon oranını yüzde 68,5 olarak açıkladı. Sizin bir vatandaş olarak hissettiğiniz enflasyon oranı yüzde 68,5 midir?” diye soruldu. Katılımcıların yanıtı şöyle oldu:
- Hayır, enflasyon oranı yüzde 68,5’ten daha yüksek hissediliyor: yüzde 63
- Fikrim yok/Bilmiyorum: yüzde 14
- Evet, enflasyon oranı yüzde 68,5 hissediliyor: yüzde 13
- Hayır, enflasyon oranı yüzde 68,5’ten daha düşük hissediliyor: yüzde 6
- Cevap vermek istemiyorum: yüzde 4
Araştırmanın metodolojisi:
Araştırma 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili haftalık 400 birey ile online anket yöntemi (CAWI) üzerinden gerçekleştirildi ve Mart ayında toplam 1600 kişi ile görüşüldü. Araştırmanın istatistiki hata payı, 95 güven aralığında ± 3.5’tir. Veriler, ADNKS 2019 verilerine (yaş, cinsiyet, eğitim ve İBBS1 12 bölge) göre ağırlıklandırıldı.
Araştırmanın tamamını BURAYA tıklayarak inceleyebilirsiniz.
UEFA Şampiyonlar Ligi dolayısıyla hafta sonu harcamalarında yüzde 40 artış bekleniyor