25 Mart Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
“En kötü ruh haline sahip ülkeler” açıklandı. Listede Türkiye de var…
Haberler

“En kötü ruh haline sahip ülkeler” açıklandı. Listede Türkiye de var…

Seda Başpınar
6 Mayıs 2023
3 dk okuma

BAREM’in global ortağı WIN Grubu ile yaptığı araştırma gösteriyor ki; dünya pandeminin pençesinden kurtulurken, stres seviyesi global çapta endişe verici derecede yükseldi. Birçok insan bu zorlu sürecin zihinsel ve duygusal bedeliyle mücadele ediyor. Araştırma, dünya genelinde stres ve kaygı eğiliminin 2021’e göre yüzde 7,5’lik bir artış gösterdiğine işaret ediyor. Stres ve olumsuz ruh halinden en çok etkilenenler ise 18-24 yaş grubu…

Dünya çapında 39 ülkede 28.702 katılımcının görüş ve inançlarını araştıran Yıllık WIN Dünya Anketi – WWS 2022 raporuna göre Polonya, vatandaşlarının en kötü sağlığa sahip olduğu ülke olarak zirvede. Yanıt verenlerin toplam yüzde 49’u sağlık durumunun “çok” veya “oldukça” kötü olduğunu belirtiyor. Meksika ve Hindistan’dan katılımcılar ise yüzde 88,3 ve yüzde 91,5’lik yüzdelerle kendilerini “çok sağlıklı” veya “sağlıklı” olarak derecelendiriyor. Ayrıca bölgeler arasında dikkate değer farklılıklar görülüyor. Amerika (yüzde 24,6), Orta Doğu ve Kuzey Afrika (yüzde 19,5) ve Asya-Pasifik (yüzde 17) ile karşılaştırıldığında Avrupalılar (yüzde 28,8) “sağlıksız” olduklarını belirtiyor.

Türkiye’de, sağlıklı olduğunu belirtenlerin oranı 2021 yılına göre yüzde 76’dan yüzde 80’e çıktı. Erkekler, kadınlara göre daha sağlıklı olduklarını söylerken (yüzde 85’e karşı yüzde 75); 18-34 yaş grubu yüzde 92 ile diğer yaş grupları arasında en sağlıklı olduğunu düşünen grup oldu.

Cinsiyet eşitsizliği dikkat çekiyor

Küresel verilere göre, kadın ve erkeklerin sağlıklarını nasıl algıladıkları konusunda bir eşitsizlik söz konusu. Erkeklerin yaklaşık yüzde 20’si kendilerini “çok sağlıklı” olarak tanımlarken, kadınların sadece yüzde 15’lik bir kesimi kendini böyle tanımlıyor. Diğer yandan, erkeklere kıyasla daha fazla kadın (yüzde 20,8’e karşı yüzde 17,4) kendilerini “biraz sağlıksız” olarak görüyor.

Kilo ve zindelik hakkındaki algı da değişim gösteriyor. Erkeklerin toplam yüzde 23,1’i kondisyonlarının “çok iyi” olduğunu belirtirken, kadınların sadece yüzde 16,5’i bu düşüncede. Küresel çapta, yüzde 32,8’lik bir oranla kilolarını “oldukça kötü” veya “çok kötü” olarak derecelendiren kadınlar, kiloları konusunda daha çok kaygılıyken erkeklerde bu oran yüzde 27,2.

Türkiye, en kötü ruh haline sahip ikinci ülke

Vietnam (yüzde 94,8) ve Güney Kore (yüzde 83,1), “çok iyi” veya “oldukça iyi” derecelendirmeleriyle zindelik düzeyinin en yüksek olduğu ülkeler arasında. Zindelik düzeyini “oldukça kötü” veya “çok kötü” olarak en düşük seviyede derecelendiren ülkeler arasında ise Sırbistan (yüzde 50,2) ve Almanya (yüzde 48,6) bulunuyor. Türkiye’de, 2018 yılına göre sağlıkla ilgili düşüş eğilimi; zindelik (yüzde 79’dan yüzde 75’e), kilo (yüzde 69’dan yüzde 67’ye) ve ruh hali (yüzde 73’ten yüzde 66’ya) algı alanlarında yaşandı. Yüzde 66 oranıyla Türkiye, Polonya’dan sonra (yüzde 65) en kötü ruh haline sahip ikinci ülke konumunda.

Pandemi sonrası stres en çok gençleri etkiledi

Dünya pandeminin pençesinden çıkarken, veriler global stres seviyelerinin endişe verici derecede yüksek olduğunu ortaya çıkarıyor. Katılımcıların yüzde 40,3’ü genel stres seviyelerini “oldukça kötü” veya “çok kötü” olarak derecelendiriyor. Daha spesifik olarak, bu durumdan en çok etkilenen ülkeler arasında vatandaşlarının yüzde 64,1’i “oldukça kötü” veya “çok kötü” stres seviyelerine sahip olan Peru ve yüzde 55,5’inin de aynı stres seviyelerine sahip olduğunu bildiren Filipinler bulunuyor. Türkiye, yüzde 51 stres seviyesiyle, büyük çoğunluğun stres altında olduğu ülkeler arasında yer alıyor. 

Bulgular, birçok insanın son birkaç yılın zihinsel ve duygusal yüküyle mücadele etmeye devam ettiğini gösteriyor. Özellikle, bu oranda 2021’e kıyasla yüzde 7,5’lik bir artış söz konusu. Bu da dünya genelinde artan stres ve kaygı eğilimini gösteriyor.

Stres ve negatif ruh halinden en çok etkilenen yaş grubu ise 18-24. Yüzde 46,2’si “oldukça kötü” veya “çok kötü” stres seviyeleri ve yüzde 23,5’inin de “oldukça kötü” veya “çok kötü” ruh hali olduğunu bildiriyor. Buna karşılık 65 yaş üstü katılımcıların yüzde 83,6’lık bir kesimi “çok iyi” veya “oldukça iyi” bir ruh haline ve yüzde 67,9’lık bir kısmı da “çok iyi” veya “oldukça iyi” stres seviyelerine sahip olduğunu bildiriyor.

Araştırma metodolojisi

Araştırma, 36 ülkede CAWI / CATI / CAPI anket yöntemleri kullanılarak yapıldı. Toplam 29.739 kişiyle görüşüldü. Saha çalışması 9 Ekim ve 10 Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Araştırma  hata payı 4.4 ve 2.5 arasında yüzde 95 güven düzeyinde.

Dünyanın en zeki ülkeleri açıklandı: Listede Türkiye de var…

featured
1 Liderlerin yüzde 70’ine göre büyük dönüşüm programlarına İK liderlik edecek
Liderlerin yüzde 70’ine göre büyük dönüşüm programlarına İK liderlik edecek
2 Deloitte, Marketing Türkiye için analiz etti: Orta Doğu'da 4 farklı senaryo tek bir raporda!
Deloitte, Marketing Türkiye için analiz etti: Orta Doğu’da 4 farklı senaryo tek bir raporda!
3 Stratejiden önce değer: H. Çağatay Özdoğru Master Talks’ta anlattı…
Stratejiden önce değer: H. Çağatay Özdoğru Master Talks’ta anlattı…
4 10. yılında Brandverse 2026 jürisini gururla sunarız
10. yılında Brandverse 2026 jürisini gururla sunarız
5 Bayram planlarını ekonomi belirledi: 10 kişiden 6’sı yaşadığı şehirde kalacak
Bayram planlarını ekonomi belirledi: 10 kişiden 6’sı yaşadığı şehirde kalacak
Güncel Haberler
Falım manisi gerçek oldu: Sakızdan çıkan sözler aşka dönüştü
Falım manisi gerçek oldu: Sakızdan çıkan sözler aşka dönüştü
Gerçek zamanlı iletişim, gerçek kriz!
Gerçek zamanlı iletişim, gerçek kriz!
"Akbank, son 5 yılda teknolojiye 1 milyar doların üzerinde yatırım yaptı!"
“Akbank, son 5 yılda teknolojiye 1 milyar doların üzerinde yatırım yaptı!”
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Formula 1’e tatlı bir mola: KitKat çikolatadan yarış arabasıyla pistte...
Haberler
Formula 1’e tatlı bir mola: KitKat çikolatadan yarış arabasıyla pistte…
Nafizcan Önder
3 hafta önce
Tofaş, 5 yıl aranın ardından Amerika pazarına dönüyor!
Haberler
Tofaş, 5 yıl aranın ardından Amerika pazarına dönüyor!
Marketing Türkiye
2 gün önce
Brandverse Awards başvuru tarihi uzatıldı!
Haberler
Brandverse Awards başvuru tarihi uzatıldı!
Sena Tufan
2 hafta önce
Alkol düzenlemesi Meclis'te: Dolaylı tanıtım, her türlü işaret, yazı ve görsel yasaklanacak
Haberler
Alkol düzenlemesi Meclis’te: Dolaylı tanıtım, her türlü işaret, yazı ve görsel yasaklanacak
Marketing Türkiye
2 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.