25 Aralık Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Gençlerin gelecek hayallerinde Türkiye yok
Haberler

Gençlerin gelecek hayallerinde “Türkiye” yok

Gizem Yıldız
2 Kasım 2022
2 dk okuma

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) adına KONDA tarafından gençlerin bugünü ve yarınına ışık tutmak için gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları bugün bir üniversite öğrencisi ya da mezun işsiz olarak yaşamanın zorluklarını gözler önüne seriyor. Veriler gençlerin “insani şartlarda” konaklayamadığına işaret ederken en temel ihtiyaçlarının “burs” olduğunu gözler önüne seriyor. Tahmin edilebileceği üzere psikolojik destek de en önemli ihtiyaçları arasında… Tüm bu yaşananlar sonucunda yüzde 71,3’lük bir kitle Türkiye’de gelecek hayal edemiyor.

  • Araştırmaya katılan her iki gençten biri üniversite öğrencisi. Mezunlardan yüzde 7,5’i işsizken yüzde 6,8’i çalışma hayatına atılmış durumda.
  • Yüzde 81,7’lik bir kitle halihazırda devlet üniversitesinde okuyor. Hane içi aylık gelirler mercek altına alındığında yüzde 17,3’ünün evine ayda 10 bin TL ve üzeri para girdiği görülürken yüzde 30,5’lik bir kesim 5-10 bin TL bandında kalıyor.
  • Bu durum elbette gençlerin en öncelikli ihtiyacının burs (yüzde 59,3) olmasına sebep oluyor. Diğer ihtiyaçlar ise şöyle sıralanıyor; psikolojik destek (yüzde 54,2), bilgisayar (yüzde 32,4), kitap (yüzde 31,5) ve mentorluk (yüzde 26,9).
  • Katılımcıların yüzde 7’si yalnız yaşarken, dörtte biri üç kişi, üçte biri dört kişi, beşte biri ise beş kişi ile birlikte konaklıyor. Yüzde 37’si devlet yurdunda kalıyor ya da kalacak, yüzde 34,2’si ailesinin yanında kalıyor, yüzde 19,1’i ise öğrenci evinde yaşıyor. Yüzde 44,7’lik bir kitlenin kendine ait bir odasının olmadığı verilere yansıyor. Dolayısıyla her beş katılımcıdan biri yaşadığı yurdun ya da evin insani şartlarda olmadığını belirtiyor. Üstelik yüzde 37’lik bir kesim ailesinden de harçlık almıyor. Çalışanların neredeyse yarısı kazancının asgari ücretten az olduğunu söylüyor.
  • Sadece yüzde 30,62’lık bir kitle yaşadığı bölgeyi güvenli buluyor. Öte yandan katılımcıların üçte birinin barındığı yurtları yeterli bulduğu görülüyor.
  • Gençlerin yüzde 48,9’u ekonomik yetersizlik sebebiyle tedavisini ertelediğini kaydediyor. Yalnızca yüzde 66’sı mobil internet erişimine sahip. Yüzde 71,3’ü Türkiye’de bir gelecek hayal etmiyor. Hatta yüzde 81,6’sı imkanı olursa yurt dışında yaşamayı tercih edeceğini ifade ediyor.

Araştırmanın Metodolojisi:

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) için KONDA tarafından 6 Mayıs- 11 Haziran tarihleri arasında 17- 30 yaş aralığındaki 1542 kişiyle gerçekleştirilen araştırmada, gençlerin sorun ve ihtiyaçları tespit edildi.

Dünyanın yükü Türk gençlerinin omuzunda!

McKinsey Sağlık Enstitüsü (MHI), 10 ülkeden 18-24 yaş aralığında olan Z kuşağını dahil ettiği “Europe Gen Z Brain Health” araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Türkiye’nin de yer aldığı araştırmada aralarında iklim krizi ve Ukrayna savaşının da olduğu global meseleler hakkında gençlerin stres seviyesi ölçümlendi.
featured TOG
1 Warner Bros. Paramount'un 108 milyar dolarlık teklifine rağmen Netflix’i seçti
Warner Bros. Paramount’un 108 milyar dolarlık teklifine rağmen Netflix’i seçti
2 2025 şehir hayatının "en"leri belli oldu!
2025 şehir hayatının “en”leri belli oldu!
3 Hepsiburada, 2030’a kadar 120 bin girişimci kadını e-ticarete kazandıracak
Hepsiburada, 2030’a kadar 120 bin girişimci kadını e-ticarete kazandıracak
4 Miu Miu'dan 25 bin liralık UNO destesi!
Miu Miu’dan 25 bin liralık UNO destesi!
5 Yayıncılıkta tarihi bir kırılma: Oscar ödülleri YouTube’a taşınıyor...
Yayıncılıkta tarihi bir kırılma: Oscar ödülleri YouTube’a taşınıyor…
Güncel Haberler
The One Awards'da ilk 3'e kalan markalar belli oldu!
The One Awards’da ilk 3’e kalan markalar belli oldu!
Şirketlerin yüzde 78’i 2026'da tek ücret artışı planlıyor
Şirketlerin yüzde 78’i 2026’da tek ücret artışı planlıyor
Göçün yeni gerçekliği: Türkiye’de yaşayan yabancılar ne düşünüyor, nasıl tüketiyor?
Göçün yeni gerçekliği: Türkiye’de yaşayan yabancılar ne düşünüyor, nasıl tüketiyor?
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Finans dünyasının yeni kodları The TECH Summit FINTECH Sahnesi’nde
Haberler
Finans dünyasının yeni kodları The TECH Summit FINTECH Sahnesi’nde
Nafizcan Önder
3 hafta önce
CarrefourSA, A101'e mi satılıyor? Sabancı Holding’den açıklama geldi...
Haberler
CarrefourSA, A101’e mi satılıyor? Sabancı Holding’den açıklama geldi…
Nafizcan Önder
1 hafta önce
DİMES yeni logosu ve “İçecek Bi’Şey” sloganıyla dönüşümünü duyurdu
Haberler
DİMES yeni logosu ve “İçecek Bi’Şey” sloganıyla dönüşümünü duyurdu
İrem Alimoğlu
7 Kasım 2025
Duygudan otoriteye: Eylül ayının en başarılı reklam filmleri
Haberler
Duygudan otoriteye: Eylül ayının en başarılı reklam filmleri
Nafizcan Önder
23 Kasım 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.