Yeni ajans başkanları, yeni iş yapış biçimleri
Ajanslardan bundan böyle sadece halihazırda var edilmiş bir işin iletişimi beklenmiyor. Beklenen, yeni ürün tasarımı ve paketlenmesi dahil iş süreçlerinin yeniden tasarlanması. Pek çok konsept ajansın bu kapsamda çalıştığını biliyorum ancak değişimin bir network ajansından ilan edilmesi bir ilk. Değişim dikkatlice izlenmeli.
Yıl 2006… Dijital mecranın giderek etkisini arttırdığı yıllar. Öncüler blog’larını açmış pazarlama blogger’ları ise geleneksel mecralarda kendine yer bulamayacak fikir ve eleştirilerini özgür bir mecrada paylaşmaya başlamışlardı. Kendiliğinden gelişen bu oluşumun sürekliliği güçlü olmalarına bağlıydı. İlk işim hepsini bir araya toplayarak birbirleriyle tanıştırmak oldu. Amacım yeni büyüyen bu alanda güç birliği yapmalarını sağlamaktı. O toplantılara katılanlar bugün dijital iletişimin patronları, ajans başkanları konumunda… Onlardan biri de 41? 29!’un Ajans Başkanı Alemşah Öztürk idi. Geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük network’lerinden biri olan Grey Worldwide 41? 29!’u bünyesine katarak Alemşah Öztürk’ü de bu operasyonun başına geçirdi. “Mecra Bağımsız Yaratıcı Fikir” üretecek olan 4129Grey isminden de anlaşılacağı gibi bir yaratıcı ajans olmanın ötesinde kurumlara iş odaklı çözümler üretecek. Bu bir nevi sondan başa, sorundan çözüme iş yapış biçimi. İletişim odaklı işlerin geldiği nokta iletişimi yapılacak işleri düşünmeye kadar derinleşti. Bu yaklaşım “content marketing” ile anlatılamayacak kadar ileri bir durum. Ajanslardan bundan böyle sadece halihazırda var edilmiş bir işin iletişimi beklenmiyor. Beklenen, yeni ürün tasarımı ve paketlenmesi dahil iş süreçlerinin yeniden tasarlanması. Pek çok konsept ajansın bu kapsamda çalıştığını biliyorum ancak değişimin bir network ajansından ilan edilmesi bir ilk. Değişim dikkatlice izlenmeli.
PR’cılarla haberciler köşeye sıkıştırılmış
EGD Kartepe Ekonomi Zirvesi’nin 11’cisindeyiz. Yarıdan fazlasına katılmışlığım var. Gündemimiz değişen ve gelişen duruma göre ekonomi gazeteciliğinin geleceğine ilişkin vizyon yaratmak. Ben de görüş beyan eden panelistlerden biriyim. Gündemdeki konulardan biri halkla ilişkiler profesyonelleriyle habercilerin günlük uygulama içinde nasıl karşı karşıya geldiği. Doğal olarak söyleyebileceğim çok şey var. Hatta bir gün öncesinde bir ajans başkanı tarafından aktarılan, “olamaz” dediğim bir de örneğim mevcut. Olay şu; referans oluştursun diye oldukça düşük bir bedelle portföylerine aldıkları kocaman bir holdinge hizmet veriyorlarken, kendi rakamlarının beşte biri kadar bir bedelle, PR yetkinliği olduğunu söyleyen ve santim-sütun üzerinden taahhütte bulunan bir tarafın teklifini gördüklerini yemin ederek anlatıyor. Holding yönetim kurulu başkanın talebi ise zirve yapmış durumunda. Görüşme yapılmak istenen listede amiral gazetelerin en ağır topları var. Haberciliğin itibarını sıfırlayan bu hastalıklı durumun acilen çözülmesi gerekiyor. Elbette iş yine olayın muhataplarına düşüyor.
Mayıs sayımızın kapağı altında yazarımız Ali Saydam ile sevgili dostumuz CNN Ekonomi Müdürü Emin Çapa’nın olayın her iki tarafından bakarak ortaya koyduğu görüş benim de takıldığım konuyla aynı. Belli ki bardak çoktan dolmuş taşıyor. Konuya PR ve ekonomi habercileri açısından acil müdahalenin gerektiği görünüyor.
İlk kesilen bütçe kalemi…
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, “Bu büyümeyle (yüzde 3) 2025’te kişi başı gelir 15 bin dolar olacak. Oysaki hızlı büyümeyle (yüzde 7) 2025’deki kişi başı gelir 24 bin dolara çıkar. Ekonomik büyümenin odağında Marmara Bölgesi bulunuyor. Ancak bu büyüme hızı ve sadece Marmara Bölgesi’nin yarattığı zenginlikle 2023 hedeflerine ulaşmak olanaklı değil. Zenginliğin 81 kente yayılması gerek. Bu nedenle birden çok Marmara Bölgesi’ne ihtiyacımız var” diyor.
Her yıl ekonomideki geleceğe ilişkin bir vizyon oluşturmak üzere ekibiyle ciddi bir hazırlık yapan Bakan Hisarcıklıoğlu bu kez Anadolu’nun farklı coğrafyalarında bölgenin gereklerine ama daha çok da ülkenin gerçeklerine uygun sektörlerin desteklendiği birkaç Marmara Bölgesi önerisi sunuyor bize. Karadeniz’den Akdeniz’e inen demiryollarının geçtiği Orta Anadolu Bölgesi, Asya’ya açılmak için Kuzeydoğu koridoru ve teknoloji hub’ı olarak konumlanan İç Ege, Marmara olmaya aday alanlar olarak görülüyor. Kendi işini yapmak isteyen herkese bu alanlarda yeni iş olanakları doğacak. İçinde bulunduğumuz büyüme hızının yetmediğini, yaşanabilecek en küçük darboğazda bile ilk kesilen bütçe kaleminin pazarlama ve iletişim olduğunu hatırlatmak isterim. İlle da İstanbul demeyenlerin dikkatine yeni Marmaraları sunarım.
Patronlar Kulübü yeniden toplanmaya başladı
Manifesto İletişim Grubu epeydir ara verdiği Patronlar Kulübü toplantılarını yeniden başlattı. Grubun hizmet verdiği markaların patronlarının katıldığı yemekli toplantıların ev sahipliğini her defasında bir başka patron yapıyor. Aksatmamaya dikkat ettiğim toplantıların 2015’te ilkini Altınhas Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş yapmıştı. İkincisi Reysaş Lojistik ve GYO Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven’in ev sahipliğinde yine Döven’in yatırımı olan Palladium Tower’da Barnie’s Coffe Kitchen’da yapıldı. Patronlar Kulübü’nü cazip kılan en önemli yanı üyelerin farklı iş alanlarındaki deneyimlerini paylaşması ve birlikte iş olanakları arıyor olması. Keyifli bir ortamda bir araya gelen patronlar bir süre sonra birlikte neler yapabileceklerini sorguluyor. Son Patronlar Kulübü’nde bir işbirliği yaratıldı mı bilmem ama iş dünyasının renkli simalarından Durmuş Döven’in yaşanmış hikayeleri geceye damgasını vurdu. İş stresinden uzak birkaç saat Patronlar Kulübü üyeleri için de dinlendiriciydi.
Son toplantıda yeni patronlarla tanıştım. Yeni kulüp üyelerine ve sayılarına bakınca Manifesto’da işlerin iyi gittiğini söyleyebilirim. Günaydın Restoran Kurucu Ortağı Cüneyt Asan, Sancak Group YK Başkanı Haydar Sancak, Liv Yapı YK Üyesi Seda Aydın ve Çelik İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Çelik toplantıya katılan eskilerden. Yeniler ise daha kalabalık: Cargill Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu, Piranha Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Verkay, İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Kuyaş Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner, Ak Zirve Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Maasfeh ve Avukat Cihangir Fadıl Ünal… Patronlar olur da biz ekonomiciler orada olmaz mıyız? Hürriyet ekonomi yazarı Vahap Munyar ve CNBC-E Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım ve bendeniz de masanın konukları arasındaydık.