23 Nisan Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Köşe Yazıları

Süper Bilgisayar Watson’a Sağlıkla İlgili “Göz” Kazandırmak için IBM 1 milyar Doları Gözden Çıkarıyor

Sertaç DOĞANAY
1 Eylül 2015
1 dk okuma

Süper bilgisayar kavramını hayatımıza sokan şeylerin başında, 1996 yılında dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov ile karşılaşan IBM Deep Blue geliyor kuşkusuz. IBM geçen 20 yılda bu yolda büyük yol kat etti. Süper bilgisayar deyince ilk aklımıza gelen marka olan Watson, sağlık alanında büyük işler yapıyor.

Kısaca süper bilgisayarlardan bahsedeyim. Dünyanın en hızlı (güçlü) süper bilgisayarı Çinli Tianhe-2. 
Saniyede 33 petaflop işlem yapabiliyor. Petaflop/saniye nedir derseniz; saniyede 1 katrilyon işlem yapabilme kapasitesi anlamına geliyor. Bu “çılgın” hız, 3.120.000 çekirdek tarafından üretiliyor. Aynı zamanda da korkunç bir enerji harcıyor; saate tam 17,8 MW. Yani 360.000 adet 50 wattlık ampülün harcadığı enerjiyi tüketiyor.

Bahsi geçen süper bilgisayarların insan hayatına en çok dokunduğu alanlardan biri de sağlık. IBM, geçtiğimiz Nisan ayında Watson Health Unit’i lanse etmişti. O günden bu yana sağlık alanında iki önemli satın alma yaptı. İlki; toplum sağlığı alanında çalışan Phytel, diğeri ise bulut tabanlı yapay zeka alanında çalışan Explorys. Son satın alması ise 1 milyar dolarlık: Merge Healthcare. IBM bu satın almanın amacının, tıbbi görüntülerin ve dataların daha iyi analiz edilip anlamlandırılması sayesinde doktorlara daha doğru kararlar verme imkanı tanımak olduğu belirtiyor.

IBM Araştırma ve Çözümler Portföyü Başkan Yardımcısı John Kelly, önümüzdeki 10 yılda IBM’in en önemli büyüme alanlarının başında sağlığın geldiğini söylüyor.

Bu yazıyı yazarken yaptığım araştırma sırasında öğrendim ki IBM araştırmacıları tüm tıbbi kayıtların yaklaşık %90’ının görsel dosyalardan oluştuğunu tahmin ediyorlar. Merge satın alması sonrasında tamamlayacakları “bulut halkası” sayesinde tüm laboratuvar sonuçlarını, elektronik sağlık kayıtlarını, genomik testleri de birbiriyle ilişkilendirme yönünde yol alacaklarını ifade ediyorlar.

Farklı kaynakların paylaştıkları haber ve yorumlara göre IBM’in sağlık alanındaki güçlü yatırımı, 2015’teki bu üç önemli satın alma ile kalmayacak. Haber aldığım gelişmeleri sizinle paylaşacağım.

1 Okul saldırılarının ardından reklamverenler ekrandaki şiddete karşı ses yükseltiyor: Şiddet varsa reklam yok!
Okul saldırılarının ardından reklamverenler ekrandaki şiddete karşı ses yükseltiyor: Şiddet varsa reklam yok!
2 Sezen Aksu’dan yeni albüm: “Biz de Yeniden Başlarız”
Sezen Aksu’dan yeni albüm: “Biz de Yeniden Başlarız”
3 Televizyon Yayıncıları Derneği'den reklamverenlerin "Şiddet varsa reklam yok" çıkışına yanıt geldi
Televizyon Yayıncıları Derneği’den reklamverenlerin “Şiddet varsa reklam yok” çıkışına yanıt geldi
4 Global iş güveni araştırması: Türk iş dünyası iki kutup arasında...
Global iş güveni araştırması: Türk iş dünyası iki kutup arasında…
5 1 Nisan şakasıydı: Köfteli lolipop gerçek oldu!
1 Nisan şakasıydı: Köfteli lolipop gerçek oldu!
Güncel Haberler
"Yapay zeka internet ve elektrik kadar dönüştürücü"
“Yapay zeka internet ve elektrik kadar dönüştürücü”
Great Place To Work® "Türkiye'nin En İyi İşverenleri 2026" listesini açıkladı!
Great Place To Work® “Türkiye’nin En İyi İşverenleri 2026” listesini açıkladı!
Türkiye’nin ilk “fijital” eğlence merkezi XPZONE açıldı
Türkiye’nin ilk “fijital” eğlence merkezi XPZONE açıldı
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Okul saldırılarının ardından reklamverenler ekrandaki şiddete karşı ses yükseltiyor: Şiddet varsa reklam yok!
Haberler
Okul saldırılarının ardından reklamverenler ekrandaki şiddete karşı ses yükseltiyor: Şiddet varsa reklam yok!
Nafizcan Önder
6 gün önce
Her dokunuş bir deneyim: Experience as a Service (EaaS)
Haberler
Her dokunuş bir deneyim: Experience as a Service (EaaS)
Marketing Türkiye
2 hafta önce
Çalınan çikolatalar sonrası KitKat kamyonuna yakın koruma
Haberler
Çalınan çikolatalar sonrası KitKat kamyonuna yakın koruma
Nafizcan Önder
2 hafta önce
Bulgari'nin global marka elçisi Dua Lipa oldu
Haberler
Bulgari’nin global marka elçisi Dua Lipa oldu
Sena Tufan
23 Şubat 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.