3 Kasım Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Köşe Yazıları

Hızlı olan kazanır! İran hazır!

Selçuk KILIÇ
1 Eylül 2015
2 dk okuma
Marketing Türkiye'yi Google kaynaklarınıza ekleyin.

Bundan bir sene evvel arkadaşlarım İran’a (İsfahan) gidelim fikrini ortaya attığında çok tepki vermiştim. Fakat geçen seneki mistik tecrübeden sonra, bu sene hem turistik gezi hem de Etnografik gözlem için yeniden İran ‘a (Şiraz) gittik. Kuzey batıda Tebriz yani Türk izleri(nerede ise Türkiye’den sonra en fazla Türk kökenlilerin yaşadığı bölge desek yeri var), güneye doğru indikçe Tahran’da modern İran izleri, daha güneyde İsfahan’a indikçe Selçuklu izleri ve en aşağıya doğru indikçe Şiraz’da Pers izleri. Aslında İran ‘da Türkiye gibi çok renkli bir ülke.

 

Hızlı olan kazanır! İran hazır!

 

İran’da hayat 1980 ‘lerde durmuş gibi; binalar, mağazalar ve yollar …. Bu durum Türkiye’de güçlü olan “inşaat sektörü” için büyük bir fırsat.  Bu fırsat “her sektör içinde var” desek yanlış olmaz. İran halkının, tüm Ortadoğu ve Doğu coğrafyalarda olduğu gibi, Türklere karşı yüksek muhabbetleri var. Konuştuğumuz İranlılar, Türkiye bizim için “büyük kardeş” diyorlar.  Bizi gören herkes Türk olduğumuzu duyunca hemen fotoğraf çektirebilmek için sıraya giriyorlar.

 

Hızlı olan kazanır! İran hazır!

 

Türk girişimciler için; İranlıların Türklere bakış açıları ve Türk kökenlilerin çokluğu; bence iş yapmak için büyük bir avantaj. Tarih boyunca ortak o kadar çok kültürel paylaşım olmuş ki biraz zorlasak kelimeleri anlamak bile mümkün. Türkçemizde kullanılan farsça kelime sayısı herhalde öz Türkçe kelime sayısından fazladır. Dil, tarih ve kültür paylaşımında bulunmuş olmamız, dünyanın diğer ülkelerine göre bizim İran’da iş yaparaken daha avantajlı olmamızı sağlamakta.

Yılların vermiş olduğu ambargo ve kısıtlamalar tam bir marka açlığı doğurmuş durumda. Halkın her fırsatta yurtdışından marka alışverişi yapma eğilimi çok yüksek. “Perakende sektörünü” düşündüğümüzde, Türk markalarının imajı hiçte fena değil. Hızlı olan markalar kazanacaktır… Yumuşama sürecini hızlı değerlendirmeleri markaların lehine olacaktır.

Köklü bir tarihe sahip İran’da (Persopolis; dünyanın ilk birleşmiş milletler toplantı şehri, İsfahan; Nakş-ı Cihan meydanı; Dünyanın en büyük ikinci meydanı) “Turizm sektörü” oldukça zayıf, özellikle konaklama girişimcilerimiz için fırsat olabilir. İran’da tarihin yanısıra; Keygavus, Firdevsi, Nizami, Sadi Şirazi, Hafıs Şirazi, …gibi şair ve kültürel geçmişe katkısı olan çok zengin bir hazine mevcut. Hatta İran halkı bize göre biraz daha şanslı. Hem bu kişilere ve eserlerine sahip çıkılmış hem de kendileri direk bu kaynaklardan tercüme gerekmeden ulaşıp anlayabilmekte.

 

Bütün bu tarih ve kültürel zenginlikler korunmasına rağmen “Ulaşım sektörü” istenen düzeyde değil. Geniş coğrafya alt yapı çalışmaları çok yeni büyük illerde metro çalışmalarına yeni başlanmış fakat bu sektörde büyük fırsatlar bulunmakta. Son olarak girişimciler için bu devirde olmazsa olmaz İnternet altyapısı ve internet hızı İran’da oldukça zayıf.

İran halkı ya da Ortadoğu da genel yaklaşım, bizler gibi geçmiş tarihleri ve geçmiş başarılarını konuşmaktan geleceği çok konuşmuyorlar. Büyük medeniyetleri olmasına rağmen günümüzde geçmiş büyüklüğe göre oldukça küçük kalmış bir başarıdan söz etmek mümkün. Fakat ambargonun kalkması ile kalkınma ve yatırım artması bu ülkeyi cazip  ve girişimciler için bir potansiyel haline dönüştürebilir.

1 AÇEV'den iklim gündemine çağrı: Erken yaşlardaki çocukları ve ailelerini desteklemek bir iklim eylemidir
AÇEV’den iklim gündemine çağrı: Erken yaşlardaki çocukları ve ailelerini desteklemek bir iklim eylemidir
2 Filiz Makarna'dan "Türkiye'nin Buğdayı" açıklaması: “Türk Buğdayı” ifadesi geri gelecek
Filiz Makarna’dan “Türkiye’nin Buğdayı” açıklaması: “Türk Buğdayı” ifadesi geri gelecek
3 Ürün keşfinin geleceği C Level Club’da konuşuldu...
Ürün keşfinin geleceği C Level Club’da konuşuldu…
4 Genç iletişimciler PR Jam 2026 için yarışacak: Başvurular başladı
Genç iletişimciler PR Jam 2026 için yarışacak: Başvurular başladı
5 Filiz Makarna’da “Türk Buğdayı” krizi
Filiz Makarna’da “Türk Buğdayı” krizi
Güncel Haberler
AÇEV'den iklim gündemine çağrı: Erken yaşlardaki çocukları ve ailelerini desteklemek bir iklim eylemidir
AÇEV’den iklim gündemine çağrı: Erken yaşlardaki çocukları ve ailelerini desteklemek bir iklim eylemidir
Filiz Makarna'dan "Türkiye'nin Buğdayı" açıklaması: “Türk Buğdayı” ifadesi geri gelecek
Filiz Makarna’dan “Türkiye’nin Buğdayı” açıklaması: “Türk Buğdayı” ifadesi geri gelecek
Ürün keşfinin geleceği C Level Club’da konuşuldu...
Ürün keşfinin geleceği C Level Club’da konuşuldu…
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Yapay zeka destekli tehditler büyüyor: Saldırıdan korunmak için şirketler ne yapmalı?
Haberler
Yapay zeka destekli tehditler büyüyor: Saldırıdan korunmak için şirketler ne yapmalı?
Marketing Türkiye
1 hafta önce
Gazeteci-yazar Şükran Soner hayatını kaybetti...
Haberler
Gazeteci-yazar Şükran Soner hayatını kaybetti…
Sena Tufan
1 Eylül 2026
İşletmelerde yapay zeka kullanımı iki yılda üç katına çıktı
Haberler
İşletmelerde yapay zeka kullanımı iki yılda üç katına çıktı
Marketing Türkiye
1 hafta önce
CEO'ların geleceğe güveni neden artıyor?
Haberler
CEO’ların geleceğe güveni neden artıyor?
Gülben Dikmen
12 Eylül 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.