25 Mayıs Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Köşe Yazıları

Goldman Sachs: Dijital Bir Devrim Geliyor ve Bu Devrim Amerika’ya 300 Milyar Dolar Tasarruf Sağlayacak.

Sertaç DOĞANAY
21 Ocak 2016
1 dk okuma

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 2013 verilerine göre Türkiye, gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) %5,4’ünü sağlık harcamalarına ayırıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise bu oran Türkiye’nin 3 katından daha fazla, tam %18. Üstelik hükümetin tahminlerine göre önümüzdeki birkaç yılda bu oran artacak. Bu büyük harcama kaleminden kurtulmak, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan ABD’nin en önemli gündem maddelerinden biri.  Goldman Sachs analistleri; nesnelerin interneti teknolojisi (Internet of Things – IoT) sayesinde bu harcamaları ciddi oranda azaltmanın çok da uzakta olmadığını söylüyorlar.

Goldman Sachs, bu konuyu tüm detaylarıyla irdelediği raporunda, dijital sağlık sektöründe hem teşhis, tedavi ve önleyici hizmetlere erişimi arttıracak hem de dramatik maliyetlerin düşürülmesini sağlayacak bir devrim yaşanacağını tahmin ettiklerini belirtiyor.

Raporda analistler, nesnelerin interneti teknolojisinin sağlık ayağının ilk dalgasında tespit ettiklerine odaklanmışlar. Dijital ve fiziksel dünyada doktor ve hasta davranışını değiştirmek için teknolojiler bir köprü vazifesi görüyor. Raporda ifade edildiği gibi uzaktan hasta izleme ve davranış değiştirme konusunda bu teknolojinin muazzam bir olanak. Hele ki coğrafi şartlar sebebiyle hasta ile doktorun fiziki ortamda bir araya gelmesinin zor olduğu durumlarda bu büyük nimet.  

Uzaktan hasta izleme sistemleri bilhassa yüksek riskli hastaları takip etme imkanı sağlayacağı için önemseniyor. Rapora göre; sağlık maliyeti sorununun temelinde de bu yatıyor çünkü kronik hastalık yönetimi tüm ABD sağlık harcamalarının yaklaşık 1/3’ünü oluşturuyor. Ve bu harcamalarının çoğu da kalp hastalığı, astım ve diyabete bağlı.

Bütün olarak değerlendirildiğinde, analistler yakın gelecekte dijital sağlıktan 305 milyar dolarlık bir tasarruf elde etme olanağı görüyorlar. Bu tasarrufun 200 milyar dolar gibi bir kısmı kronik hastalık yönetiminden, büyük ölçüde gereksiz ve savurgan harcamaların ortadan kaldırılmasıyla sağlanabilir. Raporda; sağlanacak tasarrufun ötesinde, yakın vadede dijital sağlık sektörünün 32.4 milyar dolarlık bir gelir sağlayabileceğinin da altı çiziliyor.

 

 

1 Instagram “an’a” dönüyor: Instants dönemi başlıyor
Instagram “an’a” dönüyor: Instants dönemi başlıyor
2 Tek kişilik yaşamlar...
Tek kişilik yaşamlar…
3 Hangi platform kullanıcısını ne kadar tanıyor?
Hangi platform kullanıcısını ne kadar tanıyor?
4 Hibrit mi yoksa elektrikli mi? Tüketici kararını verdi...
Hibrit mi yoksa elektrikli mi? Tüketici kararını verdi…
5 Demokratikleşen lüks "Royal Pop" Swatch mağazalarını kilitledi
Demokratikleşen lüks “Royal Pop” Swatch mağazalarını kilitledi
Güncel Haberler
Ayın öne çıkan global kampanyaları (Mayıs 2026)
Ayın öne çıkan global kampanyaları (Mayıs 2026)
Temizliğin yükselen formülü: Kapsül ekonomisi
Temizliğin yükselen formülü: Kapsül ekonomisi
Kırılgan gerçeklik çağında "güven" yaratmak...
Kırılgan gerçeklik çağında “güven” yaratmak…
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Şubat ayında sosyal medyanın zirvesine yerleşen markalar
Haberler
Şubat ayında sosyal medyanın zirvesine yerleşen markalar
Nafizcan Önder
10 Mart 2026
Zara ve Bad Bunny’den kültürel kodlarla örülü yeni koleksiyon
Haberler
Zara ve Bad Bunny’den kültürel kodlarla örülü yeni koleksiyon
Nafizcan Önder
4 gün önce
Havas Engage’in Kreatif Direktörü Can Bilginer oldu
Haberler
Havas Engage’in Kreatif Direktörü Can Bilginer oldu
Advertorial
6 Mart 2026
En iyileri en iyiler seçti: Brandverse Awards jüri süreci tamamlandı
Haberler
En iyileri en iyiler seçti: Brandverse Awards jüri süreci tamamlandı
Sena Tufan
1 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.