10 Şubat Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Köşe Yazıları

Doktorların Attıkları Tweetler, Global Bir İlaç Firmasının Hisse Değerini Etkileyebilir mi?

Sertaç DOĞANAY
27 Haziran 2016
2 dk okuma

Hayır, aklınıza geldiği gibi doktorlar ilaç firmasının bir ürününden veya servisinden şikayetçi olup tweet atmamışlar. Geçtiğimiz hafta ilaç sektörünün tarihinde bir ilk yaşandı ve belki de önümüzdeki dönemde “kriz yönetimi” başlığı altında önemli bir vaka olarak gündemde kalmaya devam edecek.

ADA (American Diabetes Association) yani Amerikan Diyabet Derneği, her sene tüm dünyadan binlerce doktorun katıldığı bir kongre düzenliyor. Geçen hafta New Orleans’ta gerçekleşen senelik kongrede, beklendiği gibi özellikle yeni jenerasyon ilaçların geniş hasta gruplarında yapılmış klinik çalışmalarının sonuçları aktarıldı. Diyabet alanında dünyanın lider ilaç firması olarak kabul edebileceğimiz Danimarka merkezli Novo Nordisk’in Victoza adlı ürününün en önemli vaatlerinden biri kalp hastalıkları riskini azaltmasıydı. Kongrenin özel oturumlarından birinde, son klinik çalışma sonuçlarının açıklanacağı duyurulmuştu.

Buraya kadar her şey alışılageldiği şekilde yürüyordu. Oturum öncesi Amerikan Diyabet Derneği (ADA) yöneticileri salonda bulunan doktorlardan, burada paylaşılacak olan bilgileri “tweet atmamalarını” rica etti. Aslına bakarsanız son derece haklı bir ricaydı çünkü bu bilgiler resmi olarak bir dergide yayımlanmamıştı. İşte bu rica yani bu “uyaran”; uyuyan Twitter kullanıcılarını bile uyandırdı!

Ardı ardına klinik çalışmanın verilerini tweet atmaya başlayan doktorlara tekrar hatırlatmada bulunuldu ama yetmedi. Ardından ADA resmi twitter hesabından uyarı tekrarlandı. Elbette iş işten geçmişti çünkü retweet mekanizması çoktan devreye girmişti ve bilgi geniş bir çevreye yayılmıştı. Firma açısından en büyük sorun, sadece henüz yayımlanmamış bilginin paylaşılması değildi. Beklenenin altında klinik faydayı gösteren istatistiklerin paylaşılmış olmasıydı. Kısaca hayal kırıklığının yayılmasıydı.

Nitekim ertesi gün, son zamanlardaki en çarpıcı olumsuz mali etkiyle yüz yüze kalındı. Bir gün içerisinde Novo Nordisk’in borsadaki hisseleri %5,6 değer kaybetti. Bunun pazar değerine getirdiği hesaplanan zarar 7,7 milyar $ olarak kaydedildi.

Belki de ADA tarafından bu ricada bulunulmamış olsa, katılımcılar bu kadar iştahla tweet atmayacaklardı. İşte tam da bu noktada 2003 yılında çıkan kriz sonrası adını alan Streisand Etkisi’ni gündeme getirmek istiyorum.

En basit haliyle tanımı şudur Streisand Etkisi’nin:  Saklanmaya, gizlenmeye, sansürlenmeye veya kaldırılmaya çalışılan bir bilginin genellikle internet gibi araçlarla daha geniş kitlelere ulaşması fenomenidir.

Bu etki adını 2003 yılında Malibu’daki malikanesinin fotoğraflarını yayın organlarından kaldırmaya çalışan fakat fotoğrafların daha çok yayılması ile bilinen Amerikalı Barbra Streisand’dan almıştır.

Bir sonraki yazımda, online mecralardaki içeriklerin anlık olarak monitorize edilmesinin, sağlık ve ilaç firmalarının itibar yönetimi açısından taşıdığı değere değineceğim.

1 "Yılın İtibarlıları" ödüllerine kavuştu
“Yılın İtibarlıları” ödüllerine kavuştu
2 Z kuşağı ebeveynlerinden daha az zeki olan ilk nesil!
Z kuşağı ebeveynlerinden daha az zeki olan ilk nesil!
3 YouTube'da yeni yıla en iyi başlangıç yapan gazeteciler belli oldu
YouTube’da yeni yıla en iyi başlangıç yapan gazeteciler belli oldu
4 UGG'dan viral "Tazz" terliklerine Sevgililer Günü dokunuşu
UGG’dan viral “Tazz” terliklerine Sevgililer Günü dokunuşu
5 Sosyal medyanın zirvesindeki markalar açıklandı!
Sosyal medyanın zirvesindeki markalar açıklandı!
Güncel Haberler
14 Şubat öncesi arama trendleri açıklandı: Çiftlerin sevgililer günü planları neler?
14 Şubat öncesi arama trendleri açıklandı: Çiftlerin sevgililer günü planları neler?
Tiryaki Agro, Yudum'u bünyesine kattı
Tiryaki Agro, Yudum’u bünyesine kattı
Algoritmadan kampanyaya: Reklam Kurulu’nun son kararları markalara ne anlatıyor?
Algoritmadan kampanyaya: Reklam Kurulu’nun son kararları markalara ne anlatıyor?
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

2025’e damga vuran global iletişim krizleri: Öjenik çağrışımlar, AI slop ve kültürel sahiplenme tartışmaları...
Haberler
2025’e damga vuran global iletişim krizleri: Öjenik çağrışımlar, AI slop ve kültürel sahiplenme tartışmaları…
İrem Alimoğlu
3 Ocak 2026
Ekonomi Basını, geleneksel yeni yıl buluşmasında bir araya geldi
Haberler
Ekonomi Basını, geleneksel yeni yıl buluşmasında bir araya geldi
Sena Tufan
4 hafta önce
KitKat’ın yeni yüzü Teoman: “Bu kez bırakmıyor, sadece mola veriyor!”
Haberler
KitKat’ın yeni yüzü Teoman: “Bu kez bırakmıyor, sadece mola veriyor!”
Nafizcan Önder
4 hafta önce
Perakendede büyüme mağaza sayısıyla değil, “doğru lokasyonla” ölçülüyor
Haberler
Perakendede büyüme mağaza sayısıyla değil, “doğru lokasyonla” ölçülüyor
İrem Alimoğlu
3 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.