11 Temmuz Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Köşe Yazıları

Doktorların Attıkları Tweetler, Global Bir İlaç Firmasının Hisse Değerini Etkileyebilir mi?

Sertaç DOĞANAY
27 Haziran 2016
2 dk okuma

Hayır, aklınıza geldiği gibi doktorlar ilaç firmasının bir ürününden veya servisinden şikayetçi olup tweet atmamışlar. Geçtiğimiz hafta ilaç sektörünün tarihinde bir ilk yaşandı ve belki de önümüzdeki dönemde “kriz yönetimi” başlığı altında önemli bir vaka olarak gündemde kalmaya devam edecek.

ADA (American Diabetes Association) yani Amerikan Diyabet Derneği, her sene tüm dünyadan binlerce doktorun katıldığı bir kongre düzenliyor. Geçen hafta New Orleans’ta gerçekleşen senelik kongrede, beklendiği gibi özellikle yeni jenerasyon ilaçların geniş hasta gruplarında yapılmış klinik çalışmalarının sonuçları aktarıldı. Diyabet alanında dünyanın lider ilaç firması olarak kabul edebileceğimiz Danimarka merkezli Novo Nordisk’in Victoza adlı ürününün en önemli vaatlerinden biri kalp hastalıkları riskini azaltmasıydı. Kongrenin özel oturumlarından birinde, son klinik çalışma sonuçlarının açıklanacağı duyurulmuştu.

Buraya kadar her şey alışılageldiği şekilde yürüyordu. Oturum öncesi Amerikan Diyabet Derneği (ADA) yöneticileri salonda bulunan doktorlardan, burada paylaşılacak olan bilgileri “tweet atmamalarını” rica etti. Aslına bakarsanız son derece haklı bir ricaydı çünkü bu bilgiler resmi olarak bir dergide yayımlanmamıştı. İşte bu rica yani bu “uyaran”; uyuyan Twitter kullanıcılarını bile uyandırdı!

Ardı ardına klinik çalışmanın verilerini tweet atmaya başlayan doktorlara tekrar hatırlatmada bulunuldu ama yetmedi. Ardından ADA resmi twitter hesabından uyarı tekrarlandı. Elbette iş işten geçmişti çünkü retweet mekanizması çoktan devreye girmişti ve bilgi geniş bir çevreye yayılmıştı. Firma açısından en büyük sorun, sadece henüz yayımlanmamış bilginin paylaşılması değildi. Beklenenin altında klinik faydayı gösteren istatistiklerin paylaşılmış olmasıydı. Kısaca hayal kırıklığının yayılmasıydı.

Nitekim ertesi gün, son zamanlardaki en çarpıcı olumsuz mali etkiyle yüz yüze kalındı. Bir gün içerisinde Novo Nordisk’in borsadaki hisseleri %5,6 değer kaybetti. Bunun pazar değerine getirdiği hesaplanan zarar 7,7 milyar $ olarak kaydedildi.

Belki de ADA tarafından bu ricada bulunulmamış olsa, katılımcılar bu kadar iştahla tweet atmayacaklardı. İşte tam da bu noktada 2003 yılında çıkan kriz sonrası adını alan Streisand Etkisi’ni gündeme getirmek istiyorum.

En basit haliyle tanımı şudur Streisand Etkisi’nin:  Saklanmaya, gizlenmeye, sansürlenmeye veya kaldırılmaya çalışılan bir bilginin genellikle internet gibi araçlarla daha geniş kitlelere ulaşması fenomenidir.

Bu etki adını 2003 yılında Malibu’daki malikanesinin fotoğraflarını yayın organlarından kaldırmaya çalışan fakat fotoğrafların daha çok yayılması ile bilinen Amerikalı Barbra Streisand’dan almıştır.

Bir sonraki yazımda, online mecralardaki içeriklerin anlık olarak monitorize edilmesinin, sağlık ve ilaç firmalarının itibar yönetimi açısından taşıdığı değere değineceğim.

1 746 yanıt, 5 asistan, sıkı bir ilk 3: Yapay zeka hangi Türk mobilya markalarını öne çıkarıyor?
746 yanıt, 5 asistan, sıkı bir ilk 3: Yapay zeka hangi Türk mobilya markalarını öne çıkarıyor?
2 Haziran ayının en çok izlenen gazetecileri: Özlem Gürses zirvede, Deniz Zeyrek yükselişte!
Haziran ayının en çok izlenen gazetecileri: Özlem Gürses zirvede, Deniz Zeyrek yükselişte!
3 Kapitalizmin merkezinde devrimsel karar: ABD yapay zekayı kamulaştırmaya hazırlanıyor
Kapitalizmin merkezinde devrimsel karar: ABD yapay zekayı kamulaştırmaya hazırlanıyor
4 Markaların artık tüketiciden önce "algoritmaların" gözüne girmesi gerekiyor
Markaların artık tüketiciden önce “algoritmaların” gözüne girmesi gerekiyor
5 Miley Cyrus artık bir "Barbie"
Miley Cyrus artık bir “Barbie”
Güncel Haberler
TGC 2026 Basın Özgürlüğü Ödülleri sahiplerini buldu
TGC 2026 Basın Özgürlüğü Ödülleri sahiplerini buldu
İş dünyasında haftanın atamaları ( 4-10 Temmuz)
İş dünyasında haftanın atamaları ( 4-10 Temmuz)
"Karmaşanın ritmi" Marketing Türkiye Temmuz-Ağustos sayısında!
“Karmaşanın ritmi” Marketing Türkiye Temmuz-Ağustos sayısında!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Askıda Ne Var ve Altınyıldız Classics’ten 100 mezuna takım elbise desteği
Haberler
Askıda Ne Var ve Altınyıldız Classics’ten 100 mezuna takım elbise desteği
Marketing Türkiye
3 Haziran 2026
Futbolun yaşayan efsanesi Dünya Kupası'na rekorlarla başladı...
Haberler
Futbolun yaşayan efsanesi Dünya Kupası’na rekorlarla başladı…
Nafizcan Önder
3 hafta önce
Çin rekabetinin yeni faturası: Renault mühendislik kadrosunu küçültüyor
Haberler
Çin rekabetinin yeni faturası: Renault mühendislik kadrosunu küçültüyor
Marketing Türkiye
2 hafta önce
Yapay zeka e-ticarette satışları yüzde 20 artırıyor
Haberler
Yapay zeka e-ticarette satışları yüzde 20 artırıyor
Marketing Türkiye
1 Mayıs 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.