6 Temmuz Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Bugün Japonya’da 2 milyon haneye Komili zeytinyağı satılıyor
Köşe Yazıları

Bugün Japonya’da 2 milyon haneye Komili zeytinyağı satılıyor

Günseli ÖZEN
31 Ekim 2018
3 dk okuma

Hakkında hiçbir olumsuz söylem olmayan ve her defasında hasada bembeyaz bir sayfayla başlayan sizce kaç ürün vardır? Halkımızın zeytine verdiği paye ancak kutsallıkla ifade edilebilir. Haksız da sayılmazlar. Kadim meyve bin yılı aşkın yaşıyla üretmeye, doyurmaya devam ediyor…

Kıdemli hasatçılar anlarını paylaşıyor; bir önceki hasatta hava nasıldı, rekolte yüksek miydi, zeytinyağının iyisi, kokusu nasıl olmalı biliyorlar. Eh ben de çok yabancı sayılmam, bu benim ikinci hasadım.

Her yılın Kasım ayında Komili’nin Ayvalık bölgesinde alım yaptığı bahçelerden birindeyiz. Bir şenlik havası. Yerel kıyafetlerle kızlar zeybekler oynayarak karşılıyor bizi. Pala bıyıklı efe ise oyunun hakkını veriyor. Dayıbaşı ise bir kadın! O halde neden unvanı hala “Dayıbaşı”? Neşeli mi neşeli, söylüyor oynuyor isteğimizi ikiletmeden gönlümüzü hoş ediyor.

 

1

Komilinin dünya devi 1818 kuruluşlu Bunge’ye satışından sonra YK Danışmanlığına geçen bir önceki CEO’su Ümit Ersoy ve Bunge Gıda Direktörü Erman Erol da bizimle. Hasat sonrası sorularımızı birlikte yanıtlıyorlar.

“Bu yıl 140 yaşına giren Komili’nin emanetçileriyiz” diyor Ümit Ersoy ve Erman Erol. Rekoltenin bu yıl geçtiğimiz yıldan daha düşük olduğunu öğreniyoruz kendilerinden.

Zeytinyağı üretiminde lider İspanya’nın ağaç sayısının (334 milyon adet) Türkiye’nin bunun yarısı kadar zeytin ağacına sahip olduğumuzu (178 milyon adet) ve bunun ancak 151 milyonunun meyve verdiğini söylüyorlar. Üstüne ağaç başına verimliliğin de düşük olduğunu vurguluyorlar. İşin acıklı yanı, tüm bölgelere bu cinsin gittiğini bu nedenle de tüm bölgelerde benzer lezzet ve verimlilik sorunlarının yaşandığını da söylüyorlar.  Oysaki farklı lezzet türlerinin mutlaka korunması gerektiğini ifade ediyorlar.

Bizde miras nedeniyle parçalanan bahçelerin bir aileyi geçindiremediğini, arazileri birleştirmek üzere girişimlerin devam ettiğini ve de devlet desteğinin arttırılması gerekliliği konusunda bölgenin beklentisi olduğunun altı çiziliyor.

DSC_0305

İtalyanların niş, İspanyolların yaygın pazara ürün verdiğini Türkiye’nin İspanyollar gibi tüm pazara ürün hazırladığını, Türk zeytinyağlarının paketlenmeden bu iki ülkeye gönderildiği, o ülkelerin markaları altında dünyaya pazarlandığı söyleniyor.

Fiyat hareketliliğinin ihracatın önünde engel olduğu ifade edilirken Çin’de zeytinyağı hediye vermenin yükseldiğini ancak Çin Hükümeti’nin bunu engellediğini ifade ediyorlar.

AB ülkelerinde yüzde 33’e varan önleyici verginin yolu kestiğini, dökme zeytin ihracatının ambalajlıdan daha çok olduğu ancak son dönemde ambalajlı ihracatın artma eğiliminde olduğunun altını çiziyorlar.

Ancak iyi haberler de var. Ege İhracatçılar Birliği’nin çabasıyla Japonya’da Türk markalı zeytinyağlarının marketlerde Türk bayrağıyla betimlenerek satıldığını öğreniyoruz. Bugün 2018 yılında Japonya’da 2 milyon haneye Komili zeytinyağı satılıyor.

En büyük zeytinyağı üreten üçüncü ülke olmamıza rağmen bizde yıllık tüketim 1,8 kilogram ile çok az yani seviyor üstüne toz kondurmuyor ama pek kullanmıyoruz.

DSC_0086

Anıt ağaçlar koruma altına alınıyor

Komili ve Kırlangıç markalarıyla Türkiye zeytinyağı pazarındaki payı yüzde 40’ın üzerinde diyen Bunge Gıda Direktörü Erman Erol, “Amacımız, Komili markasıyla Türk zeytinyağını dünyanın tanımasını sağlamak. Türk zeytinyağı denildiğinde de iyi bir kalite algısı yaratmak” diyor.

“İtalya’da 100 yılı aşkındır zeytinyağı üreten bazı köklü ailelere zeytinyağı satıldığını onların da kendi markalarıyla ABD’ye ihraç ettiğini biliyoruz.

2018’in en gözde pazarı Afrika’da artık biz de varız. Bunge’nin satış ağı aracılığıyla bu yıl ilk kez Kenya’ya zeytinyağı ihracatı yaptık. Ambalajlı ürün ihracatımızı 2019’da yüzde kırka çıkarmayı planlıyoruz” diyor.

Asırlık zeytin ağaçlarını koruma altına alan bir çalışma olması açısından Balıkesir Üniversitesi’yle birlikte bu tarihi ağaçları kayıt altına alıyorlar. Kitap yazımı bitmek üzere yakında paylaşılacak.

Bunge Gıda hakkında:

Hububat ticareti yapmak üzere 1818 yılında Amsterdam/Hollanda’da kurulan Bunge, bugün 40’tan fazla ülkede tarım ürünleri konusunda faaliyet gösteren, 45 milyar dolarlık ciro ve 35.000 kişiden fazla çalışanı ile dünyanın en büyük bitkisel sıvı yağ, yağlı tohum ve küspe üreticilerinden biri.

Bunge, Türkiye’de 2000 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. 2013 yılında bünyesine kattığı Salat’a ek olarak, 2017 yılında yaptığı satın almayla portföyüne Komili, Kırlangıç ve Sezai Ömer Madra markalarını da ekledi.

Bunge’nin başta ayçiçeği yağı olmak üzere yıllık 150 bin tondan fazla bitkisel yağ üretimi bulunuyor. Yılda ortalama zeytinyağı üretimiyse 20 bin ton civarında… Bu, ülkemizin toplam yağ üretiminin yüzde 15-20’sine karşılık geliyor.

1 Beyaz yakalının sessiz çığlığı: "Tükenmişlik"ten kaçış var mı?
Beyaz yakalının sessiz çığlığı: “Tükenmişlik”ten kaçış var mı?
2 Bentley, 100 yılı aşkın tarihindeki en büyük logo değişikliğini yaptı
Bentley, 100 yılı aşkın tarihindeki en büyük logo değişikliğini yaptı
3 Starbucks’ı Çin’de tahtından indiren Luckin Coffee, şimdi ABD pazarında
Starbucks’ı Çin’de tahtından indiren Luckin Coffee, şimdi ABD pazarında
4 İkinci el otomobil pazarının Z raporu...
İkinci el otomobil pazarının Z raporu…
5 Suriyeliler dönmek istemiyor! Nedeni ise Suriye değil...
Suriyeliler dönmek istemiyor! Nedeni ise Suriye değil…
Güncel Haberler
Spotify 18 dolarlık yeni modeli üzerinde çalışıyor
Spotify’dan Rekabet Kurulu’nun başlattığı incelemeye ilişkin ilk açıklama geldi…
Özge Akçizmeci yazdı: "Bu yıl Cannes Lions’tan neler öğrendik?"
Özge Akçizmeci yazdı: “Bu yıl Cannes Lions’tan neler öğrendik?”
Konut talebinde bayram etkisi: Satılıkta düşüş, kiralıkta artış
Konut talebinde bayram etkisi: Satılıkta düşüş, kiralıkta artış
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Güldem Berkman, Amgen Çin’in yeni Genel Müdürü oldu
Haberler
Güldem Berkman, Amgen Çin’in yeni Genel Müdürü oldu
Nafizcan Önder
2 hafta önce
IKEA, plastik kullanımını azaltmak amacıyla naylon poşetleri kağıt ile değiştiriyor
Haberler
IKEA, plastik kullanımını azaltmak amacıyla naylon poşetleri kağıt ile değiştiriyor
Sena Tufan
2 hafta önce
Cannes Lions'ta jüri olma sırası sizde! "Cesaretinle Oy Ver, Değişime Ortak Ol!"
Haberler
Cannes Lions’ta jüri olma sırası sizde! “Cesaretinle Oy Ver, Değişime Ortak Ol!”
Nafizcan Önder
3 hafta önce
Evyap’tan geleceğe yatırım: “Kendine İyi Bak Gençlik” programı başladı
Haberler
Evyap’tan geleceğe yatırım: “Kendine İyi Bak Gençlik” programı başladı
Nafizcan Önder
12 Mayıs 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.