Apple Watch, Kansere Karşı
Geleceğin hastalarının olası alışkanlıkları konusunda artık hepimiz az çok fikir sahibiyiz. Fakat farkına varmadığımız bir şey var, o da bahsi geçen geleceğin çoktan gelmiş olması.
Londra King’s College Hastanesi, kanser hastalarının kemoterapisinde (kanserin ilaçla tedavisi) kullanılmak üzere geliştirilen Medopad Apple Watch adlı uygulamanın pilot versiyonu hastalar üzerinde denemeye başladı. Şimdi buna sadece bir “uygulama” deyip geçersek yazık ederiz. Bu uygulamanın geliştirilmesine sponsorluk ve ortaklık eden firmaların listesi bize fikir versin: Bayer, IBM, Intel ve İngiltere Sağlık Bakanlığı.
Uygulamanın pilot versiyonunda hastalar, Apple Watch’un Taptic motoru aracılığıyla ilaçlarını almaları gereken saatlerde hatırlatma mesajları alacak ve kemoterapi hastaları için çok önemli olan vücut ısısı değişikliklerinde doktorları bu semptomlarına birkaç tıkla ulaşabilecekler. Tıbbi personel de Medopad yazılımı aracılığıyla saatin akselerometresi tarafından toplanan verilere ulaşabilecekler.
Apple Watch Taptic Motoru (Taptic Engine), Apple resmi sitesinde şu şekilde (ve bence son derece şık bir şekilde) tanımlanmış:
Apple Watch’un içinde, dokunma hissi yaratacak şekilde geri bildirimler üreten, Taptic Engine adını verdiğimiz bir lineer uyarıcı bulunur. Veya teknik olmayan bir dille ifade edelim; bir uyarı veya bildirim aldığınızda ya da ekrana bastırdığınızda Apple Watch, bileğinize dokunur. Özel olarak tasarlanmış hoparlör sürücüsünün ürettiği düşük sesli ipuçlarını kullanan Taptic Engine, daha fazla duyunuzu harekete geçirerek daha nazik, sofistike ve özgün bir deneyim yaşatır. Ayrıca, bu teknoloji sayesinde, diğer Apple Watch kullanıcılarıyla yepyeni ve daha samimi biçimlerde iletişim kurabilirsiniz. Hafif bir tık ile birinin ilgisini çekebilirsiniz. Veya kalp atışınız gibi çok daha kişisel bir şey gönderebilirsiniz.
Medopad; iPad piyasaya sürüldüğünden beri iPad’e doktorlar için sağlık uygulamaları geliştiren bir İngiliz sağlık şirketi. Şimdi de teknolojinin son oyuncağı Apple Watch için hastaların hayat kalitelerini arttırmak ve onların tedavi süreçlerine dahil olabilmek için uygulamalar üretiyor.
Medopad’in CEO’su Dr. Rich Khatib bu uygulamayla ilgili şu sözleri sarf etmiş:
“King’s College Hastanesi’nde bize bu uygulamayı geliştirmede yardımcı olan doktorlar çok heyecanlılar. Uygulamayla ilgili tek düşündürücü şey, HealthKit’te yer alan bilgilerin, doktorların ve hastanelerin kullandıkları sistemlere nasıl entegre edileceği ve bu bilgileri Medopad’in nasıl muhafaza edeceği.”
Bilindiği gibi Apple Watch’lar rekor sayıda sipariş edilseler de piyasada henüz yeterli sayıda mevcut değiller. Rekor derken; şimdiye kadar büyük başarı olarak nitelenen önceki Apple lansmanların ilk 3 aylık satışlarını hatırlayalım:
• 2001’de piyasaya sürülen iPod, ilk 3 ayda 125.000 adet sattı.
• iPod’dan tam altı yıl sonra, 2007’de iPhone lanse edildi ve ilk 3 ayda 1,1 milyon adet sattı.
• 2010’da piyasaya sürülen iPad ise ilk 3 ayda tam 3,3 milyon adet sattı.
Gelelim Apple Watch’a…
Henüz ilk 2 ayını doldurmuşken, 2,5 milyon satış ve 7 milyon sipariş ile büyük bir rekortmen olarak tarihe geçti.
Medopad’in CTO’su Dan Vàhdat en yakın zamanda 100 ya da 200 tane kadar Apple Watch ürünü temin edeceklerini ve çalışmalara tam hız devam edileceğini söylüyor. Khatib ise; hastalara bireysel olarak Apple Watch satın almaları teklif edildiğinde 299 Pound’un pahalı gelebileceğini ancak kanser tedavi masrafları göz önünde bulundurulduğunda bu rakamın çok da fazla olmadığını düşündüğünü dile getiriyor. Ayrıca bu çalışmada hastalar herhangi bir ücret ödemeyecekler.
Uygulama yalnızca Apple Watch ile kullanılabilecek ve Apple Watch’un uygulamadaki tek görevi; doktorla hasta arasında iletişimi sağlayacak olması. Firmanın yöneticileri pilot uygulamanın başarılı olması durumunda belki ilerleyen dönemlerde cihazın satın alınması sürecinde ilaç firmalarının, sigorta şirketlerinin ve hastanelerinin sponsorluk alacaklarını söylüyorlar. Tedavi bittikten sonra aynı Apple Watch’u başkası bir hasta da kullanabilecek. Böylece cihaz kullanımı için her hastanın yalnızca 50 Pound ödemesi planlanıyor. Bu rakamlar kemoterapi ve pahalı kanser ilaçlarının fiyatları göz önünde bulundurulduğunda oldukça düşük rakamlar.
Medopad, İngiltere Sağlık Bakanlığı bütçesinin %10’unun kanser tedavilerine ayrıldığının da altına çiziyor. Uygulama, doktorlara hastalarının değişen semptomlarından haberdar olma, yeni ilaçları reçetelendirme ve hastalarının, ilaçlarını alıp almadığından emin olma konularında yardımcı olacak. Böylece de tedavinin seyrinde önemli gelişmeler sağlanabilecek.
Khatib “Hastalar ilaçlarını almayı unutuyorlar. Bu yüzden hastalar birçok kez acil servise gelmek zorunda kalıyorlar ve maalesef doktorlar hastalarla ilgili bilgilere o an için ulaşamıyorlar.” şeklinde konuşuyor.
Uygulama ilk bakışta doktorlar için paha biçilemez bir kaynak gibi gözükse de hastaneler hastalarının kayıtlarını paylaşmak istemediği için henüz uygulamada herhangi bir veri mevcut değil. Medopad’in gelecekle ilgili planı, bu uygulamanın Londra’daki bütün hastanelerde kullanılabilir hale gelmesini sağlamak ve sonra da Çin başta olmak üzere diğer bütün ülkelere yayılmasını sağlamak. Kemoterapi alan tüm hastaların, bu uygulamayı kullanacağı günleri görmeyi hedefleyen firma yetkilileri, uygulamanın yaygın şekilde kullanılmasının hem tedavi süreçlerinde olumlu bir etkisinin olacağına hem de doktorların zamandan tasarruf edebileceklerine inanıyorlar.