8 Kasım Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
“Yükselen küresel yıldızlar”a bir Türk firması daha eklendi. İşte listedeki 5 Türk şirketi…
Haberler

“Yükselen küresel yıldızlar”a bir Türk firması daha eklendi. İşte listedeki 5 Türk şirketi…

Marketing Türkiye
1 Temmuz 2016
3 dk okuma

“Yükselen küresel yıldızlar”a bir Türk firması daha eklendi. İşte listedeki 5 Türk şirketi…

Dünyanın önemli yönetim danışmanlığı firmalarından The Boston Consulting Group (BCG), yedinci “Global Challengers – 2016 Yükselen Küresel Yıldızlar” raporunu yayınladı.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerden gelen ve “küresel liderliğe” oynayan 100 büyük firmanın açıklandığı raporda, Pegasus Hava Yolları “yükselen yıldız” olarak kabul gören son Türk markası oldu ve daha önce listeye giren Koç Holding, Sabancı Holding, Türk Hava Yolları ve Yıldız Holding ile birlikte listedeki yerini aldı.

yildizlar yildizlar2

Listeye 15 yeni şirket eklendi

Yükselen Küresel Yıldızlar listesindeki 100 şirket toplam 20 ülkeden geliyor. Bu yıl listeye yeni giren şirket sayısı 15 olurken, en fazla yeni giriş üçer şirketle Filipinler ve Çin’den gerçekleşti. Bu ülkeleri iki şirketle Peru ve birer şirketle Türkiye, Brezilya, Hindistan, Meksika, Malezya, Güney Afrika, Peru ve Fas izliyor.

yildizlar6

Rapor, gelişmekte olan piyasa ekonomilerinden gelen ve küreselde rakiplerine meydan okuyan bu şirketlerin yükselişini 10 yılı aşkın bir süredir takip edildiğini ifade ederken, yükselen küresel yıldızların, gelişmekte olan piyasalardaki çoğu şirketin arasından ön plana çıktığını, ekonomik belirsizliklere rağmen özgüven ve azimle ilerlediklerini belirtiyor.

yildizlar7

Raporda dikkat çeken satırbaşları şöyle:

2009’dan 2014’ün sonuna kadar, gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin başarılı firmaları, gelişmiş piyasalardaki emsallerine oranla üç kat daha hızlı büyüdü.

Ev aletleri, inşaat-mühendislik, endüstri, gayrimenkul gibi çeşitli sektörlerde, gelişmekte olan piyasa ekonomileri firmalarının küresel pazar payı yüzde 40’ı aştı.

Gelişmekte olan pazarlardaki hızlı değişim ve büyümeye gelince, BCG 44 ülkeden yaklaşık bin 500 ekstra “şampiyon” firma belirledi. Bu şirketler, yükselen küresel yıldızlara oranla daha küçük olsalar bile, daha kârlılar ve daha hızlı büyümekteler. 2005’ten 2014’ün sonuna kadar bu şirketlerin yıllık büyüme ortalaması yüzde 18 iken, ortalama FVÖK payı yüzde 20 seviyesinde gerçekleşti. Bu şirketler 2014’te küresel GSYİH’nin yüzde 6’sına denk gelir elde ettiler.

Önceki yıllarda yayınlanan raporlarda olduğu gibi, bu yıl da daha önceden “yükselen küresel yıldız” olarak değerlendirilen bir grup şirket bu sene “mezun” olarak açıklandı. Mezun şirketlerin artık gelişmiş piyasalardaki uluslararası şirketlerden ayırt edilemeyecek noktada olduğu belirtiliyor. Bu şirketler arasında América Móvil (Meksika), Gazprom (Rusya), Hindalco (Hindistan), JBS (Brezilya), Johnson Electric (Çin), Tata Consultancy Services (Hindistan) ve Tata Motors (Hindistan) yer aldı. BCG’nin 2016 raporunda toplamda 19 mezun şirket yer alıyor.

Araştırmanın metodolojisi:

BCG 2016 Yükselen Küresel Yıldızlar raporu (2016 Global Challengers Report), BCG Global Advantage çalışma grubu tarafından, gelişmekte olan pazarlarda faaliyet gösteren binlerce şirket üzerinde yapılan detaylı araştırma ve görüşmeler sonucunda hazırlandı. Yıllık en az 1 milyar $ ciroya sahip olan ve yurtdışı satışları toplam satışlarının en az yüzde 10’unu veya 500 milyon $’ını oluşturan şirketler raporda dikkate alındı. Analizde her şirketin büyüklüğü, listedeki diğer şirketler ve kendi sektörlerindeki uluslararası rakiplere kıyasla ölçüldü. Rapor aynı zamanda her şirketin uluslararası mevcudiyetini, uluslararası yatırımlarının sayı ve büyüklüklerini, son beş yıldaki birleşme ve satın alma işlemlerini ve iş modelinin gücünü de analiz etti.

Tam listeye https://www.bcgperspectives.com/content/articles/globalization-growth-meet-the-challengers/ adresinden ulaşabilirsiniz.

1 Ne PR kalacak ne de PR’cı! İletişim nereye?..
Ne PR kalacak ne de PR’cı! İletişim nereye?..
2 The Tech Summit 2025: Yapay zeka ile güçlendirilmiş gelecek nasıl olacak?
The Tech Summit 2025: Yapay zeka ile güçlendirilmiş gelecek nasıl olacak?
3 Lahmacun Endeksi Ekim sonuçları açıklandı: Fiyatlar artıyor ama daha yavaş!
Lahmacun Endeksi Ekim sonuçları açıklandı: Fiyatlar artıyor ama daha yavaş!
4 Yapay zeka çağında geleceği tasarlamak: The Tech Summit başlıyor…
Yapay zeka çağında geleceği tasarlamak: The Tech Summit başlıyor…
5 Ekim ayının en çok izlenen gazetecileri
Ekim ayının en çok izlenen gazetecileri
Güncel Haberler
Çalışanlar yapay zekaya istekli, "şirket kültürü" ise direniyor...
Çalışanlar yapay zekaya istekli, “şirket kültürü” ise direniyor…
Halk kütüphaneleri sessiz sedasız geri döndü!
Halk kütüphaneleri sessiz sedasız geri döndü!
Mama pazarı hızla büyüyor: Kedi sahipleri daha sık, köpek sahipleri daha çok alıyor!
Mama pazarı hızla büyüyor: Kedi sahipleri daha sık, köpek sahipleri daha çok alıyor!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Reklam ve Pazarlama İletişim Derneği (REPİD), ikinci yaşını kutluyor
Haberler
Reklam ve Pazarlama İletişim Derneği (REPİD), ikinci yaşını kutluyor
İrem Alimoğlu
24 Eylül 2025
Apple iPhone 17 serisini tanıttı: İşte Türkiye fiyatı ve öne çıkan özellikler...
Haberler
Apple iPhone 17 serisini tanıttı: İşte Türkiye fiyatı ve öne çıkan özellikler…
İrem Alimoğlu
10 Eylül 2025
İstanbul'un nabzı bu semtlerde atıyor!
Haberler
İstanbul’un nabzı bu semtlerde atıyor!
Sena Tufan
6 Ekim 2025
6 Türk devi TIME’ın “Dünyanın En İyi Şirketleri 2025” listesinde!
Haberler
6 Türk devi TIME’ın “Dünyanın En İyi Şirketleri 2025” listesinde!
Nafizcan Önder
11 Eylül 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.