Yeni trend dikey videolar mı oluyor?
Mobil cihazların en çok bakılan ekranlar olmaya başlamasıyla birlikte insanların teknolojiyi kullanım alışkanlıkları da yeniden şekilleniyor. Özellikle mobil video gibi bu yılın başında ön plana çıkmaya başlayan ve henüz oturmamış alanlarda farklı arayışlar da devam ediyor. Bu yıla kadar videoların yatay olarak izlenmesi ve bu kullanıma yönelik çekilen videolar, artık dikey videolar olarak da konumlanmaya çalışıyor. İki yıl önce Vine’ın açtığı yolda Instagram’ın videolara yönelmesi ve kare video formatını yerleştirmeye çalışması sonrası geçtiğimiz yıl Snapchat’in tam ekran videolarla ön plana çıkması, arayışların ve sabitlenmek istenen formatın henüz oturtulamadığını gösteriyor. Bu yıl ise SXSW’da herkesi kendinden bahsettirerek popüler olan canlı video yayını uygulaması Meerkat ve ona rakip olarak Twitter’ın satın alıp kullanıma sunduğu Periscope’un dikey tam ekran videoya insanları alıştırmaya başlaması Mashable ve hatta YouTube’un da dikkatini çekmeye başladı. Konsept üzerine fikirler üretip çalışmalar yapan markalar ve servisler, yeni nesil medyanın görüntülü iletişim teknolojilerine kendi normlarını dikte edebilmek ya da uyum sağlayabilmek için bütün güçleriyle çalışıyorlar.
Pazarlama tarafında ise yaratıcı endüstrinin ilgisinin de bu alana doğru kaymaya başlamasıyla birlikte iki yıl önce PSA’nın Vertical Video Syndrome “Dikey Video Sendromu” olarak adlandırdığı dikey video kayıt çekenlerle dalga geçme şekli de yavaş yavaş ortadan kaybolmak üzere.
Google da geçtiğimiz yıl yayınladığı Google Camera güncellemesiyle dikey çekilen videolara savaş açmıştı. Ancak savaşın kaybedeni kullanım alışkanlığını değiştiremeyen Google olmuş görünüyor.
WPP’nin The Daily Mail ve Snapchat ile anlaşarak Truffle Pig isimli bir ajans kurması ve tam ekran yayınlanacak reklam videolarını Snapchat’te yayınlamayı sektöre kabul ettirebilmek için çalışmalar yapması, sektörün kanallarda çeşitlilik yakalamak için attığı adımlardan en öne çıkanlardan biri. Hangi ekranda olursa olsun o ekrana ve kanala uygun içerikler üreterek her kanalda markalarını kullanıcılara ulaştırmak isteyen ajanslar, dikey videoları da keşfetmeye başladı.
Barton F. Graf 9000’in Chief Creative Officer’ı Gerry Graf’a göre tek bir objeye odaklanılan videoların dikey olması çok daha dikkat çekici. Ancak videonun alt ve üstünde ya da sağ ve solunda kalan boşluklar bir handikap. En azından şimdiye kadar bu şekilde görülüyordu. Barton F. Graf 9000’in Little Ceasars’a yaptığı Tap The Bacon Pizza videosu ise bu handikapı ortadan kaldırmış durumda.
Mobil cihazdan Facebook’taki videoları izlerken tam ekran yapılan videoların küçültülerek ekranın ortasına taşınmasına farklı bir yaklaşımla çözüm bulan ajans, yaratıcılığın sınırlarının kullanılan kanalın tamamı olduğunu ve hatta daha fazlası olduğunu gösteriyor.
Dikey çekilmiş bir video olmamasına rağmen dikey ekranın tamamını kullanabilecek yaratıcı işlere bir ilham kaynağı olabilecek olan bu kampanya, endüstrinin her kanal üzerinden adaptasyonunun insanlara ulaşmak için zorunlu olduğunu ortaya koyuyor.