Yeni AVM açma konusunda Rusya’nın gerisinde Avrupa’nın önündeyiz…
Son yıllardaki ekonomik büyümeye bağlı olarak Türk perakende sektörü hem yatırımcı hem de tüketiciler açısından önemli bir sektör haline gelirken, bu sektörde başı çeken AVM sayılarının da ülke çapında hızla artmaya başlaması dikkate değer bir gelişme haline gelmiştir. Aslına bakıldığında Türkiye, Avrupa ülkeleri içerisinde modern AVM konseptini en son kucaklayan ülkelerden biri olmasına rağmen, sayı olarak öncülerini geride bırakmayacak bir hızı yakalamıştır.
- Avrupa’nın en genç nüfusa sahip ülkelerinden olan Türkiye’deki potansiyel gayrimenkul yatırımcılarının ilgisini çekerken, yeni AVM inşa hızı da Rusya hariç bölgedeki diğer ülkeleri geride bırakmış durumda.
- Toplam AVM yatırımları 2009 yılında 25 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahipken 2014 yılında bu rakam 45 milyar dolar olarak açıklandı.
- Hali hazırda büyümekte olan AVM yatırımlarının önümüzdeki uç sene içerisinde yüzde 17,5 artışla 77 milyar liraya ulaşması bekleniyor.
Fordham Universitesi’nden Prof. Dr. Sertan Kabadayi ve Bilgi Universitesi MBA Programı’ndan Banu Paksoy’un Türkiye’deki AVM tüketicilerini segmente etmek için altı büyük şehir olan İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Samsun, Bursa’da 390 kişiyle gerçekleştirdikleri anket oldukça çarpıcı veriler koyuyor ortaya.
AVM Ziyaretçilerinin Segmentasyonu
Birinci Segment: Ciddi Tüketiciler: Bu ilk segment toplam örneklemenin yüzde 20,3’üne (S=77) tekabül etmektedir ve bu segmentteki tüketicilerin AVM’ye hedef odaklı yaklaşımlarının diğer gruplardan daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.
İkinci Segment: Rekreasyonel Tüketiciler: Katılımcıların yüzde 28,8’ini (S=109) içine alan bu grup segmentler içerisindeki ikinci büyük topluluktur. Deneyim ve sosyalleşme bu gruptaki tüketicilerin iki temel güdüsüdür.
Üçüncü Segment: Meraklı Tüketiciler: Bu grup katılımcıların üçte birinden fazlasına tekabül ederek (S=131, yüzde 34,6) en büyük segment olmuştur. Deneyimsel ve sosyal güdüler bu grup için önemli olmakla birlikte yüksek oranda hedef odaklı olmaları bakımından rekreasyonel tüketicilerden farklılık göstermektedirler.
Dördüncü Segment: Pragmatik Tüketiciler: Bu segmentteki tüketiciler en küçük grubu oluşturmakla birlikte (S= 62, yüzde 16,3) hedef odaklı yaklaşımları ve çok zaman gözetmeksizin uygun fiyat arama güdüleri en belirgin özellikleridir.
Yazarlar: Prof. Dr. Sertan Kabadayi, Fordham Universitesi, Gabelli School of Business, Marketing Dept. Chair – Banu Paksoy, MBA, Bilgi Universitesi
Araştırmanın ayrıntıları için burayı tıklayın!