19 Şubat Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Yemeksepeti, üst üste 3 yıl karbon emisyonlarını dengeledi
Haberler

Yemeksepeti, üst üste 3 yıl karbon emisyonlarını dengeledi

Gizem Yıldız
12 Nisan 2023
3 dk okuma

Son iki yıldır Sürdürülebilirlik Akademisi işbirliğiyle karbon ayak izini dengeleyip sektörde bir ilki gerçekleştiren Yemeksepeti, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım sonucu edinilen VCS (Verified Carbon Standard) sertifikalı 14 bin tonluk karbon kredisi alarak, bu sene de tüm ofis ve depo operasyonlarından kaynaklı karbon emisyonlarını dengeledi. Yemeksepeti ayrıca saha operasyonlarının yakıtlarından kaynaklanan karbon emisyonlarına karşılık olarak Ege Orman Vakfı işbirliğiyle 3. Yemeksepeti Ormanı’nı oluşturdu.

Türkiye’nin öncü h-ticaret markası Yemeksepeti, karbon ayak izini dengeleme projelerine, aldığı VCS (Verified Carbon Standard) sertifikalı 14 bin tonluk karbon kredisini de ekledi. Şirketlerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için kullandığı VCS, projelerin karbon azaltımını doğrulayan ve ölçen bir standart olarak dikkat çekiyor. 

Çevreye olan taahhütlerine önemli bir katkı sağlayan bu gelişme ile Yemeksepeti, Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle’nin tüm ofis ve depo operasyonlarından kaynaklanan karbon ayak izi Sürdürülebilirlik Akademisi işbirliği ile dengelenmiş oldu.

Net Sıfır hedefleri yolunda kilometre taşı

Türkiye’nin önde gelen hidroelektrik santral projelerinden biri olarak, enerji üretiminin karbon ayak izini azaltmasına yardımcı olacak şekilde tasarlanmış olan Çaldere Hidroelektrik Santrali, VCS (Verified Carbon Standard) adı verilen, dünya çapında kabul gören karbon emisyon azaltımı sertifikalarından birine sahip durumda. Ancak küresel anlamda geçerli standartlarda kriterleri olan yenilenebilir enerji yatırımlarıyla alınabilen bu sertifikalar, projenin belirli miktarda karbon emisyonunu azalttığını doğruluyor ve bu emisyon azaltımını karbon kredisi olarak değerlendirmeye olanak tanıyor. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Yemeksepeti Kurumsal İletişim Direktörü Tuba Güven Saraçoğlu; “Yemeksepeti olarak son üç yıldır karbon ayak izimizi dengelemek ve üretilen karbon miktarını azaltmak için çeşitli çalışmalar hayata geçirdik. Karbon kredisi alma çalışmamız, şirketimizin kendi operasyonlarında üretilen Kapsam 1 ve Kapsam 2 karbon emisyonlarını dengelemeye önemli ölçüde yardımcı oluyor. Bu tür projelerimiz, Yemeksepeti’nin sıfır karbon hedefine ulaşma çabalarını desteklerken, çevre üzerinde olumlu etkiler yaratıyor” dedi.

“Yemeksepeti Ormanları’nı kurduk ve kullanıcılarımıza hediye ettik”

Tuba Güven Saraçoğlu ayrıca; Yemeksepeti, Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle hizmetleri kapsamında çalışan saha ekibinin yakıtlarından kaynaklanan karbon emisyonlarını dengelemek için daha önce, Ege Orman Vakfı iş birliğiyle İzmit-Derince bölgesinde 72 bin 800 ağaçlık Yemeksepeti Ormanları”nı doğaya kazandırdıklarını da hatırlattı. Sürdürülebilirlik stratejisi ve çevreye olan duyarlılıklarını işaret eden Yemeksepeti Ormanları’nı, çok sevilen “İyi ki Doydun” videolarıyla birleştirdiklerini ve kullanıcılara armağan ettiklerini söyleyen Saraçoğlu; “Sürdürülebilirlik çalışmalarımıza paydaşlarımız ve kullanıcılarımızla birlikte tüm Yemeksepeti ekosistemini dahil etmeyi çok önemli buluyoruz. Bu sene yine Ege Orman Vakfı işbirliği ile 3. Yemeksepeti Ormanımızı da oluşturduk ve tüm saha operasyonlarımız yakıt kullanımından kaynaklanan emisyon karşılığına denk fidan dikimi yaparak Kapsam 3 emisyonlarımız üzerine de çalışmaya başladık” dedi.

Sürdürülebilirlikte 360 derece yaklaşım

Gerçekleştirdiği karbon ayak izi dengeleme çalışmaları ile sektöre bir ilki kazandıran Yemeksepeti Kurumsal İletişim Direktörü Tuba Güven Saraçoğlu, şunları söyledi: “Önümüzdeki dönem için hedefimiz karbon ayak izimizi dengelemeye devam ederken, tüm süreçlerimizde karbon ayak izimizi azaltma ve 2050’de net sıfır hedefine ulaşmak yönünde olacak. Bu doğrultuda sahadaki elektrikli motosikletlerimiz ve doğa dostu teslimat robotlarımız, ofisteki sıfır atık politikamız kapsamındaki pil ve e-atık bağışlarımız, çalışma masalarımızın altındaki çöp kovalarını tamamen kaldırıp geri dönüştürülebilir atık yönetimine geçişimiz, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişimiz ve su tasarrufu odağındaki aksiyonlarımız bunlara örnek.

Yemeksepeti olarak sıfır atık belgemizi alıyoruz. Aylık yenilenebilir enerji oranını Uluslararası Yeşil Enerji (I-REC) Sertifikası ile izlemeye başladık ve Yemeksepeti Park’taki musluklara tasarruf başlığı takarak enerji tasarrufunu 2022’de ilk yıldan yüzde 10- yüzde 20 oranında artırmayı hedefliyoruz.” 

VCS (Verified Carbon Standard) nedir?

Dünya çapında önde gelen bir karbon emisyon azaltımı sertifikasyon sistemi olan VERRA-VCS (Verified Carbon Standard), sera gazı emisyonlarını azaltan projelerin ölçüm, izleme ve doğrulama süreçlerini yönetiyor. VCS sertifikalı projeler, belirli miktarda karbon emisyonunu azaltarak veya hapsederek çevreye olumlu katkıda bulunuyorlar. Şirketler ve bireyler, VCS sertifikalı projelerden karbon kredisi satın alarak kendi karbon ayak izlerini dengeleyebiliyor ve net zero hedeflerine ulaşma çabalarını destekliyorlar.

Düşen suyun enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanan hidroelektrik santraller ise düşük karbon emisyonları ve enerji üretiminde sürdürülebilir bir yöntem olarak kabul ediliyor. 

yemeksepeti
1 Zam tablosu netleşti: Kimin maaşı ne kadar arttı?
Zam tablosu netleşti: Kimin maaşı ne kadar arttı?
2 Yandex, Türkiye için özel olarak geliştirdiği "Yandex AI"ı tanıttı...
Yandex, Türkiye için özel olarak geliştirdiği “Yandex AI”ı tanıttı…
3 Ölümden sonra da çevrim içi olmak: Meta’dan dijital ölümsüzlük patenti
Ölümden sonra da çevrim içi olmak: Meta’dan dijital ölümsüzlük patenti
4 Haftanın marka-ajans iş birlikleri (6-12 Şubat)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (6-12 Şubat)
5 Sevgililer Günü'nün yeni trendi: Kendini şımartma...
Sevgililer Günü’nün yeni trendi: Kendini şımartma…
Güncel Haberler
Meta'dan giyilebilir teknolojide yeni hamle: Yapay zeka destekli akıllı saat geliyor
Meta’dan giyilebilir teknolojide yeni hamle: Yapay zeka destekli akıllı saat geliyor
Google'ın yeni telefonu Pixel 10a tanıtıldı
Google’ın yeni telefonu Pixel 10a tanıtıldı
Ticaret Bakanlığı’ndan 45 günlük denetim bilançosu: 506 milyon TL ceza kesildi
Ticaret Bakanlığı’ndan 45 günlük denetim bilançosu: 506 milyon TL ceza kesildi
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Yılın “modern pazarlama projeleri” ödüllendirildi
Haberler
Yılın “modern pazarlama projeleri” ödüllendirildi
Marketing Türkiye
17 Aralık 2025
Yapay zekanın yeni çağı: 2026 ile birlikte yazılım, iş dünyası ve insan rolü yeniden tanımlanıyor
Haberler
Yapay zekanın yeni çağı: 2026 ile birlikte yazılım, iş dünyası ve insan rolü yeniden tanımlanıyor
Advertorial
14 Ocak 2026
The ONE Awards’ta kazananlar bu akşam ödüllerine kavuşuyor
Haberler
The ONE Awards’ta kazananlar bu akşam ödüllerine kavuşuyor
Sena Tufan
2 hafta önce
Pringles ve Sabrina Carpenter'dan lezzetli bir aşk hikayesi...
Featured
Pringles ve Sabrina Carpenter’dan lezzetli bir aşk hikayesi…
Gülben Dikmen
2 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.