Dünya çorba gününde Türkiye’nin çorba tutkusu araştırıldı
Türklerin favori çorbası “Mercimek” oldu
Yemeksepeti, dünyada her yıl 4 Şubat’ta kutlanan Dünya Çorba Günü’nde kullanıcılarının çorba tutkusunu araştırdı. 20 bin yıllık geçmişe sahip olan çorbanın bugünkü formuna yakın hale gelmesi Fransızlar sayesinde olurken, çorbanın zengin çeşitlerini Türklerin geliştirdiği yaygın bir kanı.
Geçtiğimiz sene 3,5 milyon çorba siparişi veren Türkiye’nin çorba siparişleri yüzde 40 arttı. 2 bin 500 çeşit arasından sipariş oranlarına göre en sevdiğimiz çorba ‘Mercimek’ olurken yöresel çorbalara ilgi arttı. yüzde 67 artış ile İç Anadolu’dan Arabaşı çorbası sipariş sayısını en çok arttıran çorba olurken Gaziantep’ten Beyran ve Trabzon’dan Karalahana da en çok tercih edilen yöresel lezzetler arasında. Her kentin toplam siparişlerindeki çorba oranına göre; çorba sevdalısı kentlerin ilk sırasında İstanbul yer aldı. Onu sırasıyla İzmir, Bilecik, Muğla ve Samsun izledi.
2 bin 500 çeşit çorbanın favorisi mercimek
Türk mutfağında karşımıza sayısız çorba tarifi çıkarken; online siparişlerde de çeşit çeşit çorbalara yöneliyoruz.
Bugün yemek severler Yemeksepeti’nde her yöreden ve ülkeden ortalama 2 bin 500 çeşit çorba ile buluşuyor. Bu lezzetler arasında biz Türklerin çorbadaki ilk tercihi Mercimek çorbası oluyor. Mercimek çorbasını öylesine seviyoruz ki, 2018 yılında verilen 1 milyon 700 bin mercimek çorbası toplam çorba siparişlerin yüzde 50’sini oluşturuyor.
Kullanıcıların birleştiği bir diğer ortak lezzet olan Ezogelin çorbası siparişlerin ikinci sırasında yer alırken sırasıyla Tavuk Suyu ve Kelle Paça çorbası ise en sevilen ortak lezzetlerden.
Klasik lezzetler zirveye oynuyor
Kiminin bayıldığı kiminin mesafeli durduğu bir çeşit olan balık çorbası yüzde 58 oranla 2018 yılında sipariş sayısını en çok artıran çorbalardan oldu.
Türk mutfağının kült çorbası tarhana ise online siparişlerde daha fazla tercih edilmeye başlandı ve siparişi sayısını yüzde 50 arttırdı. Yine klasik bir lezzet olan yayla çorbası da yüzde 40 daha fazla sipariş edildi. Türk mutfağının en klasik lezzetlerinden işkembe çorbası da geçen seneye göre yüzde 38 sipariş artışı ile gözde lezzetler arasında yer aldı.
Dünya çorbalarına temkinliyiz
Geride bıraktığımız yıl, online siparişlerde dünya mutfaklarından çorba çeşitlerinin siparişlerinde de artış yaşandı. Ancak veriler gösteriyor ki, konu çorba oldu mu Türkler kendi kültüründen çok da uzaklaşmayı sevmiyor.
Örneğin; Türk mutfağındaki yeri yeni sayılabilecek brokoli çorbasının siparişleri %13 artarken; Japon mutfağının ünlü çorbası Miso’nun sipariş oranı sadece %6 ve yine Asya mutfağından bir lezzet olan Noodle çorbasının siparişleri ise %17 arttı.
Online siparişlerde çorba yüzde 40 arttı
Ülke olarak çorbayı çok seviyor ve tüketiyoruz. Bu sevgimiz online siparişlere de yansımış durumda. Geçtiğimiz yıl ortalama 3,5 milyon çorba siparişi verildi ve bir önceki yıla göre yüzde 40 arttı.
Çorba ve kebap en sevilen ikili
Yemeksepeti, kullanıcılarının çorbanın yanına en çok neyi yakıştırdığını da araştırdı. Kullanıcılar 2018 yılında çorbanın yanında en çok kebap siparişi verdi. Kebabı sırasıyla lahmacun ve döner takip etti.
25 yaş çorbayı çok seviyor
Yemeksepeti kullanıcılarının siparişlerine göre; bu lezzeti en çok sevenler 25-28 yaş aralığında. Çorbayı en çok sipariş edenler ise 25 yaşında.
Sıcaklar çorba siparişlerini etkilemiyor
Çorba bizim için mevsim göz etmeyen bir lezzet. Çorbanın en gözde olduğu aylar haliyle soğuk kış ayları olsa da yaz aylarında da çorbalar sofraları terk etmiyor. Yaz aylarında çorba tercihlerimiz yine değişmiyor ve mercimek ile ezogelin vazgeçilmez çorbalarımızdan oluyor.
Çorba tutkunu kentler
Her gün 68 ilden çorba siparişi alan Yemeksepeti, Türkiye’de çorbaya en düşkün şehirleri de araştırdı. Her kentin toplam siparişlerindeki çorba oranına göre; ilk sırada İstanbul yer aldı. Onu sırasıyla İzmir, Bilecik, Muğla ve Samsun izledi.