26 Ocak Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
"Yapay zeka"nın küresel ekonomiye katkısı 16 trilyon dolar
Haberler

“Yapay zeka”nın küresel ekonomiye katkısı 16 trilyon dolar

Marketing Türkiye
30 Haziran 2017
2 dk okuma

PwC’nin araştırmasına göre, yapay zeka teknolojisinin gelişmesi 2030’da küresel ekonomiye 15,7 trilyon dolarlık katkı sağlayacak

Yapay zeka teknolojisinin gelişmesinin, 2030’da küresel ekonomiye 15,7 trilyon dolar katkı yapması bekleniyor.

PricewaterhouseCoopers (PwC) tarafından hazırlanan araştırmaya göre, küresel gayri safi milli hasıla 2030’da yapay zekaya dayalı teknolojiler sayesinde yüzde 14 artacak. Yapay zeka teknolojileri küresel ekonomiye Çin ve Hindistan’ın şu anki toplam ekonomik büyüklüğünden (yaklaşık 13,3 trilyon dolar) daha fazla katkı sağlayacak.

Yapay zekanın, ekonomiler için en büyük ticari fırsat oluşturabileceğine işaret edilen araştırmaya göre, 2030’a kadar yapay zekadan elde edilecek tüm ekonomik kazançların yarısından fazlasının verimlilik artışından, kalanının da yapay zekaya dayalı ürünlere tüketici talebinin yükselmesinden kaynaklanacak.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Levent Akın, söz konusu uygulamaların benzer ülkelere göre Türkiye’de oldukça az olduğunu söyledi.

Akın, Türkiye’de akıllı otomasyon uygulamalarının yapay zeka uygulamalarına göre daha fazla sayıda olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

“Özellikle robotik süreç uygulamaları birçok sektörde kullanılıyor. Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) tarafından yayınlanan 2016 yılına ait rapora göre Türkiye, dünyada robot kullanımında 17. sırada yer almasına rağmen üretimde çalışan 10 bin işçi başına düşen robot sayısı oldukça düşük. Dünya ortalaması 70 iken Türkiye’de 19. Robotlar en çok taşımada, kaynak işlerinde ve otomotiv sektöründe kullanılıyor. Türkiye’de yaklaşık 7 bin 900 robot olduğu tahmin ediliyor. Otomasyonunun yaygınlaşması halinde üretimde de ciddi artışlar ve bugüne kadar yapılamayan stratejik, katma değeri çok yüksek ürünlerin de yapılabileceği öngörülüyor. ”

Türkiye’deki yapay zeka uygulamalarının ise şu anda genellikle prototip halinde olduğunu ifade eden Akın, “Çok sayıda yeni kurulan şirket ürün geliştirme çalışmaları yapıyor. Henüz bunlardan yaygın olarak kullanılanlar oldukça az. Yurt dışında geliştirilen uygulamaların ise özellikle yerelleştirilmesindeki güçlükler yaygın kullanılmasının önündeki temel engel. Bunların kısa zamanda aşılması halinde özellikle hizmet sektöründe mevcut uygulamaların çok daha verimli yapılması ve yeni uygulamalara geçilmesi doğrultusunda büyük bir potansiyel var. Bu potansiyeli değerlendirebilmek için Türkiye’nin yapay zeka alanında çalışacak insan kaynağını hızla artırması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Dünya gazetesi

1 “Yılın İnovatif Ürünleri” araştırması için son başvuru tarihi 31 Ocak!
“Yılın İnovatif Ürünleri” araştırması için son başvuru tarihi 31 Ocak!
2 Brandverse Awards başvuruları başladı!
Brandverse Awards başvuruları başladı!
3 "Mavi Yaka Türkiye"yi anlamak...
“Mavi Yaka Türkiye”yi anlamak…
4 2025'in en başarılı reklam filmleri!
2025’in en başarılı reklam filmleri!
5 Gümrüksüz alışveriş bitti, tepki büyüdü: Halkın yüzde 61’i karara karşı
Gümrüksüz alışveriş bitti, tepki büyüdü: Halkın yüzde 61’i karara karşı
Güncel Haberler
Fatih Altaylı yeniden yayında: "Teşekkürler"
Fatih Altaylı yeniden yayında: “Teşekkürler”
Jacquemus’nün ilk marka yüzü, büyükannesi Liline oldu
Jacquemus’nün ilk marka yüzü, büyükannesi Liline oldu
Domino’s bu kez pizzayı değil, ayakları sıcak tutuyor!
Domino’s bu kez pizzayı değil, ayakları sıcak tutuyor!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Vibe’ı yakala: Marketing Türkiye Aralık sayısı yayında!
Haberler
Vibe’ı yakala: Marketing Türkiye Aralık sayısı yayında!
Nafizcan Önder
8 Aralık 2025
Türkiye'nin en sevilen temizlik markaları...
Haberler
Türkiye’nin en sevilen temizlik markaları…
İrem Alimoğlu
13 Kasım 2025
Google, 2025’in “Holiday 100” listesini açıkladı: Bu yılın en çok aranan hediye trendleri belli oldu!
Haberler
Google, 2025’in “Holiday 100” listesini açıkladı: Bu yılın en çok aranan hediye trendleri belli oldu!
İrem Alimoğlu
6 Kasım 2025
Kumar bağımlılığıyla mücadelede sorumlu kim?
Haberler
Kumar bağımlılığıyla mücadelede sorumlu kim?
Nafizcan Önder
11 Kasım 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.