Vodafone Vakfı’ndan kadınlara can suyu sermayesi
Türkiye Vodafone Vakfı’nın sosyal ve ekonomik hayatta kadının varlığını güçlendirmek hedefiyle hayata geçirdiği Teknolojide Kadın Hareketi projesinin eğitim dönemi Gaziantep’te tamamlandı. Eğitimin ardından düzenlenen törenle, teknolojiyi en verimli şekilde kullanarak iş fikri geliştirmeyi başaran 3 kadına can suyu sermayesinin sağlanacağı “Teknolojide Kadın Hareketi Yarışması”na start verildi. Yarışmayı başlatmak üzere, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray kronometreyi çalıştırdı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı himayelerinde; Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) işbirliğiyle hayata geçirilen Teknolojide Kadın Hareketi projesinin eğitim ayağı, İzmir, İstanbul, Samsun ve Ankara’nın ardından son durak olan Gaziantep ile tamamlandı. Eğitimler, iş gücünde bulunan ve çalışmayan kadınlar olmak üzere 2 ayrı fazda düzenlendi.
Birinciye 15.000 TL’lik can suyu sermayesi
Projenin eğitim fazının tamamlanmasının ardından “Teknolojide Kadın Hareketi Yarışması” başlatıldı. Proje kapsamında eğitim almış ya da almamış, teknolojiye dayalı, uygulanabilir bir iş fikrine sahip tüm kadınların katılımına açık olan yarışmanın başvuruları 6 Şubat 2013’e kadar devam edecek. Yarışmanın sonuçları Mart 2013’te açıklanacak. Adayların Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, KAGİDER Başkanı Dr. Gülden Türktan ve TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı’nın da aralarında bulunduğu jüri tarafından değerlendirileceği yarışmada, birinci olan kadın 15.000 TL, ikinci 10.000 TL ve üçüncü 7.500 TL can suyu sermayesi ödülü alacak. Ayrıca ilk 3 girişimci kadın, Vodafone’dan 1 yıllık mobil iletişim hizmetleri paketi ve KAGİDER üyelerinden 1 yıllık mentorlük hizmeti kazanacak.
Teknolojide Kadın Hareketi projesi, kadınların çalışma hayatına katılımını amaçlıyor
Törende konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, projenin kadınlar açısından önemine işaret ederek, tüm kadınları düzenlenen yarışmada yer almaya çağırdı. Şahin, şöyle konuştu:
“Kadın okuyacak, eğitimini alacak, alana girecek ve bu ülkenin ekonomik hayatında önemli bir unsur olacak. Bunu başarabilmemiz için istihdamda kadın oranını yükseltmemiz gerekiyor. Teknolojide Kadın Hareketi Projesi kapsamında büyük bir yarışma, yine Gaziantep’ten başlıyor. Korkmadan büyük bir mücadele ve inançla bu projenin içinde olabilmenizi ve bu işin eğitimini alabilmenizi çok önemsiyoruz. Türkiye’de kadınları iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlarla tanıştırarak, kadınların çalışma hayatına katılımlarını ve girişimcilik kapasitelerini artırmayı amaçlayan Teknolojide Kadın Hareketi projesi kapsamında, 43 gün sonra başvuru süresi tamamlanacak yarışmanın geri sayımını başlatıyoruz.”
Türkiye’nin kadın girişimci gücünü harekete geçiriyoruz
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, kadınların ekonomik hayatın dışında bırakılmasının, tüm toplumlarda işgücüne dâhil olmayan toplam nüfusu yıldan yıla katladığına, sosyal ve ekonomik gelişimi tehdit ettiğine dikkat çekti. Timuray, şöyle devam etti:
“Dünyada yüzde 50’yi bulan kadınların işgücü katılımı, ülkemizde yüzde 30 seviyesinde. Kadın potansiyelini ekonomiye kazandırmak üzere çözüme katkı sağlayabilecek tüm ortakların omuzlarında önemli bir sorumluluk bulunuyor. Türkiye Vodafone Vakfı olarak, çalışmayan kadınları ev ortamından bağımsızlaştırarak ekonomik hayata, üretime dâhil etmek, işgücündeki kadınlara ise eğitim yoluyla farklı ufuklar kazandırarak, hedeflerini ve girişimci ruhlarını yükseltmek gayesiyle Teknolojide Kadın Hareketi Projesi’ni hayata geçirdik. Kadınlara sunduğumuz desteğin, Türk toplumunun sürdürülebilir gelişimine ve refahına sunduğumuz destekle eşdeğer olduğu bilinciyle, kadının ekonomik hayattaki varlığına ilişkin öncelikle önyargıları, ardından engelleri kaldırmak üzere önemli çalışmalar yürüttük. Şimdi, teknolojiyi en verimli şekilde kullanarak iş fikri geliştirmeyi başaran kadınlarımıza can suyu sermayesi sağlayacağımız yarışmamızı başlatıyoruz.”
Kadının potansiyelini, teknolojinin gücü ile ortaya çıkarıyoruz
KAGİDER Başkanı Gülden Türktan ise şunları söyledi: “Günümüzde kadının ekonomiye ve istihdama aktif olarak katılmasının önündeki en büyük engel, eğitime erişimdeki sorunlar. Teknoloji ise eğitim alanındaki kökleşmiş sorunları daha hızlı aşmamız için çok önemli bir araç. Bu proje ile teknolojinin gücünü kadınlara aktarmayı hedefledik. Türkiye çapında beş farklı ilde eğitimler düzenledik, kadınlar ile biraraya geldik. Şimdi bu birikimi Teknolojide Kadın Hareketi Yarışması ile taçlandıracağız. Kadın potansiyeline inanıyoruz. Bu potansiyeli teknolojinin gücü ile daha etkili bir şekilde ortaya çıkarmak için çalışıyoruz.”
Kadını iş gücüne katarak, gelişmiş ülke düzeyine gelebiliriz
TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı da şöyle konuştu: “Ülkemizde, çalışmayan kadınlarımızın yavaş yavaş iş gücüne katılarak yaratacakları değeri düşündüğümüzde, daha gelişmiş ve büyük bir ülke düzeyine geleceğimiz aşikâr. Kadın istihdamını ve girişimciliğini artırmak, aslında bir hükümet politikası olmak zorunda. Bir büyük istihdam stratejisinin bir parçası olmak zorunda. Bunlar olana kadar sivil toplum kurumları ve özel sektör olarak, bu konuda öneri getirebiliriz, proje yapabiliriz, çözüm arayabiliriz. Çözmek zorunda olduğumuz