Vize muafiyetinde kritik viraj
Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden en önemli beklentisi olan ve mülteci krizinde yaşanan gelişmelerin de etkisiyle gündemin ilk sırasında yer alan vize muafiyetinde kritik aşamaya gelindi. Avrupa Komisyonu, Schengen’e vizesiz seyahat için kritik kararını 4 Mayıs’ta açıklayacak.
Medyanın bir numaralı gündemi
Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinde en önem verdiği konular arasında yer alan vize muafiyeti, medyanın da en önemli gündem başlığını oluşturuyor. Ajans Press, bu önemli gündem başlığının medyaya yansımalarını inceledi. Ajans Press’in incelemesine göre Nisan ayı boyunca sadece yazılı basında “vize muafiyeti” konulu 574 haber yapıldı. Genelde medyada olumlu beklenti oluşturan süreçte, AB’nin sunduğu 72 kriterden dörtte üçünün karşılandığı belirtiliyor. Ayrıca AB Komisyonu 4 Mayıs’ta olumlu görüş bildirse bile bu vize muafiyeti sürecinin tamamlandığı anlamına gelmiyor. AB’nin yeşil ışık yakması durumunda süreç Avrupa Parlamentosu’na taşınacak.
En büyük sorun terör
Teknik düzeyleri oldukça hızlı bir şekilde karşılayan Türkiye için en sorunlu başlığı terör oluşturuyor. Türkiye’nin bu başlığı geçmesi için örgütlü suçlar ve terörle ilgili yasal çerçeveyi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uyumlu hale getirmesi gerekiyor.
Almanya ve Fransa’dan vize için “acil durum freni”
Türkiye’de vize muafiyetinin geleceği merak konusuyken Avrupa’da bazı ülkeler ise acil durum planı hazırladı. milliyet.com.tr’nin haberine göre Fransa ve Almanya’nın, Türkiye gibi Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelere Schengen Bölgesi için verilecek vize muafiyeti için “acil durum fren sistemi” planı sunduğu aktarıldı.
İki ülkenin, Ankara’nın vize muafiyeti için talep edilen şartları yerine getirmesi halinde Türk vatandaşlarına tanınacak olan vize serbestisine yeni şartlar getirmek istediği bir süredir konuşuluyordu.
Politico gazetesinin Avrupa edisyonunun ele geçirdiği 27 Nisan tarihli taslak metinde “Mevcut göç ve mültecilerin gidişatı, vize muafiyetini askıya almayı mümkün kılan etkin bir mekanizmayı gerektiriyor” ifadesi yer alıyor.
Politico, bu taslağın AB üyeleri tarafından da kabul edilmesi halinde, Türkiye’nin elde edeceği vize muafiyetini korumak için, sürekli olarak AB’nin kriterlerine uyması ve şeffaf bir prosedür izlemesi gerekeceğini vurguladı. Avrupa Parlamentosu’nun yeni öneriyi haftaya görüşmesi bekleniyor.
Politico, vize muafiyetinde el freninin çekilmesine neden olan şartları ise şöyle sıraladı:
– Turist olarak gelip AB ülkelerinde yasa dışı biçimde yaşayanların sayısında ciddi artış yaşanması.
– Vize muafiyeti tanınan ülkeden gelen iltica başvurularındaki önemli artış.
– Vize muafiyeti tanınan ülkenin geri kabul taleplerini reddetmeye başlaması.