TV ile dijital reklamlarını karşılaştıran Digital HeAD araştırmasından 10 önemli sonuç!
Dijital dünyanın gerçeklerini nörobilimiyle açıklamak üzere yola çıkan; EEG ve Eye Tracking sistemleriyle test edilen 900’den fazla televizyon reklamını dijitalin en başarılı reklamlarıyla karşılaştıran ThinkNeuro ile YouthWorks’ün hazırladığı ve dünyada ilk defa yapılan Dijital HeAD araştırması, dijital reklamcılık hakkında herkesin aklındaki soruları cevaplıyor. Araştırmanın çarpıcı sonuçları dijital reklamcılığın DNA’sı hakkında önemli ipuçlarını ortaya koyuyor…
➞ Araştırmaya dahil olan 38 dijital reklamın “Dikkat çekme” skorlarının ortalaması TV reklamlarının ortalamasından çok daha yüksek. Dijital reklamlar TVC’lere göre daha çok dikkat çekiyor.
➞ YouTube Ads Leaderboard’a girebilecek kadar çok izlenen reklamların en belirgin özelliklerinden biri hepsinin dikkat çekme açısından oldukça başarılı olması…
➞ Dijital reklamda başarıyı etkileyen temel parametrelerden biri “seyirciyi kalpten yakalaması”. Markalı içeriğin başında marka adının/logosunun gösterilmesi samimiyeti öldürüyor.
➞ Markaların kendi ürünü dışında bir hikayeye odaklandığı içerikler, duygusal etki anlamında ilk 10’daki filmlerin 9’unda görülen bir dinamik. İnsanların hayatlarına dokunan hikaye anlatımı başarı sağlıyor.
➞ Apple ve Samsung gibi dev elektronik markaların bile dijital ve geleneksel mecraları birlikte kullandığını görüyoruz. Sadece dijital ortamda yer alarak satışları artırmak mümkün değil.
➞ Günümüzde markalar arasında fonksiyonel farklar gittikçe azalıyor. Dolayısıyla satın almaya yönelik ilginin nasıl yaratılacağına dair ağırlık, bilgilendirmeden çok duygulandırmaya kaydı.
➞ Bir markanın TV’de olması o markanın gücünü ifade ediyor. Dolayısıyla markanın dijitalle geleneksel mecraları birlikte kullanması daha iyi sonuç veriyor.
➞ Bir dakikadan kısa olan markalı video içeriklerin duygusal etki skorları bir dakikadan uzun olanlara göre daha düşük. Sadece ürüne dair bilgilendirme yapacaksanız reklamların kısa olması daha işlevsel.
➞ İki dakikadan uzun olan içeriklerin de duygusal zorlanma skorları ortalamanın bir hayli üzerinde. İş uzadıkça insanların dijital ortamda odaklanmaları zorlaşıyor. “Az ama öz” olunmalı.
➞ Duygusal etki açısından sıralandığında ilk 10’da yer alan içeriklerden sadece ikisinde videonun başında marka logosunu görüyoruz. Öte yandan son 10’da yer alan içeriklerin altısı bu şekilde başlıyor. Marka gösterme sevdasını gözden geçirmek lazım.
Araştırmanın detayları Marketing Türkiye Nisan sayısında…