Türklerin yüzde 67’sine göre dünyanın en büyük sorunu terör
Uluslararası araştırma şirketi IPSOS, Bill ve Melinda Gates Vakfı adına dünyadaki insani gelişim konusunda ilerleme ve kamuoyunun farkındalık algısı üzerine bir araştırma gerçekleştirdi. 28 ülkeden 26 bin 489 kişinin katıldığı online araştırmada, insanlara global gelişmeler hakkındaki algıları, gelecekten beklentileri ve dünyayı endişelendiren konular hakkında sorular soruldu.
Gazete Habertürk’ten İrem Koca’nın haberine göre anket, 21 Temmuz-25 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi. Nijerya, Kenya ve Senegal dışındaki ülkelerde online yapıldı. Her ülkeden yaklaşık 1000 kişiyle görüşüldü. Online araştırmada internet erişim oranlarına bağlı olarak bazı ülkelerde temsiliyet sağlandı. Bunlar, Arjantin, Avustralya, Belçika, Kanada, Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya, Japonya, Polonya, Güney Kore, İspanya, İsveç, İngiltere ve ABD.
Araştırma kapsamında, dünyadaki kalkınma yardımları konusundaki bilgi seviyesi ölçüldü. Katılımcıların yarısı söz konusu konuyla ilgili sorulardan sadece 1 tanesini doğru ya da tamamını yanlış cevapladı. Kenya (yüzde 18), Senegal (yüzde 14), Çin (yüzde 12), Endonezya (yüzde 10), Hindistan (yüzde 9) gibi ülkelerdeyse 5’ten fazla sorunun doğru cevaplanması dikkat çekti. Bu sonuç, gelişmekte olan ülkelerin, yardımların dünyadaki olumlu etkisini daha kolay fark ettiğini ortaya çıkardı. İnsanların dünyanın diğer bölümünde yaşanan gelişmeleri fark etmediği, ancak geçtiğimiz on yıllarda ilerlemeyi bizzat deneyimleyenlerin bunu algıladığı görüldü.
Genelde ankete katılanların yüzde 51’iyse, dünyanın en büyük sorununun ‘terör’ olduğunu ifade etti.
Türkler ne dedi?
Dünyada en büyük sorun terörizm: yüzde 67
Dünyada en büyük sorun iklim değişikliği: yüzde 28
Dünyada en büyük sorun yoksulluk: yüzde 25
Dünyada yoksulluk giderek artıyor: yüzde 64
Dünyada uluslararası yardım ve gelişme faaliyetlerini zengin ülkeler finanse etmeli: yüzde 59
Türkiye’de;
İş imkanları azaldığında işverenler, göçmenlerden çok bu ülke vatandaşlarını işe almalı: yüzde 71
Ülkem, insan hakları kısıtlama dahil, ne pahasına olursa olsun terörü durdurmalı: yüzde 64
Hükümet bütün vatandaşlara sağlık hizmeti vermekle yükümlü: yüzde 75
Dünyanın üçte biri işsizliği öne çıkarıyor
Araştırmada , “Ülkenizdeki en büyük sorun nedir?” sorusuna da cevap arandı. Tüm ülkelerden katılımcıların yüzde 38’i bu soruya ‘yolsuzluk’ cevabını verdi. Dünya genelindeki ikinci cevap yüzde 30 ile ‘işsizlik’, üçüncü cevap ise yüzde 28 ile yoksulluk oldu. Peru (yüzde 75), Güney Afrika (yüzde 67), Endonezya ve Meksika (yüzde 65), İspanya (yüzde 62) ise ‘yolsuzluk’ cevabını veren ilk 5 ülke oldu. Türkiye’nin aynı soruya cevabı ise ‘terör’dü. Genelin en popüler cevabı olan ‘yolsuzluk’ Türkiye’den online katılımcıların yüzde 25’i tarafından işaretlendi. Aynı araştırmadaki “Terör insan haklarının ihlali dahil ne pahasına olursa olsun durdurulmalı” cümlesine katılanların oranı ise yüzde 64 oldu.
İkinci sırada yoksulluk, üçüncü sırada iklim değişikliği var
Katılımcılara bir de “Dünya ölçeğindeki en büyük sorun nedir?” diye soruldu. Bu kez cevaplar değişti. Dünya genelinin yüzde 51’i en büyük sorunun ‘terör’, ikinci büyük sorunun ‘yoksulluk’, üçüncü büyük sorunun ise ‘iklim değişikliği’ olduğunu söyledi. Bu cevapları takiben ‘yolsuzluk’ (yüzde 26) ve ‘sosyal eşitsizlik’ (yüzde 24) de sorun olarak görülen konular arasındaydı.
Dünya genelindeki en büyük sorun ‘terör’dür diyen ülkelerin başını yüzde 67 ile Türkiye ve Endonezya çekti. Hindistan (yüzde 61), Polonya (yüzde 61), Belçika (yüzde 59), Fransa, İngiltere ve Almanya’dan (yüzde 58) katılımcılar da ‘terör’ün global bir sorun olduğuna büyük ölçüde katıldı.
Boko Haram terör örgütüyle mücadele eden Nijerya’nın sadece yarısının ‘terör’ cevabını vermesi, Latin Amerika’nın çoğunluğunun terörü global sorun olarak görmemesi dikkat çekti. Amerika ise yüzde 53 ile bu konuyu sorun olarak gören ülkeler sıralamasının ortasında yer aldı.
“Dünyanın en büyük sorunu nedir?” sorusuna Arjantin (yüzde 56), Peru (yüzde 48), Meksika (yüzde 47) başta olmak üzere Latin Amerika ülkeleri ‘yoksulluk’ dedi. Aynı soruya ‘iklim değişikliği’ cevabını verenlerin başında ise yüzde 49 ile Güney Kore yer aldı. Bu konu, Paris İklim Anlaşması’ndan çekilen ABD’nin yüzde 23’ü, Türkiye’den ise yüzde 28’i için sorun teşkil etti.
Kaynak: Gazete Habertürk