26 Mayıs Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Haberler

Türkiye’deki araştırma pazarı 150 milyon dolar

Marketing Türkiye
19 Mayıs 2013
2 dk okuma

Bu yıl 5’incisi düzenlenen ‘Araştırmada Yenilikler Konferansı’nın başkanlığını yapan Ipsos Türkiye CEO’su Vural Çakır, araştırma sektörünün Türkiye’deki büyüklüğünün 150 milyon doları bulduğunu anlattı. Araştırma sektörünün dünyada 50 milyar dolarlık endüstri oluşturduğunu belirten Çakır, gelişmekte olan ülkelerde araştırma sektörünün daha hızlı büyüdüğünü dile getirdi. Gelişmekte olan ülkelerde, gelişmiş ülkelere göre yüzde 10’luk büyüme yaşandığının altını çizen Çakır, “Gelişmiş ülkelerde araştırmanın payı yüzde 80, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 20 seviyesinde. Bu açıdan bakıldığında önümüzde daha çok gidilecek yol olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. 2023 yılında  bu oranların birbirine yaklaşacağını kaydeden Çakır, “Bu oran gelişmiş ülkelerde yüzde 57, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 43 seviyesine çıkacak. Bu anlamda şirketler kaynaklarının çoğunluğunu gelişmekte olan ülkelere aktardığını görüyoruz” dedi.


Türkiye’de araştırma sektörünün 150 milyon dolarlık bir pazara sahip olduğunu bildiren Çakır, “Bu rakamla dünyada 27. sıradayız. Kişi başına da 1.74 dolarlık araştırma harcaması düşüyor. Kişi başına düşen araştırma harcamasında da dünyada 49. sıradayız. Eğer herşey iyi giderse 2023 yılına gelindiğinde araştırma sektörünün pazar payı 1 milyar dolara ulaşabilir” diye konuştu. Türkiye ekonomisinin sağlıklı büyümesi için araştırmaya daha çok kaynak ayırması gerektiğini belirten Çakır, araştırma tekniklerinin düzenli şekilde geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Çakır, araştırma tekniklerinin sağlıklı iş ve sosyal kararlara dünüştürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

ABD ve Türk halkı siyaseti bilmiyor

Dünya çapında 80’den fazla seçimde gerçekleştirilen araştırmaları yöneten Cliford Young da konferansa katılanlar arasındaydı. Türk ve Amerikan halklarının seçim eğilimlerini anlatan Young, “İki ülkenin vatandaşları da politika bilmeden oy kullanıyor. İnsanlar, ekonomik durum  ve yaşanan sürece göre oy veriyor. Siyasi bakış iki halk içinde çok önemli değil” dedi. ABD halkının genelinde Türkiye hakkında yanlış bilgiler olduğunu dile getiren Young, “Halkın büyük bir çoğunluğu Türkiye’yi arap ülkesi olarak biliyor. ABD halkı en çok Rus ve Çinlileri tanıyor. Çünkü onları kendilerine rakip olarak görüyor. Ancak yönetim katında tam tersi bir algı var. Bölgedeki tek demokratik ülkenin Türkiye olduğu biliniyor ve ona göre davranılıyor” diye konuştu.

1 Instagram “an’a” dönüyor: Instants dönemi başlıyor
Instagram “an’a” dönüyor: Instants dönemi başlıyor
2 Tek kişilik yaşamlar...
Tek kişilik yaşamlar…
3 Hangi platform kullanıcısını ne kadar tanıyor?
Hangi platform kullanıcısını ne kadar tanıyor?
4 Hibrit mi yoksa elektrikli mi? Tüketici kararını verdi...
Hibrit mi yoksa elektrikli mi? Tüketici kararını verdi…
5 Demokratikleşen lüks "Royal Pop" Swatch mağazalarını kilitledi
Demokratikleşen lüks “Royal Pop” Swatch mağazalarını kilitledi
Güncel Haberler
Ayın öne çıkan global kampanyaları (Mayıs 2026)
Ayın öne çıkan global kampanyaları (Mayıs 2026)
Temizliğin yükselen formülü: Kapsül ekonomisi
Temizliğin yükselen formülü: Kapsül ekonomisi
Kırılgan gerçeklik çağında "güven" yaratmak...
Kırılgan gerçeklik çağında “güven” yaratmak…
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

İş dünyasında haftanın atamaları (4-10 Nisan)
Haberler
İş dünyasında haftanın atamaları (4-10 Nisan)
Nafizcan Önder
10 Nisan 2026
Google’dan yeni tasarım dili: Daha yumuşak, daha canlı ikonlar yolda
Haberler
Google’dan yeni tasarım dili: Daha yumuşak, daha canlı ikonlar yolda
Sena Tufan
4 hafta önce
Sürdürülebilirlikte "niyet"ten "hedef"e geçiş çağı başladı
Haberler
Sürdürülebilirlikte “niyet”ten “hedef”e geçiş çağı başladı
Nafizcan Önder
1 Mart 2026
Starbucks’tan Şeytan Marka Giyer 2 için özel menü
Haberler
Starbucks’tan Şeytan Marka Giyer 2 için özel menü
Sena Tufan
21 Nisan 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.