Türkiye’de son üç ayda fındık tüketimi yüzde 29 arttı
Papağan Kuruyemiş’in satış verileri 2016’nın Ocak, Şubat ve Mart aylarında çerezlik fındık tüketiminin yüzde 29 arttığını gösteriyor. 2015 rekoltesinin daha iyi geçmesi nedeniyle bollaşan ve fiyat baskısı gevşeyen fındık, Türkiye’de kuruyemiş tutkunlarının yeniden ilgi alanına girdi.
Yağış eksikliği ve don olayı nedeniyle 2014 yılında tarımsal mahsullerde geniş çaplı rekolte düşüklüğü meydana gelmişti. Bu nedenle kuruyemiş sektöründe başta fındık olmak üzere antep fıstığı ve kayısı gibi ürünlerde, hem hammadde hem de son tüketici aşamasında tarihi fiyat yükseklikleri kaydedilmişti. Türk halkı bu süreçte kuruyemiş tüketiminden vazgeçmemiş fakat daha ekonomik kuruyemiş ürünlerine yönelmişti.
Fındığı bırakıp fıstığa yönelmiştik
O dönemki gelişmelerle birlikte daha bol bulunan ve daha uygun fiyatla satışa sunulan yer fıstığı, kabak çekirdeği ve ay çekirdeği daha fazla ön plana çıkmıştı. Ancak 2015 yılı; fındık, antep fıstığı, kayısı gibi ürünler açısından rekoltenin daha normal geliştiği bir yıl oldu.
Bollaşan mahsul ile birlikte fiyat baskısı bir miktar gevşedi ve bu gevşeme tüketimi olumlu etkiledi. Fındığın tüketimi burada önemli bir gösterge olarak öne çıkıyor. Son tüketiciye ulaşan fındık fiyatlarında; kalitesine, açık veya paketli olması ya da satış noktalarına göre değişmekle birlikte yüzde 30-35 arasında değişen oranlarda fiyat düşüşü meydana geldi.
Fındık yeniden tüketicinin radarında
Paketli kuruyemişin Türkiye’deki en büyük kuruluşlarından biri olan Papağan Kuruyemiş, ürün sunduğu Türkiye’deki ulusal ve yerel 10 organize market ile bayi kanalındaki tüketim verilerini değerlendirdi. Buna göre fındık tüketiminde 2016’nın ilk üç ayında (Ocak ve Şubat, Mart), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 oranında tüketim artışı söz konusu. Yani fındıktan uzaklaşan tüketici, fındığa yeniden dönmeye başladı.