Türkiye’de ilk defa: Relay For Life, kansere karşı farkındalık etkinliği 10-11 Ekim’de
Dünya çapında kanser hastalığına karşı farkındalığı artırmayı ve kanserle mücadele için fon sağlamayı amaçlayan ‘Relay For Life’ etkinliği, 10 – 11 Ekim 2015 tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek. Şimdiye kadar 24 farklı ülkede 4 milyondan fazla insana ulaşarak büyük bir başarıya imza atan etkinlik, Pembe Hanım Kanserli Hastalar ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği işbirliği ile hastalığı yenmiş kişileri ve destekçileri bir araya getirecek.
Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi ev sahipliğinde, Uçaksavar stadyumunda 10 Ekim’de başlayacak ve 24 saat sürecek etkinliğe ilişkin olarak, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Rana Sanyal şunları söyledi;
“Boğaziçi Üniversitesi akademik anlamda kaliteli işlere imza atarak, bilimsel araştırmada öncü bir kurum olma kimliğini sürdürürken, bir yandan da toplumumuzun sorunlarına çare olacak çözümler üretmektedir. Bu çözümler, bazen teknolojik, bazen topluma fayda sağlayacak sosyal projeler olmakla birlikte öğrencisinden, öğretim üyesine Boğaziçi Üniversitesi, topluma karşı sorumluluğunu bir bütün olarak görmekte, somut ürünlerin yanı sıra toplumsal sorunların farkındalığını arttırmanın önemine inanmaktadır. Pembe Hanım Derneği ile yaptığımız bu işbirliği kanser hastaları ve yakınları ile bizim kurum olarak dayanışmamızın yanı sıra daha geniş bir kesimin dikkatini konuya odaklamaya vesile olursa mutlu olacağız.”
Boğaziçi Üniversitesi çatısı altında Relay for Life etkinliğine Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Merkezi olarak ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını ifade eden Doç. Dr. Sanyal, Üniversitenin araştırma etkinliğinin artmasında önemli rol oynayan Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi bugün 12 farklı akademik birimden 65’den fazla akademisyenden aktif destek aldığını belirtti. Sanyal; “Yaşamı Anlamak ve İyileştirmek Amacıyla Bilgi ve Teknoloji Üretilmesini Sağlamak” misyonuyla yolumuza devam ediyoruz” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşecek olan Relay For Life, yaklaşık 5 bin katılımcıyı bir araya getirmeyi hedefliyor. 24 saat kesintisiz sürecek olan etkinlikte kanserle mücadeleyi kazanmış tüm hastalar mücadelelerini kutlarken, kansere yenik düşerek aramızdan ayrılanlar ve hala hastalıkla mücadele eden katılımcılar da çeşitli etkinliklerle anılacak ve onurlandırılacaklar.
Pembe Hanım Kanser Hastaları ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Relay For Life Komite Başkanı Nevval Sevindi ise, Pembe Hanım olarak, kanser hastası ve yakınlarının bilgiye erişimini sağlama, yaşam kalitesini yükseltme, onlara moral verme ve kanserin iyileşebilir bir hastalık olduğunu anlatma misyonuyla bir hasta derneği olarak çalıştıklarını belirtti. Sevindi; “Bu doğrultuda da sağlık politikalarında hastaların sesi oluyor ve kanser politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunuyoruz. Bu etkinliğin Türkiye temsilcisi olmak bizim için çok önemliydi. Çünkü bu sayede dünyanın en büyük kanser farkındalığı yaratan sosyal sorumluluk projesini Türkiye’ye sunma fırsatı yakaladık” dedi.
Relay For Life etkinliği hakkında detaylı bilgiler veren Pembe Hanım Kanser Hastaları ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği Genel Sekreteri ve Relay For Life Proje Direktörü Seda Kansu, etkinlik ile ile ilgili hedeflerini şöyle özetledi; “Türkiye, dünyada bu etkinliğin düzenlendiği 25. ülke olacak. Ekim ayında ülkemizde ilk kez gerçekleştirilecek olan Relay For Life Türkiye etkinliği ile toplumun her kesimine kanserle mücadele duyarlılığını taşımayı ve gençlerden başlayarak sağlık gönüllülüğü duyarlılığını bir üst çıtaya çıkarmayı hedefliyoruz.”
Relay For Life’da Türkiye’de hayat ve umut için yürünecek
Relay For Life etkinliğine katılmak isteyen tüm destekçiler kendi gönüllü takımlarını oluşturabilecek. Takımlar en az iki kişi, en fazla 50 kişiden oluşabilecek. Takımların 24 saati birlikte geçirecekleri Relay For Life Türkiye’de, etkinlik alanında yer alan parkurda yürüyüş yapılarak, “hayat ve umut için yürüyorum” mesajı verilecek. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği etkinlik dâhilinde iki gün boyunca etkinlik alanına yakın bir salonda halka açık ve ücretsiz olarak kanser hakkında bilgi ve söyleşi seminerleri de düzenleyecek.
Etkinlik ile toplanan bağışların miktarına göre, ÇAPA Tıp Fakültesi Onkoloji Servisi’ne ait araştırma bölümünün yenilenmesi, orijinal dili İspanyolca olan “Kanser Bitince Başlayan Her Şey” kitabının Türkçeye çevrilerek basılması ve devlet hastanelerinde ev gibi döşenmiş nefes alanları yaratılarak kanserle mücadele eden hasta ve hasta yakınlarının ev ortamına duydukları özlemin giderilmesi için kullanılması planlanıyor. Ayrıca Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Onkologlar Araştırması’na finans desteği verilmesi ve Pembe Hanım Genç Onkologlar Ödülü konması da planlar arasında yer alıyor.
Relay For Life:
Etkinlik ile ilgili detaylı bilgiler için: