Türkiye’de dakikada üç kez kötü amaçlı yazılım saldırısı yaşanıyor
Şirketlerin verilerini internete mecralarına emanet etme oranı arttıkça hackerlara gün doğdu. Hatta bu yıl kötü amaçlı yazılım saldırılarında rekor seviyelere ulaştık bile diyebiliriz. WatchGuard’ın 2020 yılı için hazırladığı rapora göre Türkiye’de bir yılda 1,692,320 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı düzenlendi. Geçen yıla göre yüzde 81 oranda artışın gerçekleştiği Türkiye’de, dakikada 3 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı yaşandı. Gerçekleşen saldırıların birçoğunu “Truva Atı” ve “Exploit” türünde saldırılardı.
WatchGuard, 2020 yılında Türkiye’de gerçekleşen siber saldırılarla ilgili önemli istatistikleri açıkladı. WatchGuard’ın Tehdit Laboratuvarı’ndan elde edilen verilere göre, 2020 yılında Türkiye’de karşılaşılan ve engellenen kötü amaçlı yazılım saldırılarında geçen yıla kıyasla yüzde 81 artış görülüyor. Gerçekleşen 1,6 milyon kötü amaçlı yazılım saldırısına ek olarak bu yıl ağ güvenliği saldırılarında da yüzde 416 oranda ciddi bir artış olduğunu belirleyen WatchGuard, her gün artmakta ve çeşitlenmekte olan siber saldırılara karşı şirketleri ve bireysel kullanıcıları uyarıyor.
Günde 4.675 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı gerçekleşiyor
WatchGuard tehdit merkezi tarafından hazırlanan rapora göre, 2020 yılında Türkiye’de her gün 4.675, her saat 195 ve her dakika 3 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı gerçekleşti. Saldırıların yarım milyona yakını “Exploit” ve “Truva Atı” adlı kötü amaçlı yazılımlardı. Bir yılda bu derece artış gösteren kötü amaçlı yazılımlara karşı şirketlerin ve bireysel kullanıcıların dikkatli olması gerekiyor.
Dolandırıcılık saldırıları 2020’ye damgasını vurdu
Kötü amaçlı yazılım saldırılarının yarısına yakınını JavaScript tabanlı saldırılar oluşturuyor. Rapor, dolandırıcılık scripti Trojan.Gnaeus’un yarattığı tehdide dikkat çekiyor. Gnaeus kötü amaçlı yazılımla hackerlerin kurbanın tarayıcısının kontrolünü gizlenmiş kodla ele geçirmesine ve amaçlanan web hedeflerinden saldırganın kontrolü altındaki alanlara zorla yönlendirmesine olanak tanıyor. Bu tehditlerle mücadele etmek için ise şirketlerin, kullanıcıların bilinmeyen bir kaynaktan tarayıcı uzantısı yüklemesini engellemeleri gerekiyor. Şirketlerin tarayıcılarını en son yamalarla güncel tutmaları, reklam engelleyicileri kullanmaları ve güncellenmiş bir kötü amaçlı yazılımdan koruma motoru bulundurmaları de tehdit düzeyini önemli ölçüde azaltacaktır.
Türkiye’de ağ güvenliği saldırıları 5 kat artış gösterdi
COVID-19 beraberinde dijital ortamda faaliyet gösteren ve verilerini ağlara taşıyan şirketler, değerli verileri çalmak isteyen siber suçlular tarafından her geçen gün tehlike atında bırakılıyor. 2019 yılında 38.858 adet ağ saldırısı gerçekleşirken bu yıl ise 200.647 adet saldırının meydana geldiği raporlandı. Her saatte 23 adet ağ güvenliği saldırısı gerçekleşti ve geçen yıla oranla 5 kat artış gösterdi. Bu saldırıların büyük bir çoğunluğu “Web Brute Force Login” olarak gerçekleşti.