1 Temmuz Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Türkiye, dünyada konut fiyatları en çok ucuzlayan ikinci ülke
Haberler

Türkiye, dünyada konut fiyatları en çok ucuzlayan ikinci ülke

Marketing Türkiye
20 Temmuz 2020
2 dk okuma

OECD verilerine göre, Türkiye’deki konut fiyatları 2015-2019 arasında reel olarak yüzde 8,4 ucuzladı. Türkiye’nin bu oranla, Brezilya’nın ardından 42 ülke arasında konut fiyatlarının en fazla düştüğü ikinci ülke olduğunu ifade eden Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, “Bu da aslında sektördeki maliyetlerin fiyatlara yansımadığını; ev fiyatlarındaki artışın enflasyonun altında kaldığını gösteriyor. Önümüzdeki dönemde bu maliyetlerin fiyatlara yansımasıyla fiyatlarda da yukarı yönlü bir hareket beklenebilir” dedi.

Pandemi süreciyle birlikte zor günler geçiren gayrimenkul sektörü, son dönemde kamu bankaları ve Emlak Konut GYO tarafından başlatılan dev kampanyalarla yeniden hareketlendi. Uzmanlara göre satışlar, Haziran ayında pandemi dönemine göre 4-5 katlık artışlar yaşarken, bu talebe bağlı olarak gayrimenkul fiyatlarının da bölgelere göre farklılık göstermekle birlikte ortalama yüzde 10 civarında yukarı çekildiği ifade ediliyor. Gayrimenkul fiyatlarının mevcut seviyesi tartışılırken, son araştırmalar ise Türkiye’de reel konut fiyatlarının diğer ülkelere göre son yıllarda gerilediğini ortaya koyuyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerinden yola çıkarak gerçekleştirdikleri araştırma göre Türkiye’de konut fiyatlarının, 2015-2019 yılları arası nominal olarak yüzde 47,5 arttığını ifade ederken, “Nominal olarak değerlendirdiğimiz Türkiye 42 OECD ülkesi arasından konut fiyatlarının en çok arttığı üçüncü ülke konumunda. Konut fiyatlarının bizden daha fazla arttığı ülkeler olarak yüzde 67,7 ile Macaristan ve yüzde 51,5 ile İzlanda öne çıkıyor” dedi.

İLK ÜÇ ÜLKE: BREZİLYA, TÜRKİYE, İTALYA

Farklı ülkelerdeki enflasyon verileri dikkate alınarak ortaya konulan reel fiyat değişimlerinde ise tablonun terse döndüğünü ifade eden Hilmi Uytun, “Bu açıdan baktığımızda da özellikle gelişmekte olan ülkelerde son 5 yılda konut fiyatlarının ucuzladığını görüyoruz. Listenin birinci sırasında yüzde 18,2’lik düşüşle Brezilya var. Listenin ikinci sırasında yer alan Türkiye’de, 2015-2019 yılları arasında konut fiyatlarının ortalama yüzde 8,4 ucuzladığı hesaplanıyor. Listedeki üçüncü ülke ise İtalya” ifadelerini kullandı.

KONUT ALIMI İÇİN ÇOK UYGUN BİR İKLİM VAR

Son yıllarda inşaat maliyetlerindeki yükselişin konut fiyatlarına etkisinin sınırlı olduğunu, bu doğrultuda gelecek dönemde özellikle birinci el konut fiyatlarında hızlı bir artış yaşanabileceğini sözlerine ekleyen Hilmi Uytun şunları söyledi: “Bu kampanyalarla da birlikte değerlendirdiğimizde, şu anda Türkiye’de konut alımı için çok uygun bir iklim oluştuğunu söyleyebiliriz. Bu da sektörde ciddi bir hareketlilik yaratmış durumda. Bu ilginin birkaç devam etmesi durumunda, konut satışlarının da yılı tarihi rekora yakın seviyelerden kapatabileceğini düşünüyoruz.”

Türkiye’de konut fiyatlarını etkileyen çok farklı unsurlar olduğunun altını çizen Hilmi Uytun, mobilya ve tamamlayıcı aksesuarların da bu unsurlar arasında öne çıktığını ifade etti. Uytun, “Bununla birlikte Konuyla ilgili yaptıkları bir araştırmanın detaylarını da paylaşan Hilmi Uytun şöyle devam etti: “Konutların içinde yapılan yenileme çalışmaları, bir yandan söz konusu konutun değerini ciddi biçimde artırırken, o konutun kiralanmasını ya da satılmasını da ciddi biçimde hızlandırıyor. Buna göre, kiraya sunulan evlerde 3 kira bedeli; satışa sunulan evlerde ise istenen bedelin yaklaşık yüzde 2’si ev yenilemeye ayrıldığı zaman söz konusu dairelerin yüzde 70-80 oranında daha hızlı kiralandığını ya da satıldığını gözlemliyoruz” dedi.

 

konut
1 ÖTV düzenlemesi Meclis'ten geçti: Hangi değişiklikler geliyor?
ÖTV düzenlemesi Meclis’ten geçti: Hangi değişiklikler geliyor?
2 Araştırma: Elektrikli mi yoksa hibrit mi almalı? Kararsızlar buraya!
Araştırma: Elektrikli mi yoksa hibrit mi almalı? Kararsızlar buraya!
3 Amazon’un mısır tarlasındaki AI üssü 1 milyon hane kadar elektrik tüketecek!
Amazon’un mısır tarlasındaki AI üssü 1 milyon hane kadar elektrik tüketecek!
4 Ünlüler sosyal medyada çaresiz: "Sussan olmuyor susmasan olmaz..."
Ünlüler sosyal medyada çaresiz: “Sussan olmuyor susmasan olmaz…”
5 Sinem Sandıkçı Gökçen, 25 Avrupa ülkesinin bağlı olduğu bölgede tüketici ürünleri bölümünü yönetecek
Sinem Sandıkçı Gökçen, 25 Avrupa ülkesinin bağlı olduğu bölgede tüketici ürünleri bölümünü yönetecek
Güncel Haberler
Marketing Türkiye’nin “Pure Italian” rüzgarı İstanbul İtalya Başkonsolosluğu’nda esti
Marketing Türkiye’nin “Pure Italian” rüzgarı İstanbul İtalya Başkonsolosluğu’nda esti
Şerife Kırımlı, Reklamcılar Derneği Genel Müdürü oldu
Şerife Kırımlı, Reklamcılar Derneği Genel Müdürü oldu
Enerjinin geleceği Maxxen ev sahipliğinde konuşuldu
Enerjinin geleceği Maxxen ev sahipliğinde konuşuldu
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

KFC Türkiye’de yeni dönem: HD Holding ile güç birliği
Haberler
KFC Türkiye’de yeni dönem: HD Holding ile güç birliği
Marketing Türkiye
4 hafta önce
OpenAI'den dev hamle: "Kodlama aracı Windsurf’ü 3 milyar dolara satın alıyor" iddiası
Haberler
OpenAI’den dev hamle: “Kodlama aracı Windsurf’ü 3 milyar dolara satın alıyor” iddiası
İrem Alimoğlu
6 Mayıs 2025
İDA Şeref Kürsüsü'nün yeni ismi Işıl Arıdağ oldu
Haberler
İDA Şeref Kürsüsü’nün yeni ismi Işıl Arıdağ oldu
İrem Alimoğlu
30 Mayıs 2025
Türkiye’nin kültür-sanat anatomisi...
Haberler
Türkiye’nin kültür-sanat anatomisi…
İrem Alimoğlu
14 Mayıs 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.