3 Ağustos Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Haberler

Türkiye dijital oyun pazarı 2012’de 450 milyon dolara ulaşacak

Marketing Türkiye
23 Haziran 2012
2 dk okuma
Küresel araştırma şirketi Newzoo’nun gerçekleştirdiği araştırmaya göre 2012 yılında Türk internet kullanıcısının bilgisayar oyunlarına harcadığı para 400 ila 500 milyon dolar arasında olacak.Türkiye’de yaşları 16 ile 60 arasında değişen 30 milyon aktif internet kullanıcısı baz alınarak yapılan araştırma 200 farklı ana başlık altında, tüm oyunları ve oyun platformlarını kapsayacak şekilde yapıldı. Araştırmaya göre internet kullanıcılarının yüzde 72’si (21 milyon 800 bin kişi) oyun oynuyor. Newzoo bu oranın batılı ülkelerden daha yüksek olduğunu belirtiyor. Buna karşılık oyunlara para harcayan oyuncuların oranı ise %52 ve bu oran Avrupa ve ABD’deki oyunculara göre biraz daha düşük. Newzoo Türk oyun sektörü için ilk defa bu çapta gerçekleştirilen araştırmayı Seti Medya’nın işbirliği ile gerçekleştirdi. Araştırma gösteriyor ki Türkiye’de sosyal ağ ve DVO (devasa online) oyunları son derece popüler ve harcanan toplam paranın %30’u ve oyunlara harcanan sürenin %40’ı bu tip oyunlara gidiyor. Türkiye’de mevcut internet nüfusundaki artış ve kişi başına oyunlar için yapılan harcamanın artması sektörde de çift haneli büyümeleri getiriyor. Türk oyun sektörü patlama yaparken pek çok küresel oyun şirketinin de oyun ve servislerini yerelleştirme konusunda çalışmalara hız vermesi de şaşırtıcı değil.
Sosyal ağlarda oyun, kullanıcıları cezbediyor

Güçlü küresel yöneliminden dolayı Facebook’un Türkiye’de ulaştığı çok yüksek büyüme oranı şaşırtıcı değil. Türkiye’de pek çok kullanıcının internete giriş sayfası olarak kullandığı Facebook, hem iletişim kurmak, hem de oyun oynamak için ideal bir zemin oluşturuyor. Türkiye’de bulunan 17 milyon 100 bin sosyal medya oyuncusu bu mecrayı en popüler oyun alanı yaparken, oyuncu sayılarında Almanya ile aynı seviyeye gelindiğini görüyoruz. Ve yine aynı batılı ülkelerde olduğu gibi bu sosyal oyuncuların yüzde 27’si oyunlara para harcamaktan çekinmiyor. 2012 yılı içinde Türkiye’de sosyal ağlara 40 milyon doların üzerinde para harcanacak.

Devasa online oyun pazarı canlanıyor
Türkiye’de oyunlara ödenen her 5 doların 1 doları Devasa Online (DVO) oyunlara harcanıyor. Toplam sektörün %21’ine denk düşen bu oran araştırmanın yapıldığı tüm Avrupa ülkeleri ve gelişmekte olan ülkelerden daha yüksek. Türkiye’de DVO oynayan 9.8 milyon oyuncunun yaş ortalaması batılı ülkelere oranla daha genç ve yüzde 80’i 35 yaşın altında. DVO oyuncuları arasında para harcayanların oranı %46 ve diğer ülkelerle benzerlik gösteriyor ancak ortalama aylık harcama miktarı ABD’ye göre kat be kat daha düşük. DVO oyuncularının yüzde 96’sı internet üzerinden bedava oyunlara yönelirken oyuncuların yüzde 27’si ise aylık ödeme gerektiren DVO’ları tercih ediyor. Gelirlere bakıldığında ise ücretsiz oyunlar %50’nin biraz üzerinde pay alıyor. DVO’lara harcanan toplam paranın yaklaşık olarak 30 milyon dolarının ise internet ve konsol kafelerinden geldiği tahmin ediliyor. Newzoo’nun Yönetim Kurulu Başkanı Peter Warman araştırmayla ilgili olarak, “Türkiyede oyun sektörü herhangi batılı bir ülke veya gelişmekte olarak anılan Brezilya gibi diğer ülkelerden çok farklı. Araştırmanın yanı sıra iş ortağımız Seti Medya ve pazardaki ilk müşterimiz Turkcell ile yaptığımız görüşmeler pek çok oyun firmasının da tahmin ettiği sonucu gösterdi: Türkiye uluslararası oyun firmaları için bölgedeki en cazip ülkelerden biri. Ve… Türkiye’de mobil oyunların gelişimini mutlaka takip etmeliyiz.” dedi.

 

1 Odadaki fili gösteren araştırma: Çocukların beynini ekranlar değil, yoksulluk şekillendiriyor
Odadaki fili gösteren araştırma: Çocukların beynini ekranlar değil, yoksulluk şekillendiriyor
2 Ford, Google Haritalar yerine Apple Haritalar'ı kullanacak
Ford, Google Haritalar yerine Apple Haritalar’ı kullanacak
3 Özgür Özel: "Yeni partinin logosunu yarışmayla belirleyebiliriz"
Özgür Özel: “Yeni partinin logosunu yarışmayla belirleyebiliriz”
4 Dev Ülker Çikolatalı Gofret, 1 milyon beğeni bekliyor
Dev Ülker Çikolatalı Gofret, 1 milyon beğeni bekliyor
5 Pringles, ikonik cipsini mini boyutuyla piyasaya sürdü
Pringles, ikonik cipsini mini boyutuyla piyasaya sürdü
Güncel Haberler
Oreo ve KFC'den kızarmış tavuk aromalı Oreo
Oreo ve KFC’den kızarmış tavuk aromalı Oreo
Kombinler de artık yapay zekaya emanet!
Kombinler de artık yapay zekaya emanet!
Zendaya, Prada Beauty'nin global marka yüzü oldu
Zendaya, Prada Beauty’nin global marka yüzü oldu
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

İşverenler en çok hangi üniversite ve hangi bölümlere ilgi gösteriyor?
Haberler
İşverenler en çok hangi üniversite ve hangi bölümlere ilgi gösteriyor?
Sena Tufan
1 hafta önce
LEGO'dan X-Files hayranlarına koleksiyonluk set
Haberler
LEGO’dan X-Files hayranlarına koleksiyonluk set
Sena Tufan
2 hafta önce
Çalışanların yüzde 85'i yıllık izinde işten kopamıyor
Haberler
Çalışanların yüzde 85’i yıllık izinde işten kopamıyor
Gülben Dikmen
1 hafta önce
Starbucks Türkiye’de “Bearista” pembe rengiyle geri döndü
Haberler
Starbucks Türkiye’de “Bearista” pembe rengiyle geri döndü
Sena Tufan
3 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.