Sosyalleşme saatimiz de tarzımız da değişmiş!
Birçok rutinimiz gibi yeme içme alışkanlıklarımızın da büyük bir kısmı pandemi döneminde dijital ortamlara aktarıldı. Dijitaldeki yeme içme alışkanlıklarımız hakkında toplanan büyük veriyi anlama dönüştürmeyi, San Francisco merkezli teknoloji şirketi Pubinno üstlenmiş. Akıllı ürün üretimi üzerinde yoğunlaşan Pubinno, yeme içme eğilimlerimize bakarak sosyalleşme saatlerimiz konusunda veri okuması yapmış.
2 milyon kişiye istihdam sağlayan Türkiye yeme-içme sektöründe pandemiyle birlikte değişen tüketici davranışlarını veri üzerinden inceleyen araştırma, pandeminin bitmediğini ancak yasakların kalktığı hafta içi başta olmak üzere yapılan yeme-içme satışlarının toplam satıştaki payını yüzde 20 arttırdığını ortaya koyuyor. Bu davranış değişimi, hafta içi ve haftasonu yemek tüketimlerindeki keskin ayrımın da ortadan kalkmasına neden olmuş.
Bir başka ilginç saptama daha; özellikle de büyük şehirlerde kalabalıktan uzaklaşmak adına kentliler şehir merkezinden en az 30 km uzaktaki yeme-içme mekanlarına yönelmeye başlamış.
Yine rapora göre salgın öncesi ve sonrası tüketimin yoğunlaştığı gün ve saatlerdeki değişim de dikkat çekiyor.
Pandemi öncesinde kafe, bar ve restoran gibi işletmeler yüzde 61 oranında hafta sonu tercih edilirken, pandemi sonrası kalabalık ortamlardan uzak durmak için hafta içi tercih edilmeye başlanmış. Böylelikle mekanlarda hafta içi yapılan satışların toplam satıştaki payı yine yüzde 20 oranında artmış.
Bu rakam, sosyalleşmek için hafta içini tercih edenlerin arttığı anlamına da geliyor.
Bulgulara göre tüketiciler, pandemi sonrası dönemde sevdikleri mekanlarda vakit geçirmek için gündüz saatlerini daha çok tercih etmeye başlamış. Akşam saatlerinin cirosu düşerken gündüz satışlarının toplam satıştaki payı yüzde 32’lere ulaşmış.
Normalleşmenin üç evresi ve değişen sosyalleşme biçimimiz
Raporda, 1 Haziran itibariyle başlayan normalleşme süreci üç evreye ayrılıyor:
Evre 1: Normalleşmenin ilk evresi, 1 Haziran-9 Haziran. Pandemi öncesi döneme göre toplam satışların sadece yüzde 10’u gerçekleşmiş. Gündüz satışlarının oranı yüzde 90 artış göstermiş.
Evre 2: Normalleşmenin ikinci evresi olan 10 Haziran-21 Temmuz aralığında ise birinci evreye göre satışların yüzde 500’den fazla arttığı gözlemlenmiş.
Evre 3: Normalleşmenin üçüncü evresi, 22 Temmuz-15 Ağustos arasında bu sürecin toplum nezdinde yarattığı pozitif etkinin arttığı belirtilmiş.
Pubinno Kurucu Ortağı ve CEO’su Can Algül bu geceden gündüze kayan sosyalliği değerlendiriken, “Eğlence ve yeme-içme mekanlarındaki satış kısıtlamasının 02:00’a esnetilmesi gece satışlarının toplam satıştaki payına etki etti. Pandemi öncesi dönemdeki sosyal düzene ve alışkanlıklara daha da yaklaştık.” diyor.
Köyümüze dönelim mi?
Pubinno ürettiği akıllı musluktan elde ettiği verileri dahi yorumlayabiliyor. Verilere göre normalleşme sürecinde İstanbul’un merkezi noktalarında Pubinno akıllı musluklarından yapılan içecek satışlarının toplam satışa oranı, pandemi öncesi döneme göre düşüş göstermiş. Şehir merkezinden en az 30 km uzaklıkta olan bölgelerdeki yeme-içme noktalarında yapılan satışların toplam satıştaki payı ise artmış. Bunun başlıca nedeninin, tüketicilerin şehrin kalabalık ve yoğun nüfus akışından uzak durma ve etkileşimi azaltma olduğu belirtilmiş.
RAPORUN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN |
Pubinno’yu daha fazla tanımak isteyenler için musluğun gerisine bir yazılımla zeka koyan Can Algül’ün söyleşisi işte burada!