8 Eylül Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Facebook içinde yaşayabileceğimiz bir kurgusal evren yaratıyor
Sosyal Medya

Facebook “tamamen sanal bir dünya” için kolları sıvadı

Berçem Sultan Kaya
29 Temmuz 2021
2 dk okuma
Marketing Türkiye'yi Google kaynaklarınıza ekleyin.

Facebook, birden fazla kişinin eşzamanlı olarak içinde yaşayabileceği kurgusal bir evren için çalışmalara başladı. Adeta bir bilim kurgu filmini anımsatan bu projeyle Facebook, değişime öncülük etmeyi istiyor.

Sanal gerçeklik üzerine yaptığı yatırımlarının ardı arkası kesilmeyen Facebook, bu kez “metaverse” adı verilen sanal bir dünya üzerinde çalışmaya başladı. Geçtiğimiz gün şirketin üçüncü çeyrek kazançlarıyla ilgili konuşan CEO Mark Zuckerberg, bir an için konudan uzaklaşıp şirketin gelecekteki hedeflerinden bahsetti. Açıkça, Facebook’u yeniden öncü bir konuma getirmek isteyen Zuckerberg, Facebook’u bir metaverse şirketine çevirmeyi planladığını anlattı.

Sanal bir dünyayı temsil eden metaverse kavramı, oyun oynayıp çalışabileceğimiz, hatta başka insanlarla buluşup sosyalleşebileceğimiz dijital bir dünya olarak açıklanıyor. Bir zamanlar bilim kurgu meraklıları tarafından konuşulan bu konu, sanal gerçekliğin hayatımıza girmesiyle teknoloji şirketlerinin de gündemine geldi. Teknoloji şirketleri, mobilin halefi bir teknoloji olarak bir metaverse inşa etmeyi giderek daha fazla tartışmaya başladı.

Andrew Bosworth konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bugün Oculus, fiziksel mesafeden bağımsız olarak sizi başka biriyle bir odaya ışınlayabilir. Fiziğin sınırlamalarını ortadan kaldırabilir ve evinizdeki bir odadan başka bir yere taşınırken kolaylıkla hareket edebilirsiniz” dedi.

facebook

Zuckerberg’in pek çoklarından daha kapsamlı olan metaverse tanımının gerçek bir bilim kurgu senaryosunu andırdığını söylemek yanlış olmaz. Bir grup web sayfası koleksiyonundan çok MMO gibi hissettiren bir dünya yaratmayı hedefleyen Zuckerberg, Facebook evreninin sanal gerçeklik cihazlarının yanı sıra pc ve mobil dostu olmasını amaçlıyor.

Facebook zamanın gerisinde kalmak istemiyor

Belki çok kimse farkında değil ancak Facebook zamanında mobil cihazlar konusunda geç kaldı. On yıl önce, sorunsuz yerel mobil uygulamalar büyük yazılım üreticileri için hızla standart haline gelirken, Facebook uygulamaları sorunlu, çökmeye eğilimli HTML5 deneyimlerinden ibaretti. 2012 yılında nihayet geleceğin mobilde olduğunu anlayan Zuckerberg, şirketin odağını her düzeyde mobil cihazlara çevirmek için çabaladı.

Şimdi Facebook benzer bir hata yapmaktan korktuğu için hızlı aksiyon almaya ve öncü teknolojiler peşinde koşmaya özen gösteriyor. Nitekim, 2014 yılında sanal gerçekliğin bir trend olmasıyla şirket, sektör lideri VR donanım üreticisi Oculus’u satın almıştı.

Zuckerberg, iki milyar dolarlık satın alma sırasında “Mobil bugünün platformu ve şimdi yarının platformları için de hazırlanıyoruz” demişti. “Oculus, şimdiye kadarki en sosyal platformu yaratıp çalışma, oyun oynama ve iletişim kurma şeklimizi değiştirme şansına sahip.”

Kurgusal evren deneyimi oyunlardan sosyal medya platformlarına geçiyor

Bugüne kadar buna yakın deneyimleri sunan pek çok çevrimiçi oyun piyasaya sürüldü. Güncel olarak ise Roblox, kullanıcılara kendi sanal mekanlarını inşa etme ve başkalarıyla sosyalleşme imkanı tanıyor. Detaylarla dolu Roblox’un vizyonunun yatırımcılar arasında yankı bulmasıyla halka açık şirketin değeri 45 milyar doları geçti.

roblox kurgusal evren

Facebook da uzun süredir AR ve VR teknolojilerine yoğun bir şekilde yatırım yapıyor. Zuckerberg, şirketin kendi sanal evreninin sanal gerçeklik gözlüklerinin yanı sıra, mobil cihazlarında ve oyun konsollarında da çalışacağını söyledi:

“Umarım, bunu iyi yaparsak önümüzdeki beş yıl içinde bizi bir sosyal medya şirketi olarak gören insanların gözünde de çok ilerlemiş olacağız.”

Instagram’dan Vishal Shah da Facebook’un yeni metaverse grubuna katılanlar arasında.

Kaynak: Techcrunch

“2020 Tokyo Olimpiyatlarına VR damgası” yazısını okumak için tıklayın!

metaverse Sanal Gerçeklik
1 Araştırma: Haluk Levent, STK'lere güveni ne kadar sarstı?
Araştırma: Haluk Levent, STK’lere güveni ne kadar sarstı?
2 Sanatın yeni küratörleri: Markalar
Sanatın yeni küratörleri: Markalar
3 Dyson, dişleri kamerayla tarayan yapay zekalı diş fırçası geliştirdi
Dyson, dişleri kamerayla tarayan yapay zekalı diş fırçası geliştirdi
4 AB’den ChatGPT için kritik karar: Artık “arama motoru” statüsünde
AB’den ChatGPT için kritik karar: Artık “arama motoru” statüsünde
5 Instagram’dan yeni karar: Yapay zeka hesapları etiketlenecek
Instagram’dan yeni karar: Yapay zeka hesapları etiketlenecek
Güncel Haberler
2026 Gerety Awards’un kazananları belli oldu
2026 Gerety Awards’un kazananları belli oldu
Adidas’ın reklamı tepki çekti: Boykot çağrılarının ardından özür geldi
Adidas’ın reklamı tepki çekti: Boykot çağrılarının ardından özür geldi
Wimbledon’dan influencer'lara akreditasyon freni
Wimbledon’dan influencer’lara akreditasyon freni
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Ajans Reset: Yapay zeka dünyasında ajanslar nasıl dönüşecek?
Haberler
Ajans Reset: Yapay zeka dünyasında ajanslar nasıl dönüşecek?
Nafizcan Önder
2 hafta önce
Çalışanların yüzde 85'i yıllık izinde işten kopamıyor
Haberler
Çalışanların yüzde 85’i yıllık izinde işten kopamıyor
Gülben Dikmen
25 Temmuz 2026
Booking ve Airbnb için yeni dönem: Vergi ve temsilci zorunluluğu geliyor
Haberler
Booking ve Airbnb için yeni dönem: Vergi ve temsilci zorunluluğu geliyor
Sena Tufan
4 hafta önce
Ev temizliğinde rekabet buharlaşıyor!
Haberler
Ev temizliğinde rekabet buharlaşıyor!
Gülben Dikmen
2 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.