19 Şubat Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği'nden BKM'ye Netflix tepkisi
Haberler

Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği’nden BKM’ye Netflix tepkisi

Marketing Türkiye
19 Şubat 2019
2 dk okuma

Organize İşler Sazan Sarmalı’nın sinema salolarında gösterimdeyken Netflix’te yer alması konusunda Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği (SİSAY) kamuoyu açıklaması yaptı: “Yapımcılarının film üretemez hale geldiği şartlarda Türk Sinemasının varlığını sürdürebilmesi mümkün değildir.

Yılmaz Erdoğan’ın yeni filmi ‘Organize İşler Sazan Sarmalı’nın sinema salonlarında gösterimdeyken Netflix’te yayınlanması herkesi çok şaşırttı. Türkiye’de böyle bir durum ilk defa yaşanırken sebep olarak Mars Cinema Group arasında yaşanan anlaşmazlıklar gösterildi. BKM’nin bu anlaşmazlığı gidermek için çıkan yasadan önce filmi Netflix’e sattığı ifade edildi.

“Bu Türk sinemasına bir darbedir”

Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği tarafından yapılan açıklamada bu durumun etik değerlere uymadığı vurgulandı. Açıklamanın devamı ise şöyle: “Çıkan yasanın yaptırımlarının altı ay ertelenmiş olması nedeniyle bazı yapımcı şirketler sezonun en yüksek gişe beklentili filmlerini belirsiz bir tarihe ertelemiş ve bu da sektörde büyük bir düşüş ve ekonomik krize neden olmuştur. Bu süreçte BKM ile filmin ortağı ve dağıtımcısı konumunda bulunan CJ Entertainment şirketi, Organize İşler 2 Sazan Sarmalı filmini kanunun getirdiği yaptırımlar yanında sinema sahiplerinden aldığı fiyat artırımı taahhüdüne ve sinemalara özel şartlar yükleyerek vizyona sokmuş olmalarına rağmen, aylar evvel sinemalar ile eş zamanlı oynayacak şekilde VOD platformlara da satmış ve bu satışı sektörden gizleyerek sektörel teamüller ve etik değerlere ters düşen bir ilke imza atmışlardır. Ulusal basınımıza “Türk Sinemasında devrim” başlığı ile yansıyan bu gelişme, Türk sineması için devrim değil bir darbedir. Salonlarımızda oynatmakta olduğumuz Organize İşler Sazan Sarmalı filminin aynı anda VOD platformlarda da gösterime girişini bunca sancılı sürecin ardından vardığımız şu noktada büyük şaşkınlık ve üzüntüyle karşılıyoruz.”

Dünyadaki örneklerinde ülkeler kendi ulusal sinema sektörünü korumak amaçlı olarak, filmlerin sinema gösterimleri ile dijital platformlardaki gösterimleri arasında 4-6 ay arasında bir süre sınırı koyduğu ifade dilen açıklamada benzer bir kanunun acilen devreye girmesi gerektiği de Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

“Gururluyuz…”

Organize İşler Sazan Sarmalı filminin Netflix’te gösterime girmesiyle ilgili tartışmalara BKM tarafından da açıklama geldi; “Bu özel anlaşma ile filmimizi dünyanın her yerinde yaşayan sinema seyircisine ve yurttaşlarımıza izletme imkanı bulduğumuz için sevinçli ve gururluyuz”

BKM’nin Netflix ile yaptıkları anlaşmanın Türk sinemasını daha iyi bir yere taşıyacağını ifade ettiği açıklamada, “İstanbul’a ait bir filmi dünya çapında milyonlarca izleyiciye sunmak kararımızın gelecekte Türk sinemasının da aynen Türk dizilerinde olduğu gibi dünya seyircisi ile buluşmasına önayak olacağına, ülkemizin ve Türk sinemasının tanıtımına büyük katkı sağlayacağına kalpten inanıyoruz. Ayrıca bu özel anlaşma ile filmimizi dünyanın her yerinde yaşayan sinema seyircisine ve yurttaşlarımıza izletme imkanı bulduğumuz için sevinçli ve gururluyuz” denildi.

1 Zam tablosu netleşti: Kimin maaşı ne kadar arttı?
Zam tablosu netleşti: Kimin maaşı ne kadar arttı?
2 Yargıtay’dan tüketici hukukunda emsal niteliğinde karar: Fatura sahibi olmayan fiili kullanıcı da “tüketici” sayılacak
Yargıtay’dan tüketici hukukunda emsal niteliğinde karar: Fatura sahibi olmayan fiili kullanıcı da “tüketici” sayılacak
3 Temu, gümrük engelini şirket kurarak aşacak
Temu, gümrük engelini şirket kurarak aşacak
4 Yalnızlar kalabalıklaşıyor: Türkiye’de tek kişilik hane sayısı 10 yılda yüzde 66,5 yükseldi
Yalnızlar kalabalıklaşıyor: Türkiye’de tek kişilik hane sayısı 10 yılda yüzde 66,5 yükseldi
5 Yandex, Türkiye için özel olarak geliştirdiği "Yandex AI"ı tanıttı...
Yandex, Türkiye için özel olarak geliştirdiği “Yandex AI”ı tanıttı…
Güncel Haberler
PRİDA İletişim ve AkademİDA PR Jam 2025 ödülleri sahiplerini buldu
PRİDA İletişim ve AkademİDA PR Jam 2025 ödülleri sahiplerini buldu
Ali Atay: Yetersiz insan olmak bana komik geliyor
Ali Atay: Yetersiz insan olmak bana komik geliyor
Yapay zekanın gözüne girme rehberi
Yapay zekanın gözüne girme rehberi
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Ocak ayında en çok konuşulan oyuncular...
Haberler
Ocak ayında en çok konuşulan oyuncular…
Nafizcan Önder
2 hafta önce
Mahkemeden Papara kararı: Faaliyetler devam edecek
Haberler
Mahkemeden Papara kararı: Faaliyetler devam edecek
İrem Alimoğlu
17 Aralık 2025
Türkiye’nin mutfak alışkanlıkları şaşırttı: Riskli davranışlar artık "normal"!
Haberler
Türkiye’nin mutfak alışkanlıkları şaşırttı: Riskli davranışlar artık “normal”!
Nafizcan Önder
17 Ocak 2026
Google, Gemini’a "Kişisel Zeka" ekledi: Yapay zeka artık sizi daha iyi tanıyor
Haberler
Google, Gemini’a “Kişisel Zeka” ekledi: Yapay zeka artık sizi daha iyi tanıyor
İrem Alimoğlu
15 Ocak 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.