Sanal gerçeklik ürünlerini oyun için kullanıyoruz
GittiGidiyor’un son yılların parlayan sanal gerçeklik teknolojisi ile ilgili olarak tüketicilerin yaklaşımını ortaya koymak amacıyla yaptırdığı araştırmada çarpıcı sonuçlar elde edildi. Araştırmaya göre Türk halkının büyük çoğunluğu, en az bir sanal gerçeklik ürününe sahip olmayı planladığını belirtirken en çok ilgi gören sanal gerçeklik (VR) ürünü ise VR gözlükler.
GittiGidiyor’un online olarak 700 müşterisine yönelttiği anket çalışmasına göre, geçmişte bilimkurgu filmlerinde sıkça karşımıza çıkan ancak günümüzde artık bir gerçekliğe dönüşen sanal gerçeklik (VR) teknolojisi oldu. Sayısız ürün çeşitliliği içerisinde yüzlerce VR ürününün de yer aldığı GittiGidiyor’un online olarak gerçekleştirdiği ankette katılımcıların yüzde 7’si henüz bir VR ürününe sahip olmadığını belirtirken yüzde 41’i en az bir sanal gerçeklik ürününü almayı istediğini iletti.
“Sanal Gerçeklik hakkında ne derecede bilgi sahibisiniz?” sorusunu yanıtlayanların yüzde 85’i bu teknoloji hakkında bilgi sahibi olduklarını belirtirken yüzde 68’i de VR teknolojisine ilgi duyduğunu iletti. Sanal gerçeklik ürünlerinin satışı konusunda Türkiye’nin sunduğu potansiyeli gözler öne seren anketin dikkat çeken bir diğer önemli sonucu ise katılımcıların yüzde 92’lik oy oranı ile büyük çoğunluğunun en çok satın almayı planladığı VR ürününün “Sanal Gerçeklik Gözlüğü” olması. Bu ürünü sırasıyla “Sanal Gerçeklik Kaskı” ve “Sanal Gerçeklik Eldiveni” takip ediyor.
VR ürünlerini kullanma amacımız eğlence ve oyun
Sanal gerçeklik ürünlerini hangi amaçla kullanmak istediklerinin de çoktan seçmeli şekilde sorulduğu ankette, katılımcıların yüzde 65’lik büyük kesimi bu ürünleri eğlence ve oyun için, yüzde 36’sı ise eğitim amacıyla kullanmak istediklerini belirtti. Sanal gerçeklik ürünlerini tasarım süreçlerinde kullanmak isteyenlerin oranı yüzde 18 olurken katılımcıların yüzde 18’i işlerinde, yüzde 4’ü ise moda amaçlı kullanmak istediklerini kaydetti.
Ankete göre sanal gerçeklik ürünlerinde öne çıkan markalar Samsung, LG, Google ve Sony olurken son aylarda sanal gerçeklik dünyasında büyük ses getiren Oculus Rift ise oldukça geride kaldı.
Katılımcıların yüzde 70’inin VR ürünlerini pahalı bulduğunu belirttiği ankette, fiyatların gelecekte düşeceğini bekleyenlerin oranı yüzde 56, düşmeyeceğini düşünenlerin oranı yüzde 22, kararsız olanların oranı ise yüzde 22. Bu ürünlerin kullanımının gelecekte artacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 71.