Salgın hakkında, salgına rağmen çekilen film: +81FILM
Prömiyeri bugün yapılan ve resmi +81FILM web sitesinin yanı sıra YouTube üzerinden de izlenebilen +81FILM, COVID-19’un dünya nüfusu üzerindeki etkilerini inceleyen, uluslararası bir iş. Zamanın ruhunu yansıtan film, virüs nedeniyle bir araya gelmiş ve kaderleri yeniden şekillenen 3 ailenin hikayesini anlatıyor.
Filmin önemli bir yapıt olmasının nedeni güncel ve çarpıcı konusunun yanı sıra sosyal sorunların sinema aracılığıyla nasıl ele alınabileceğinin standardını yeniden belirliyor olması. Filmler; senaryoları kurgu da olsa, etrafında oluşturuldukları gerçek yaşamdan alınan, gerçek zamanlı temalarla toplum üzerinde büyük bir etki yaratabiliyor. Örneğin filmin Birleşik Krallık’ta geçen segmentinde Black Lives Matter hareketine, filmin çekimleri sırasında başlaması nedeniyle önemli bir yer verilmiş.
Virüs medyanın gündemini tablolar ve rakamlarla meşgul ederken gerçek etkisini yansıtabilen bir içerik henüz yaratılmamıştı. +81FILM’in yaratıcılarının bu filmi hayata geçirmelerinin merkezinde, virüsün bireyler üzerindeki gerçek etkilerinin yanı sıra global boyuttaki insan hikayelerini yansıtma ve böylece her birimizin aslında birbirimize bağlı olduğumuzu ortaya koyma isteği bulunuyor.
+81FILM, film sektörünün salgın nedeniyle elinin kolunun bağlandığı süreçte ortaya çıkan bir avuç iş arasında yer alıyor. Dünyanın dört bir yanında gerçekleşmesi planlanan çekimlerin birçoğunun ertelenmesi ve hatta iptal edilmesine rağmen +81FILM, birden fazla kıtadan gelen ekibiyle sanatlarını yapmaya devam edebilmek için yaratıcı çözümler buldu.
Filmin müziklerini Shoplifters filmi için yarattığı eserleriyle Palme d’Or kazanan Hosono Haroumi besteledi. Ryuichi Sakamoto’nun (Oscar’lı Son İmparator filminin parçalarının bestecisi) yanı sıra efsanevi müzik grubu Yellow Magic Orchestra’nın üyesi olan Haruomi, kariyerinin bu noktasında yer aldığı işler konusunda oldukça seçici olmasına rağmen +81FILM projesinin bir parçası olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.
Ödüllü Japonyalı yönetmen Kensaku Kakimoto ilhamını, 2011 yılında tüm Japonya’yı hem fiziksel, hem de duygusal anlamda kırıp geçiren Tohoko depreminden aldığını, bu trajedilerin absürt durumlara yol açtığını belirtti. Gerek doğal afet, gerek salgın olsun, sonu belirsiz olan olaylar yaşandığında kimin trajedi, kimin fırsatlarla karşılaşacağının dağılımı, ne yazık ki adaletsizlikle yapılıyor; +81FILM de bu temayı özellikle işliyor.
Yönetmen Kakimoto, “+81FILM kelimelerle anlatılamayanları görsellerle keşfediyor ve gerçeklik perdesinin ardında olanı, her şeyi birbirine bağlayan görünmez iplikleri anlatıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen yaratıcılarla iş birliği yapmak ve bu yeni normalde her gün yaşadığımız deneyimleri yansıtabilmek harikaydı” dedi.
Filmlerden Snowdrop Flower’da virüsü kapmış, ancak göçebe bir hayat yaşamaları nedeniyle salgından haberi olmayan Moğolistanlı bir aileyi izliyoruz. Gravity’deyse tedavi olmak üzere hastaneye giden Şili’deki bir ailenin başına gelen trajedileri izliyoruz. Londra merkezli Silence’ta ise sosyal mesafe tedbirlerine rağmen filizlenen yakın bir ilişkiye şahit oluyoruz.
Filmin oyuncu kadrosundaysa farklı ülkelerden birçok bağımsız sanatçı yer alıyor; Patricia Cuyul, Gastón Salgado, Daniel Antivilo, Unubold Uudus, Khaliun Sukhe, Borkhu Tangad, Kai Keenan-Felix, Lauren Bryan ve Kai Owen.