İnternetteki reklamınızı robotlar izliyor olabilir!
Leyla Hazal Çetin – AdColony Sales Marketing Specialist
Statistic Brain Research Institute tarafından yapılan araştırmaya göre, 2000 yılından bugüne dikkatle odaklanma aralığımız yüzde 33 kısalmış durumda. 8,25 saniye odaklanabilme süremizle 9 saniye boyunca dikkatini toplayabilen Japon balıklarından daha kısa süre odaklanabiliyormuşuz. Dikkat süremizdeki kısalmanın en büyük nedeni olarak da her geçen gün artan mobil kullanım gösteriliyor.
Hızlı akan günümüz dünyasında aynı anda birden fazla iş yapma yetimiz de gelişiyor. Özellikle 14-17 yaş arasındaki kesim aynı anda ortalama 5 iş yaparken, 18-24 yaş grubu 4, 25-34 yaş grubu ise 3 işi aynı anda yapıyor. (Kaynak: AdColony Consumer Road Trip Survey, 2017). Türkiye’de kullanıcılar televizyon izlerken, ikinci ekran kullanımlarına bakıldığında yüzde 78 ile mobil ilk sırada yer alıyor. (Kaynak: Global Web Index, Turkey Market Report, Q2 2017) Bu bilgiler ışığında, birden fazla iş yapan kitlelerin elinde telefon olduğu sonucuna varabiliriz.
Peki mobilde ne kadar dikkatliyiz? TubeMogul’un araştırmasına göre kullanıcıların mobilde gördükleri içeriklere ideal odaklanma süreleri 30 saniye. Sonrasındaysa kullanıcıların yüzde 60’ı dikkatini kaybediyor. Özellikle videolu içerikler için de video süresi kısaldıkça kullanıcıların etkileşime geçme ihtimali artıyor. (Kaynak: Wistia Video Analytics Data)
Gün içinde onlarca reklama maruz kalan kullanıcılar sadece reklam engelleme teknolojileri ile değil, kendi kendilerine bir savunma mekanizması olarak da reklam körlüğünü yaratıyorlar. Tüketicilere ulaşabilmenin yolu dikkatlerini çekecek, onları etkileşime sokarak bir deneyim sunacak reklamlar yaratmaktan geçiyor. Bu anlamda reklamı oluşturan ögelerin bir arada başarıyla çalışması gerekiyor. Nasıl mı?
- Kullanıcıların videoların yüklenmesini beklemeye tahammülü yok, hele ki reklam videolarının. Bu nedenle yükleme süresi olmayan, kullanıcıların karşısına çıktığı an en yüksek kalite ile oynamaya başlayan video reklamlar yaratmamız gerek.
- Zaten çok fazla reklam görüyoruz, hazırladığımız reklamların dikkat çekmesi için kreatif olarak tatmin edici olmaları şart.
Yapılan dijital reklamların yarısından fazlasının (tam olarak yüzde 56,1) görüntülenmediği bir dünyadan bahsediyoruz.(Kaynak: Think With Google, Viewability, 2017) IAB verilerine göre geçtiğimiz yıl web’de 3,15 milyar Dolar, mobilde ise 1,25 milyar Dolar reklam yatırımı non-human trafik yani robotlara yapılan gösterimlere harcanmış. (Kaynak: IAB Ad Fraud Report, 2017) Kullanıcıların dikkatinin reklamda olup olmadığını ölçmenin ilk adımı Viewability ölçümlemekten geçiyor. MOAT’ın human, in-view video complete (insanlar tarafından görülen video tamamlanma oranı) metrikleri ile reklamların gerçekten görüntülendiğinden emin olabiliriz.
Kullanıcılarının dikkatini ölçmenin en kolay yolu ise etkileşimler. Reklamlar ile etkileşime geçen kullanıcıların reklamda ne kadar süre geçirdikleri, hangi aksiyonları aldıkları ve nasıl etkileşime geçtikleri markalar için farklı iç görüler yaratıyor. Aynı şekilde reklamı izleyen kullanıcıların marka ve reklam farkındalığını ölçmek de reklamlara ne kadar dikkat ettiklerini anlamak için güvenilir bir başka yol.
Video reklamın yeni ölçülebilir metriği: Attention
Reklamın asıl amacı kullanıcıların dikkatini çekmekken, TV dahil hiç bir platformda kullanıcının odağının nerede olduğunu tam olarak bilemiyoruz. Özellikle TV ve dijitali karşılaştırmak için kullanıcıların taktıkları gözlükler ile odaklandıkları noktalar ve dikkatlerinin reklamda olup olmadığı araştırılıyor. Yine de doğal süreçten uzak olan bu kurguların sonucuna tam olarak güvenilmiyor. Belki de ilk defa, mobilde kullanıcının dikkatini ölçebileceğimiz bir teknoloji var.
Aurora™ HD Video sayesinde kullanıcıların, video sırasında gerçekten video ile etkileşime geçebilecekleri interactive video ürünleri ile, reklam sırasında kullanıcının dikkatini ölçebiliriz.