25 Temmuz Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Rekabet Kurumu'ndan Google açıklaması geldi
Haberler

Rekabet Kurumu’ndan Google açıklaması geldi

Marketing Türkiye
17 Aralık 2019
2 dk okuma

Rekabet Kurumu’nun kestiği cezanın ardından arama motoru Google’ın Türkiye’de piyasaya sürülecek Android telefonlara, kendi programlarını kullanabilmeleri için lisans vermeyeceği yönündeki iddialar üzerine Google’ın yaptığı açıklamaya Rekabet Kurumu’ndan cevap geldi.

Google’dan gelen açıklamaya cevap olarak Rekabet Kurumu’nun yaptığı resmi açıklamada “Google’ın diğer ülkelerde yaptığı gibi kurulumuz kararında yer alan yükümlülükleri eksiksiz bir şekilde getirmesi gerekmektedir. Google’a günlük idari para cezası uygulanmaya başlanmıştır” denildi.

Rekabet Kurumu’nun internet sitesinden yapılan açıklamada, “Google Inc, Google International LLC ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti.den oluşan ekonomik bütünlüğün (Google), Android işletim sistemi ve mobil uygulama ve hizmetlerin sunumuna ilişkin davranışlarının ve Google ile cihaz üreticileri arasında imzalanan sözleşmelerin rekabeti ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla 09.02.2017 tarihinde Kurulumuzca soruşturma başlatılmıştır.

Bu kapsamda temel olarak, Google’ın mobil işletim sistemleri pazarında sahip olduğu tekele yakın pazar gücünü, faaliyette bulunduğu diğer pazarlarda, özellikle de internet arama hizmetleri pazarında, hakimiyetini korumak veya güçlendirmek amacıyla kötüye kullanıp kullanmadığı hususuna yoğunlaşılmıştır.

Yürütülen soruşturma sonucunda Google’ın cihaz üreticilerine getirdiği yükümlülükleri kullanarak, internet arama hizmeti pazarındaki diğer rakiplerinin ürünlerinin mobil cihazlara yüklenmesine engeller getirdiği ve mobil cihazlarda tek arama hizmeti sağlayıcısı olması koşuluyla mobil cihaz üreticilerine finansal destek sağladığı tespit edilmiştir.

Bu çerçevede, Google’a 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun (Kanun) uyarınca idari para cezası verilmiş, ayrıca Kanun kapsamında ihlal sayılan uygulamalara son verip gerekli uyumu sağlaması için 6 ay süre tanınmıştır. İlgili süre 06.08.2019 tarihinde sona ermiş ve aynı tarihte Google ilgili sözleşmelerde yaptığı değişiklikleri Rekabet Kurumuna sunmuştur. Google tarafından sunulan değişikliklerin Rekabet Kurulunca değerlendirilmesi neticesinde bu değişikliklerin soruşturma sonucunda tespit edilen ihlalleri ortadan kaldırmada yetersiz kalacağı tespit edildiğinden, Google’a 07.11.2019 tarihinden itibaren Kanun’da öngörülen süreli (günlük) idari para cezası uygulanmaya başlanmıştır. 

Google’ın soruşturmaya konu uygulamaları Avrupa Birliği (AB) ve Rusya Federasyonu nezdinde de benzer soruşturmalara konu olmuştur.  Rusya Federasyonu Rekabet Otoritesi tarafından yürütülen süreç Google’ın bu uygulamaları sonlandırmaya yönelik taahhütleri neticesinde sonuçlandırılmıştır. Yine, AB Komisyonu yürüttüğü incelemelerde konuyla ilgili olarak rekabet ihlali sonucuna ulaşmış ve Google’a 4,34 milyar Avro para cezası vermiştir. Bunun yanı sıra, AB Komisyonu tespit ettiği ihlalleri sona erdirmesi için Google’dan Kurulumuz tarafından talep edilen yükümlülüklerden daha kapsamlı adımları atmasını istemiş ve bu talebin gereği Google tarafından yerine getirilmiştir. Gelinen noktada Google’ın, diğer ülkelerde yaptığı gibi, Kurulumuz kararında yer alan yükümlülükleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekmektedir.” denildi.

 

 

google
1 KPMG Raporu: Yapay zeka iklimi kurtarırken kendi enerji krizini mi yaratıyor?
KPMG Raporu: Yapay zeka iklimi kurtarırken kendi enerji krizini mi yaratıyor?
2 Türkiye'de yapay zeka hangi giyim markalarını öneriyor?
Türkiye’de yapay zeka hangi giyim markalarını öneriyor?
3 Apple’dan devrimsel adım: Taksit, kiralama ve yükseltme tek modelde buluşuyor
Apple’dan devrimsel adım: Taksit, kiralama ve yükseltme tek modelde buluşuyor
4 Çalışanların yüzde 64'ü onaylanmamış yapay zeka araçlarını kullanıyor
Çalışanların yüzde 64’ü onaylanmamış yapay zeka araçlarını kullanıyor
5 Yılın ilk yarısı için e-ticaret karnesi açıklandı!
Yılın ilk yarısı için e-ticaret karnesi açıklandı!
Güncel Haberler
İş dünyasında haftanın atamaları (18-24 Temmuz)
İş dünyasında haftanın atamaları (18-24 Temmuz)
Reklamda yeni dönem başlıyor: Yapay zeka ve hedefli reklamlara yeni kurallar...
Reklamda yeni dönem başlıyor: Yapay zeka ve hedefli reklamlara yeni kurallar…
Ürgüp İşi, Kapadokya'nın kültürel mirasını çağdaş tasarımla buluşturuyor
Ürgüp İşi, Kapadokya’nın kültürel mirasını çağdaş tasarımla buluşturuyor
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Yılın teknoloji trendleri
Haberler
Yılın teknoloji trendleri
Marketing Türkiye
27 Mayıs 2026
Turizmde mükemmel deneyim markası yaratmanın kodları Brandverse Horizons'da ele alınacak
Haberler
Turizmde mükemmel deneyim markası yaratmanın kodları Brandverse Horizons’da ele alınacak
Sena Tufan
7 Mayıs 2026
Futbolcu yere yatınca koltuk fiyatları da düşüyor: IKEA’dan Dünya Kupası’na “Flat Out” hamlesi
Haberler
Futbolcu yere yatınca koltuk fiyatları da düşüyor: IKEA’dan Dünya Kupası’na “Flat Out” hamlesi
Nafizcan Önder
2 hafta önce
Dyson, Michelin Yıldızlı şeflerle gastronomi dünyasına giriyor
Haberler
Dyson, Michelin Yıldızlı şeflerle gastronomi dünyasına giriyor
Marketing Türkiye
4 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.