1 Şubat Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Mobil pazarlamacılar "kör uçuş" tehdidiyle karşı karşıya
Haberler

Mobil pazarlamacılar “kör uçuş” tehdidiyle karşı karşıya

Gizem Yıldız
23 Kasım 2020
2 dk okuma

Adjust’ın yayınladığı yeni veriler mobil reklam sahteciliğinin arttığını gösteriyor. Verilere göre, mobil pazarlamacılar teknik olarak para kaybetmese de, sahte organik kurulumlar karar almada kullanılan verilerin ve geribildirimlerin bütünlüğünü bozuyor.

Araştırma, sahtecilerin çaldıkları ücretli kurulumları gizlemek için ücretli reklamlardan gelen kurulumları taklit etmekle kalmayıp, aynı zamanda herhangi bir pazarlama aktivitesine bağlanamayan organik trafiği de taklit ettiklerini ortaya çıkardı. Reddedilen 200 milyon kurulumun üçte ikisi organik ve sadece üçte biri ücretli reklamlardan gelen kurulumlardı. Mobil pazarlamacılar teknik olarak para kaybetmese de, bu sahte organik kurulumlar pazarlamacıların karar almakta kullandıkları verilerin ve geri bildirimin bütünlüğünü bozuyorlar. Pazarlamacılar, sahte aktivitenin yaygın olduğu ve organik veriler de dahil pazarlama verilerinin kirli olduğu durumlarda, kararlarını verilerin ışığında alamıyorlar ve bir “kör uçuş” riski taşıyorlar.

Özellikle oyun sektörüne bakıldığında veriler, küresel sahtecilik oranlarının Ağustos 2019 ve Ağustos 2020 arasında yüzde 172.95 arttığını gösteriyor. EMEA bölgesinde bu artışın yüzde 181.20, ABD’de yüzde 310.29 ve APAC bölgesinde de yüzde 214.86 olduğu kaydedildi. 

Reklam sahteciliği küresel bir sorun ve sahteciler tüm pazarlarda aktif durumdalar. Mobil reklam ekosisteminde en çok kullanılan sahtecilik yönteminin hangisi olduğunu ortaya çıkaran verilere göre, sahte kullanıcıların/botların en çok kullanılan sahtecilik yöntemi olduğu görülüyor. ABD’de bu yöntem tüm sahteciliklerin yüzde 68.7’sini oluştururken, bu oran Çin’de yüzde 65.6, Japonya’da yüzde 60.7 ve EMEA bölgesinde yüzde 47 olarak görülüyor.

LATAM bölgesinde, SDK Spoofing yüzde 51.16 ile hala en çok kullanılan yöntem. Bu yüzden, pazarlamacıların bu sahtecilik yöntemiyle mücadele ederken ücretsiz SDK İmzası gibi çözümleri uygulamaları çok önemli. SDK İmzasının daha yaygın kullanıldığı pazarlarda, sahtecilerin işlerini daha zor ve daha az kazançlı hale getiren alternatif yöntemlere başvurmak zorunda kaldıklarını görüyoruz. Böylece uygulamaların reklam bütçelerinin çalınma olasılığı daha düşük oluyor. Ancak bu, diğer bölgelerde SDK Spoofing riskinin daha az olduğu anlamına gelmiyor. Kendilerini korumak için SDK imzası kullanmayan şirketlerin içinde bulundukları riskler, pazardan bağımsız olarak aynı veya daha yüksek. Adjust verileri aynı zamanda SDK Spoofing’in en yaygın görüldüğü sektörlerin yüzde 59.7 ile Yeme & İçme ve yüzde 34.9 ile İş uygulamaları olduğunu gösteriyor.

Adjust mobil pazarlamacılar reklam sahteciliği sahte aktivistler sahte bot SDK Spoofing
1 Shein, Türkiye’de satışları geçici olarak durdurdu!
Shein, Türkiye’de satışları geçici olarak durdurdu!
2 “Tünelin ucunda ışık var” diyen CEO’ların sayısı azalıyor
“Tünelin ucunda ışık var” diyen CEO’ların sayısı azalıyor
3 2025'te YouTube'da en çok izlenen kanallar
2025’te YouTube’da en çok izlenen kanallar
4 Anı yakaladığını sanan ama anın ne söylediğini hiç duymayan markalar
Anı yakaladığını sanan ama anın ne söylediğini hiç duymayan markalar
5 Jacquemus’nün ilk marka yüzü, büyükannesi Liline oldu
Jacquemus’nün ilk marka yüzü, büyükannesi Liline oldu
Güncel Haberler
Reklamcılıkta yeni dönem: 2025’in dengesi ve 2026’nın işaretleri
Reklamcılıkta yeni dönem: 2025’in dengesi ve 2026’nın işaretleri
İş dünyasında "Hibrit Süper Ekipler" çağı başlıyor
İş dünyasında “Hibrit Süper Ekipler” çağı başlıyor
Faruk Atasoy hayatını kaybetti
Faruk Atasoy hayatını kaybetti
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

İş dünyasında haftanın atamaları (3-9 Ocak)
Haberler
İş dünyasında haftanın atamaları (3-9 Ocak)
Nafizcan Önder
3 hafta önce
TÜİK açıkladı: İşte Türkiye'nin en çok tercih ettiği çiçek...
Haberler
TÜİK açıkladı: İşte Türkiye’nin en çok tercih ettiği çiçek…
İrem Alimoğlu
4 hafta önce
KitKat’ın yeni yüzü Teoman: “Bu kez bırakmıyor, sadece mola veriyor!”
Haberler
KitKat’ın yeni yüzü Teoman: “Bu kez bırakmıyor, sadece mola veriyor!”
Nafizcan Önder
2 hafta önce
Hava ve karayolu ulaşımında yılın en pahalı biletleri açıklandı: Tek bilet "262 bin 306 TL!"
Haberler
Hava ve karayolu ulaşımında yılın en pahalı biletleri açıklandı: Tek bilet “262 bin 306 TL!”
Sena Tufan
3 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.