Oxford 2017’nin kelimesini seçti
Oxford Sözlüğü, 2017’de yılın kelimesi olarak “youthquake”i (gençlik sarsıntısı) seçti. “Youthquake” sözcüğü ilk olarak 1965 yılında, Vogue dergisinin genel yayın yönetmeni Diana Vreeland tarafından ortaya atılmış. Vreeland kelimeyi Vogue US’in ocak sayısındaki yazısında dönemin gençlerini tanımlarken kullanmış.
“Youthquake” ne anlama geliyor?
İngilizce’de deprem, yer sarsıntısı anlamına gelen “earthquake” kelimesini bölerek gençlik anlamına gelen “youth” kelimesiyle birleştirip oluşturulan “youthquake” kelimesi, “genç bireylerin hareketlerinden veya nüfuzundan kaynaklanan önemli kültürel, siyasi veya sosyal değişiklikler” anlamına geliyor.
“Youthquake” kelimesi dokuz sözcükten oluşan bir kısa liste içerisinden seçildi. Listede yer alan diğer sözcükler ise “antifa”, “broflake”, “gorpcore”, “kompromat”, “milkshake duck”, “newsjacking”, “unicorn” ve “white fragility.”
“Youthquake sözcüğünü bulgular ve dilsel çıkarımlara göre seçtik”
Oxford Sözlükleri Başkanı Casper Grathwohl, “youthquake” seçimini şu ifadeler ile açıkladı: “Youthquake, yılın sözcüğü için belirgin bir tercih gibi görünmeyebilir ve Amerika topraklarında henüz belirgin bir biçimde görülmediği de doğrudur. Ancak İngiltere’deki güçlü örnek, sözcüğün yükselişini gösteriyor. Youthquake sözcüğünü bulgular ve dilsel çıkarımlara göre seçtik. Fakat bana göre en önemlisi, dilimizin derinleşen huzursuzluğumuzu ve bitkin sinirlerimizi yansıttığı bir dönemde politik bir sözcüğün umut verici gelişi nadir bir durum.”