16 Kasım Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Haberler

NSA günde 200 milyon SMS topluyor

Marketing Türkiye
18 Ocak 2014
1 dk okuma

İngiliz Guardian gazetesi ve Channel 4 kanalı tarafından açıklanan en son bilgiler, ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) her gün milyonlarca SMS’i topladığını ve ardından analizden geçirdiğini gösterdi. NTV’de yer alan habere göre, Edward Snowden’ın sunduğu en son belgeler, Dishfire adlı program kapsamında bir günde 200 milyon metin mesajının toplandığını, ardından ‘Prefer’ adı verilen programda da metin mesajlarının detaylı raporlara dönüştürüldüğünü ortaya koydu. NSA belgelerinde, “cep telefonlarından atılan metin mesajlarının altın madeni olduğuna” dikkat çekilirken, operasyonun en geç Haziran 2011’den bu yana yürütüldüğü anlaşıldı.
Program kapsamında ele geçirilen bilgiler arasında telefon numaraları, görüntüler ve telefon kullanıcılarının alışkanlıkları hakkında bilgi veren uyarı notları yer alıyor. Bu uyarılar arasında bankalardan veya diğer hizmet kurumu veya uygulamalarından gelen mesajlar, takvim bilgileri, finansal işlem bilgileri ve hatta, cep telefonu operatörleri tarafından kullanıcı yurt dışına çıktığı zaman gönderilen bilgilendirme mesajları bile yer alıyor. Dishfire’ın, toplanan tüm bilgilerin yanı sıra çağrısız cevapları, şifreleri ve SIM kart bilgilerini de topladığı belirtildi.

NSA’dan açıklama

Guardian ve Channel 4’da detayları verilen Dishfire’ın, bilgileri ABD içinde ve dışında toplanan veriler olarak iki ayrı grupta değerlendirdiği ifade edildi. Guardian, yurt dışından elde edilen bilgilerin daha uzun bir zamandır toplandığına dair bilgiler olduğuna dikkat çekerken, NSA’nın analistlerine, ‘inceledikleri telefon numaralarını 1800’le sınırlandırmaları’ talimatı verdiğini belirtti.
NSA, Guardian’a yaptığı açıklamada, “Toplanan verilerin rastgele ve her türlü veriyi içerdiğine dair iddiaların yanlış olduğunu ve toplanan spesifik bilgilerin sadece istihbarat amaçlı yabancı kaynaklara yönelik olduğunu” söyledi.  Ayrıca, Dishfire kapsamında ABD vatandaşlarının gizliliğinin denetlenmesini sağlayan mekanizma bulunduğu öne sürüldü. NSA hakkında ortaya atılan yeni iddialar, ABD Başkanı Barack Obama’nın gözetleme faaliyetleri hakkında halka yapacağı konuşmanın öncesine rastladı. Obama hükümeti, Edward Snowden’ın NSA belgelerini açıklamaya başladığı 2013 yazından bu yana büyük baskı altında.

1 The Tech Summit 2025: Yapay zeka ile güçlendirilmiş gelecek nasıl olacak?
The Tech Summit 2025: Yapay zeka ile güçlendirilmiş gelecek nasıl olacak?
2 Mavi yaka çalışan profili değişiyor: Üniversiteli oranı yükselişte
Mavi yaka çalışan profili değişiyor: Üniversiteli oranı yükselişte
3 Z kuşağı için "uzaktan çalışmak" yüksek maaştan daha değerli
Z kuşağı için “uzaktan çalışmak” yüksek maaştan daha değerli
4 Restoranlardan dijital platformlara rest: “Komisyon oranlarına çözüm bulunmazsa kendi platformumuzu kurarız!”
Restoranlardan dijital platformlara rest: “Komisyon oranlarına çözüm bulunmazsa kendi platformumuzu kurarız!”
5 Coca-Cola’dan beş yıl sonra gelen yeni yıl lezzeti: Holiday Creamy Vanilla
Coca-Cola’dan beş yıl sonra gelen yeni yıl lezzeti: Holiday Creamy Vanilla
Güncel Haberler
Tüketiciler "sürdürülebilir restoranlara" yüzde 11 daha fazla ödemeye hazır
Tüketiciler “sürdürülebilir restoranlara” yüzde 11 daha fazla ödemeye hazır
İçerik üreticiliği saygın bir kariyer olarak kabul görüyor
İçerik üreticiliği saygın bir kariyer olarak kabul görüyor
2026’da gündem "kültür bütçesi" olmalı!
2026’da gündem “kültür bütçesi” olmalı!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

YouTube'da AI ile dublaj dönemi başladı
Haberler
YouTube’da AI ile dublaj dönemi başladı
Sena Tufan
12 Eylül 2025
Türkiye, dünyanın en işlek yolları listesinde ilk 5’te
Haberler
Türkiye, dünyanın en işlek yolları listesinde ilk 5’te
İrem Alimoğlu
30 Eylül 2025
Öğrenci evinin olmazsa olmaz markaları
Haberler
Öğrenci evinin olmazsa olmaz markaları
Nafizcan Önder
28 Eylül 2025
BMW logosunda sessiz dönüşüm
Haberler
BMW logosunda sessiz dönüşüm
Nafizcan Önder
19 Eylül 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.