MZV Gençlik Zirvesi 25 Kasım’da başlıyor
Gençlerin geleceklerine ve kariyer gelişimlerine önemli katkılar sağlayan 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı’nın son ayağı olan ve artık gelenekselleşen MZV Gençlik Zirvesi’nin üçüncüsünü 25 Kasım 2018 tarihinde, birçok değerli konuşmacı ve girişimcinin katılımıyla Zorlu PSM’de düzenlenecek.
Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen yaklaşık 2 bin 500 lise ve üniversite öğrencisinin katılacağı, ülkemizin kariyer ve yetkinlik odaklı en önemli gençlik organizasyonlarından biri olan MZV Gençlik Zirvesi MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut tarafından yürütülüyor. Erkut ile Gençlik Zirvesi’nin önemini ve gençlere olan katkılarını konuştuk.
MZV ile 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı’nda nasıl bir araya geldiniz? Program nasıl bir içgörüyle ortaya çıktı? Programa bugüne kadar kaç kişi katıldı?
Gençlerin, değişim ve dönüşümün her geçen gün daha da hızlandığı günümüz dünyasına hazır olmaları için sadece okulda verilen eğitimlerle yetinmemeleri, aynı zamanda yaşam becerileri ve adaptasyon yetkinliklerini de geliştirmeleri gerekiyor. Teknoloji ile akıllı yaşam kavramının hayatımıza girdiği, sınırların tamamen kalktığı, dijitalleşme ile mobil çalışabildiğimiz bu dünyada var olabilmemiz için gençlerimizin 21. Yüzyıl yetkinliklerini kazanmış olmaları giderek daha da önem kazanıyor. Bunun için elbette okullarda, üniversitelerde çalışmalar yapılıyor ama durum o kadar önemli ve öncelikli ki herkesin bir şeyler yapması gerekiyor. Kurumlar, şirketler ve üniversitelerin el ele verip bir an önce gençlerimizde 21. yüzyıl yetkinliklerine ilişkin farkındalık yaratma konusunda harekete geçmesi şart…
Mehmet Zorlu Vakfı ile yollarınız nasıl kesişti?
MZV sunduğu bursların yanı sıra üç yıldır 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı ile gençleri desteklemeye devam ediyor. Program ile gençlerin, sadece akademik, teknik ve profesyonel bilgi ile değil aynı zamanda 21. yüzyılın gerektirdiği beceri ve yetkinlikler ile donanmaları için destek veriyoruz. Kapsamı ve içeriği ile Türkiye’de bir ilk olan programda, ders ortamında eğitim, yaz dönemi staj imkanı ve staj sonrası deneyim paylaşımı gibi uygulamalar ile fark yaratmaya çalışıyoruz. “Kariyer Planlama”, “Yetkinlikler”, “Excel ile Modelleme” ve “Girişimcilik” gibi ana başlıklarda gerçekleştirilen programda, yetkinliklerin geliştirilmesi için bireysel projeler ve grup projeleri gibi birçok uygulamaya da yer veriyoruz. Tüm eğitimleri canlı yayınlayarak içeriği çok daha fazla gencin erişimine sunuyoruz. Üçüncü yılına giren programda MZV bursiyerleri ve Zorlu Grubu çalışanlarının çocuklarının yanı sıra diğer vakıflar ile işbirliği yapılarak üniversitelerin iki, üç ve dördüncü sınıfında okuyan toplam 300 gencin programa katılımı sağlandı.
MZV Gençlik Zirvesi nasıl ortaya çıktı?
MZV Gençlik Zirvesi, 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı’nın ayrılmaz bir parçası. Programı düzenlemeye karar verdiğimizde, bunu bir gençlik zirvesi ile taçlandırmamız gerektiğini düşündük. Çünkü gençlerimizde yıl boyunca düzenlediğimiz eğitimlerle 21.yüzyıl yetkinlikleri konusunda bir farkındalık yaratmak için yola çıkmıştık. Alanında başarılı olmuş ve 21. yüzyıl yetkinliklerinin eşliğinde ilham verici işlere imza atmış kişilerin bu farkındalığı daha da artıracağına inandık. Bu doğrultuda MZV Gençlik Zirvesi’ni hayata geçirmeye karar verdik. Her dönemin sonunda gerçekleştirilen MZV Gençlik Zirvesi, MZV bursiyerlerinin yanı sıra tüm Türkiye’den üniversite ve lise öğrencilerinin katılımına açık ve ücretsiz…
Bu seneki MZV Gençlik Zirvesi’nde gençleri neler bekliyor?
MZV Gençlik Zirvesi’nde bu güne kadar 3.500 genci ağırladık ve gençleri başarıları ile pek çok kişiye ilham veren alanında uzman konuşmacılarla buluşturduk. Hem vakıf hem de ben gençlerden çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Zirve’ye gelip 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı’na katılmaya karar veren birçok gencimiz oluyor. Ayrıca MZV Gençlik Zirvesi’ndeki konuşmacılardan ilham alarak kariyer yolculuklarını yeniden şekillendiren gençlerimizin hikâyelerine şahitlik ediyoruz. Tüm bunlar bize, 21. Yüzyıl yetkinlikleri konusunda farkındalık yaratma düşüncemizin hedefine ulaştığını gösteriyor. Biz zamanla bu çabanın daha da olgunlaşacağını, 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı ve MZV Gençlik Zirvesi’nin gençlerin kariyer yolculuklarında önemli bir kilometre taşı olacağını düşünüyoruz.
25 Kasım’da Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleştirilecek bu seneki zirvede yine çok sayıda alanında uzman ve önemli isim aynı mekânda, tüm gün bir araya gelecek, gençlerin kariyer ve geleceklerine odaklı bir gün olacak. Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen yaklaşık 2.500 lise ve üniversite öğrencisi için bir network ortamı da sunan Zirve bu yıl ayrıca sıfır atık hedefiyle, tüm etkinlik boyunca sürdürülebilir çözümler sunan bir konseptle yapılacak. MZV Gençlik Zirvesi’ne, MZV’nin web sitesi üzerinden kayıt başvurusunu yapan üniversite ve lise öğrencileri ücretsiz katılabilecek.
Zirve’deki konuşmacıları belirlerken hangi kriterleri göz önünde bulundurdunuz? Zirve’de hangi konuşmacılar yer alacak?
Konuşmacıları alanında uzman, ilham verici ve yenilikçi işlere imza atan kişiler arasından seçiyoruz. Gençlerin, bu kişilerin hikâyelerini, karşılaştıkları güçlükleri nasıl aştıklarını, neleri merak edip sorguladıklarını, kendilerini nasıl geliştirdiklerini öğrenmelerini sağlıyoruz. Ayrıca 21. yüzyılın bizlerden neler beklediğini, yaşanmış hikayelerden yola çıkarak, ilk ağızdan dinlemeleri için fırsat yaratıyoruz.
Sizce gençlerde muhakkak olması gereken ama genel itibariyle eksik olduğunu düşündüğünüz yetkinlikler neler?
Eğitim sistemimiz bundan asırlarca öncesinde olduğu gibi tekdüze içerik nakletmeye devam ettiği için öğrencilerimizin çoğu takım çalışmasına yatkınlıktan teknolojik okur yazarlığa kadar gerekli çoğu yetkinliği edinemeden okullarımızdan mezun oluyor. Yetkinliklerin gelişmesi için daha uzun zaman, uygulamalı eğitim ve bol pratik gerekiyor. Gençlere bu konuda tavsiyelerimi kişisel bloğumda detaylıca anlatıyorum, tüm yazıları dikkatle okumalarını tavsiye ediyorum. Birbirinden önemli bu yetkinlikler arasında hangisinin geliştirilmesi gerektiğine ve öğrenci için daha önemli olduğuna yine öğrencinin kendisi karar vermeli. Kendileriyle baş başa kalarak güçlü ve zayıf yönlerini, hedeflerini belirlemeli, önündeki fırsatları düşünmeli, kendini dünya ne kadar değişirse değişsin değerli kalacak bir birey olarak yetiştirmeli.
Öğrencilerden Görüşler;
Barış Yıldızhan
Marmara Üniversitesi – Mekatronik Mühendisliği
- Bu eğitim programının içeriği okulda bize verilmeyen ancak iş dünyasında bize devasa katkılar sağlayabilecek yetkinlikleri içeriyor.
- Eğitimler genel olarak enerjik bir hava içerisinde geçti. Yetkinliklerimiz son derece faydalı bir şekilde arttı. Bizi 21. yüzyıla hazırladı.
- Bu programa katılış amacım 21. yüzyıla adapte olabilme, uyum sağlayabilmekti. İçerikler, başlıklara bakıldığında her ne kadar dışarıdan normal gibi gözükse de uygulama çok farklıydı. Bize eğitimleri veren kişiler sayesinde aslında aldığımız eğitimlerin ne kadar dolu dolu olduğunu gördüm. İçerisinde bulunan Excel, grup çalışması, sunum teknikleri, zaman yönetimi ve iletişim becerileri gibi eğitimlerin staj, okul ve sosyal hayatta kısımlarında bize farkındalıklar kattığına inanıyorum.
Egemen Çolak
İstanbul Özyeğin Üniversitesi – Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
- Pek çok farklı ve bambaşka alanda kendimi geliştirebileceğim bir eğitim olduğunu düşünerek ve aynı zamanda benim gibi öğrenci arkadaşlarım ile tanışma şansı elde ederek bir network oluşturma imkanı sunduğu için bu eğitim programına katıldım. Eğitimcilerimiz ve derslere katılan uzmanlar bize en sıcak şekilde yaklaşarak bu süreçte bize büyük destek verdiler. Bu eğitime katılmadan önceki Egemen ile bu eğitime katıldıktan sonraki Egemen’in bambaşka olacağını bildiğim için bu eğitime katıldım.
- En ilginç anılardan biri son dersimizde benim sahneye çıkıp staj deneyimlerimi anlattığım anlar oldu. Sonrasında Erhan Hoca diğer öğrencilere dönüp ”İşte arkadaşlar staj bu kadar kolay bulunuyor, öğlen bir Egemen ile yemek yiyin” dedi. Bu beni inanılmaz mutlu etti ve heyecanlandırdı. Pek çok insan anılarımı anlattığımda gülmüştü ve Erhan Hoca ile birlikte hem çok eğlenmiştik hem de benim için çok keyifli bir anı oldu.
- Bu programın bana kattığı en büyük şeylerden biri eksik yanlarımı fark edip onlar üzerinde yoğunlaşabileceğimi fark etmek oldu. Örneğin Excel gibi aslında çok basit gibi görünen bir programla neler yapılabileceğini gördüm. Bu konuda çok büyük eksikliğim olduğunu fark ettim. Bu eğitim sayesinde bu konuya daha da fazla yoğunlaşmış oldum. Ayrıca takım çalışması içinde bulunarak takım yetkinliklerimi de en iyi şekilde geliştirerek bu ailenin bir parçası oldum.
Kübra Akın – İTÜ Fen Edebiyat – Matematik Mühendisliği (Mezun)
- Açıkçası eğitim programının başlıklarını gördüğümde çok heyecanlandım ve mutlaka bu konularda kendimi geliştirmeliyim diye düşünerek programa katıldım.
- Her eğitimde farklı bir konu, farklı deneyim aktarımları oldu. Bu da isteğimi daha da artırdı. Dersler keyifli olduğundan zaman çok çabuk geçiyordu. Erhan Hoca’nın bunda büyük katkısı var. Aklımda kalan ilginç anı olarak da şunu söyleyebilirim. Erhan Hoca sunum tekniklerini anlatacağı ders öncesi gömleğinin bir eteğini dışarı çıkarıp dağınık bir şekilde sunum yapılmayacağını göstermişti. Toplu mülakat simülasyonları da ben de en çok heyecan uyandıran derslerdendi. Çünkü çok karşılaştığımız mülakat şekillerinden değildi.
- Kurumların beklentilerini, nasıl CV hazırlanacağını, mülakatlara nasıl hazırlanılacağını ve nasıl davranılacağını öğrendik. Bunlar da mezun olduktan sonra en çok işimize yarayan ve farkındalık yaratan konular oldu.
Konuşmacılar:
Alemşah Öztürk Chief happiness officer, 4129
Başak Taşpınar Değim Kurucu Ortak – Armut.com
Emin Çapa Gazeteci
Ercüment Büyükşener Dijital İletişim Danışmanı – Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi
Ergün Güler Genel Müdür – Vestel Ticaret A.Ş.
Evrim Kuran Dinamo Danışmanlık Kurucu Ortağı ve Universum Orta Doğu Direktörü
Duygu Öktem Clark Girişimci
Kalben Sanatçı
Mert Fırat İhtiyaç Haritası Kurucusu, Oyuncu
Prof. Dr. Özgür Demirtaş Finans Kürsü Başkanı – Sabancı Üniversitesi
Prof. Dr. Erhan Erkut Rektör Yardımcısı – MEF Üniversitesi
Prof. Dr. Acar Baltaş Psikolog, Yazar
Prof. Selçuk Şirin New York Üniversitesi Öğretim Üyesi
Refik Anadol Yeni Media Sanatçısı & Araştırmacı
Dr. Soner Canko Genel Müdür- BKM
Tuğrul Tekbulut Yönetim Kurulu Başkanı – Logo Grubu
Zeynep Dereli Kurucu ve CEO – Tink, Teknoloji ve İnsan Kolejleri
Paneller:
Oturum
imece takımları Toyi, Kızlar Sahada Akademi, Hayal Gücü Merkezi
Oturum
Arda Mavi Yapay Zeka Geliştirici ve Araştırmacı
Kadir Can Kırkkoyun Kurucu Ortak- Scode
Dilara Bostancıoğlu Kurucu – Spoonsor.com