16 Ocak Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Müşteriler "pahalı hediyeler" istemiyor
Haberler

Müşteriler “pahalı hediyeler” istemiyor

Marketing Türkiye
30 Aralık 2014
2 dk okuma

Danışmanlık şirketi Envirosell’in İstanbul’da iki hafta  boyunca 32 AVM’de yaptığı araştırmaya göre, ziyaret sayısı diğerlerine göre daha yüksek olan AVM’lerin, yılbaşına özgü kampanya ve etkinliklerde hediye araba veya telefon gibi heyecan yaratacak uygulamalardan uzak kalmayı tercih ettiği ortaya çıktı. Envirosell danışmanlarının yaptığı gözlemlerden çıkan bir diğer bulgu ise özellikle nüfusun üst segmentlerinin bulunduğu yerleşim bölgelerinde bulunan çoğu AVM’nin, yılbaşı için alışılagelmedik etkinlikler yaratmaya hevesli olması.

Envirosell, yılın son döneminde AVM’lere yönelik bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma hakkında bilgi veren Envirosell Türkiye Kurucu Ortağı Burç Tutanç, “Ziyaret sayılarında sorun görmeyen ve nüfusun görece daha üst segmentlerince ziyaret edilen AVM’ler artık pahalı hediyeler yerine müşterilerin duygusal dünyasına hitap etmek için farklı uygulamalar yaratıyor” dedi. Tutanç, araba gibi pahada büyük hediyeler veren AVM’lerin müşteri trafiğinin ise artmadığını söyledi. Tutanç, “Yılbaşı alışverişi yapacak kişilerinse, gelir seviyesine bağlı olarak, araba çekilişi yapan AVMlere geldikleri görülüyor. Bu nedenle duygusal bağ oluşturmaktan uzak bir strateji ile ilerleyen AVMler, dönemsel yoğun rekabet ortamından olumsuz etkilenebilecekler” diye konuştu. 
Araştırmaya göre oturmuş bir ziyaretçi profiline sahip olan bazı AVM’lerın ya çocuklara yönelik kurulan aktivite alanlarından memnun olduğu ya da bu alanların işe yaradığını düşündüğü için sadece çocuklara yönelik aktiviteler yaptığı belirtiliyor. 

Ziyaretçi sayısı diğerlerine göre düşük olan veya henüz açılmış AVM’ler ise araba, telefon, tablet gibi hediyeler vererek risksiz, kontrollü yolları tercih ediyor. Konu hakkında konuşan Turunç, “Bu AVM’ler aslında ziyaretçi sayısında radikal değişikliklere yol açacak uygulamalardan kaçındıklarının henüz farkında değiller. Örneğin, bu yıl İkitelli bölgesinde açılan ve adından oldukça sık söz ettiren bir alışveriş merkezi, 75 TL’lik her alışverişe 2 adet otomobilden birini kazanma şansını müşterilerine sunuyor. Ataşehir, Pendik, İkitelli gibi bölgelerde bulunan çoğu AVM de bu yolu izlemekte” açıklamasını yapıyor.

Ziyaretçi sayılarına bakıldığında ise diğerlerine göre daha çok ziyaret edilen AVM’lerin en büyük özelliğinin müşterileriyle duygusal bağ kurması. Tutanç, “Bunu, bulunduğu bölgenin sosyodemografik özelliklerine hakim işletmelerin yapabildiğini de belirtmek gerekir.  Bu yüzden yılbaşı gibi özel günlerin, insanlarda özel duygular yarattığını bilen AVM’ler insanların duygusal dünyasına hitap edecek etkinlikler yaratarak ziyaretçilerinin kendilerine olan bağlılığını güçlendirmek peşinde” diyor. 

Envirosell Türkiye Kurucu Ortağı Melik Karabıyıkoğlu da konuyla ilgili olarak şu değerlendirmeleri yapıyor: “Artık araba, telefon, tablet, vs. gibi hediyeler vermek, nitelikli ve özel duygular yaratmakta eksik kalıyor; çünkü diğer AVM’lerden farklı bir değer teklifi yaratılmış olmuyor. Müşteri gözündeki değer bugün farklılaşmadan ve müşteriyle olan duygusal bağı güçlendirmekten geçiyor. Bu nedenle günümüzde müşteriyi tanımak ve alışveriş davranışlarını sürekli takip etmek büyük önem kazanıyor. Bunu yaparken de müşterinin beyanına dayanarak elde edilen verilerin yanında, müşterinin doğal davranışlarının ölçümlenmesi gerekliliği önplana çıkıyor.”

1 The One Awards'da ilk 3'e kalan markalar belli oldu!
The One Awards’da ilk 3’e kalan markalar belli oldu!
2 LinkedIn’e göre 2026’nın en hızlı yükselen meslekleri
LinkedIn’e göre 2026’nın en hızlı yükselen meslekleri
3 “Yılın İnovatif Ürünleri” araştırması için başvuru süreci devam ediyor...
“Yılın İnovatif Ürünleri” araştırması için başvuru süreci devam ediyor…
4 Pazarlamanın yeni gücü "Agentic AI": 2026’yı şekillendirecek 5 trend...
Pazarlamanın yeni gücü “Agentic AI”: 2026’yı şekillendirecek 5 trend…
5 Yemek kartları ayın ikinci haftasından sonra cüzdandan çıkmıyor!
Yemek kartları ayın ikinci haftasından sonra cüzdandan çıkmıyor!
Güncel Haberler
Rekabet Kurulu, Sahibinden soruşturmasını taahhütlerle sonlandırdı
Rekabet Kurulu, Sahibinden soruşturmasını taahhütlerle sonlandırdı
KitKat’ın yeni yüzü Teoman: “Bu kez bırakmıyor, sadece mola veriyor!”
KitKat’ın yeni yüzü Teoman: “Bu kez bırakmıyor, sadece mola veriyor!”
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (9-15 Ocak)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (9-15 Ocak)
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Plastik poşette yeni dönem: 2026’dan itibaren 1 lira olacak
Haberler
Plastik poşette yeni dönem: 2026’dan itibaren 1 lira olacak
İrem Alimoğlu
3 hafta önce
Yapay zeka yeni bir meslek yarattı: "Yerinde çözüm mühendisi"
Haberler
Yapay zeka yeni bir meslek yarattı: “Yerinde çözüm mühendisi”
İrem Alimoğlu
3 Kasım 2025
CMO-CCO ayrımı tarihe mi karışıyor?
Haberler
CMO-CCO ayrımı tarihe mi karışıyor?
İrem Alimoğlu
22 Kasım 2025
İş dünyasında haftanın atamaları (20-26 Aralık)
Haberler
İş dünyasında haftanın atamaları (20-26 Aralık)
Nafizcan Önder
3 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.