Müşteri alacağı ürüne 3.5 saniyede karar veriyor
Araştırma ve teknoloji şirketi REM People, perakende dünyasındaki değişen satın alma trendlerini açıkladı. Eskisi gibi liste ile planlı alışveriş dönemi bitti. Müşteriler mağazaya girdiğinde alacağı ürüne rafa bakarak ortalama 3.5 saniyede karar veriyor. Tüketiciler, aklındaki her 1 ürüne karşılık 1.7 ürün daha satın alıyor. Müşteriler en uygun fiyatı yakalayabilmek için birden fazla mağaza geziyor…
Perakende analitiği alanında çalışan yeni nesil araştırma ve perakende teknolojileri şirketi REM People, perakende dünyasındaki değişimi ortaya koydu. REM People’a göre artık tüketiciler eskisi gibi liste yaparak alışverişe çıkmıyor. Müşteriler alışveriş sırasında 3.5 saniye içinde alacağı ürüne karar veriyor. Ayrıca aklındaki alacağı her ürüne karşılık 1.7 ürün daha satın alıyor. Dünyanın 40 ülkesinde perakende devlerine hizmet veren REM People, perakende dünyasındaki yeni trendi şöyle açıklıyor:
Son 10 yılda alışkanlıklar değişti
Özellikle son 10 yılda tüketicilerin satın alma davranışları da değişti. Eskiden Türkiye’de önceden hazırlanan bir listeyle yapılan alışveriş yerine artık daha çok mağaza içindeki deneyim süresince karar veriliyor. Yani artık planlı alışverişin büyük oranda sonuna gelindi.
1 ürüne karşılık 1.7 ürün alıyorlar
Yeni dönemde alışveriş yaparken tüketicilerin aklında genel bir liste bulunuyor. Ancak yapılan araştırmalar markette tüketicinin aklındaki her 1 ürün için fazladan 1.7 ürün daha aldığını gösteriyor.
Rafın karşısında 3.5 saniye
Tüketiciler bir ürünü almak üzere rafın karşısına geçtiklerinde ortalama 3.5 saniye içerisinde satın alma kararını veriyor ve ürünü sepete atıyor.
Rafı en güçlü markaya gidiyor
Tüketicinin satın alma kararının yüzde 70’inden fazlasını etkileyen unsurlardan biri mağaza içindeki performans ve uygulamalar. Kararın en büyüğü mağaza içinde veriliyor. Tüketiciler rafı en güçlü ve büyük olan markayı güçlü marka olarak algılayıp tercih ediyor.
Uygun fiyat için geziyorlar
Türkiye’de perakende sektörünün içinde bulunduğu dönemde tüketicilerin fiyat hassasiyeti de arttı. Daha önce sadece belirli bir kategori fiyat hassasiyeti taşırken artık neredeyse tüm tüketici grupları en uygun fiyat için birden çok mağaza geziyor.