Mobil uygulamalarla tasarruf etmenin şekli değişiyor
Dijital çağın son evresinde gelişen mobil yaşam, marka-müşteri ilişkisini radikal olarak değiştiriyor. Alışverişi daha kolay, avantajlı ve eğlenceli bir tecrübeye dönüştüren birçok uygulama hızla hayatımıza girmeye başladı. Bunların arasında interaktif ve lokasyon bazlı mobil uygulamalar, markaların kullanıcılarını daha iyi tanımalarını sağlayan, hizmet kalitesini arttırmak için diğer markalarla çapraz kampanya imkanı sunan sadakat platformları, markalara özel ya da birçok farklı işletmeyi içinde barındıran indirim uygulamaları gibi farklı uygulamalar bulunuyor.
Markalar ve işletmeler gözüyle bakacak olursak, yeni teknolojiler, tüketicilerin ilgi, beğeni ve lokasyon bilgilerini göz önüne alarak, istediği zaman ve yerde, kişiye özel mesajlarla hedef kitlesine ulaştıran haber ve kampanya duyuru mecralarına ve onları yeni hedef kitlelerle buluşturan mobil ekosistemlere kolaylıkla dahil olabiliyorlar.
Tüketiciler ise avantaj sağlayan ve teklifler sunan uygulamalar sayesinde alışverişte daha fazla söz sahibi oluyorlar, fiyat üzerindeki kontrol güçleri artıyor, tasarruflarını yönetebiliyorlar. Bunu gören ticari kuruluşlar da indirim ve fırsatlarını tüketiciye ulaştırmakta dijital platformlardan yararlanmayı tercih ediyor.
Türkiye’de indirim uygulamalarından Kuponsa, kullanıcılarına, üye işletmelerinde tasarruf ettirerek, aynı bütçeyle daha çok yeme, içme ve gezme imkanı sağlayan bir uygulama. Kuponsa bugün her bir kullanıcısına, anlaşmalı işletmeleri aracılığıyla, bir yıl süreyle kullanabilecekleri şekilde toplamda 167 bin TL tasarruf etme potansiyeli sunuyor ve bu rakam her geçen gün artıyor.
Beyaz yakalılar sağlıklı beslenmeye önem veriyor
Kuponsa faaliyette olduğu 1 yılın İstanbul genelini kapsayan kullanım raporunu yayınladı. Buna göre, İstanbullu kullanıcıların ağırlığını beyaz yakalılar ve öğrenciler oluşturuyor. Bu kullanıcıların indirim kuponu kullanımlarında başı, yüzde 34 ile kahve dükkanlarının çektiği görülüyor. Tatlılar yüzde 25, kahvaltılar yüzde 8, soğuk içecekler yüzde 8 ve fast-food yiyecekler yine yüzde 8 oranıyla onu takip ediyor. Verilere göre, Restoran ve Kafe kuponlarının yüzde 17’si ise bunların dışındaki tercihler için kullanılmış.
Kuponsa’nın verilerinden çıkan en ilgi çekici sonuç; beyaz yakalılar sağlıklı beslenmeye ve tasarruf etmeye önem verirken, üniversite öğrencileri dilediklerini yiyorlar ve tasarruf etmeleri gerektiği fikrini kabul etmelerine rağmen, bu konuda çokta hassas değiller.
Kuponsa’nın verileri üzerinde yapılan analize göre, beyaz yakalıların birinci tercihinin kahve olduğu, yiyecek olarak salata tükettikleri anlaşılıyor. Öğrenciler ise hamburgeri tercih ediyor. Beyaz yakalıların temel önceliği tasarruf etmek iken öğrencilerin, indirim uygulamalarını beyaz yakalılara oranla daha az verimli kullandığı dikkat çekiyor.