14 Eylül Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Mobil uygulamaların kullanıcıları izleyip takip ettiğine yönelik endişeler arttı
Haberler

Mobil uygulamaların kullanıcıları izleyip takip ettiğine yönelik endişeler arttı

Marketing Türkiye
13 Temmuz 2018
2 dk okuma
Marketing Türkiye'yi Google kaynaklarınıza ekleyin.

Mobil uygulamaların takip özellikleri kullanıcılar için bir endişe kaynağı haline geldi. Çoğu kullanıcı, internet bağlantılı cihazlarının kendilerinin takip edip ne yaptığını izlemesinden veya verilerini paylaşmasından endişeleniyor.

Tüketiciler internetteki faaliyetlerinin ne kadarının izlendiği veya internette bıraktıkları izlerle ne kadar takip edilebilecekleri konusunda endişe duymaya başladı. Kaspersky Lab, Türkiye’de kullanıcıların yüzde 57’sinin konum bilgilerini websiteleri ve uygulamalarla paylaşmak istemediğini ortaya çıkardı. 2016’da yüzde 42 olan bu oranın büyük ölçüde arttığı görülüyor.

Ayrıca, Türkiye’de kullanıcıların yaklaşık yarısı (yüzde 56) cihazlarında yaptıkları veya izledikleri her şeyin başkaları tarafından görülmesinden endişeleniyor. Benzer bir oranda (yüzde 54) kişi ise cihazlarındaki coğrafi konum bilgileriyle takip edilebileceklerinden korkuyor.

Tüm bu endişeler aslında sağlam temellere dayanıyor. Kaspersky Lab uzmanları, uygulamaların yalnızca büyük miktarda veriye (kullanıcıların konumu, kişi listesi hakkında bilgiler, faaliyetler gibi önemli detaylar) erişmekle kalmayıp çoğu zaman kullanıcıların bilgisi dışında arka planda çalıştıklarını tespit etti. Yapılan araştırmaya göre, Android uygulamalarının yüzde 83’ü kullanıcıların hassas verilerine erişiyor ve yine Android uygulamalarının yüzde 96’sı kullanıcı rızası olmadan çalışabiliyor. Bu erişim ile ilgili endişeler bazı basit güvenlik önlemleriyle giderilebiliyor.

Ancak insanlar rahat etmelerini sağlayacak veri güvenliği ve gizlilik önlemlerini almaktan kaçınıyor. Örneğin, kullanıcıların yarısı (yüzde 40), Android ve iOS cihazlarına ön yüklü olarak gelen mobil uygulamaların izinlerini kontrol etmediğini belirtiyor. Kullanıcıların yüzde 10’u ise mobil cihazlarına yeni uygulamalar indirip kurarken izinlere bakmıyor. Bu nedenle mobil kullanıcılar, endişeleri artmalarına rağmen potansiyel veri sızıntılarına karşı korumasız kalıyor.

Kaspersky Lab Ürün Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dmitry Aleshin konu hakkında şunları söylüyor: “Uygulamalar günlük yaşantımızın önemli birer parçası haline geldi. Fotoğraf düzenlemekten sosyal medya hesaplarımızı güncellemeye, oyun oynamaktan bir restoranda yer ayırmaya kadar her şey için uygulama kullanıyoruz. Ancak bu araştırma, uygulamaları ne kadar çok sevsek de onlara güvenmediğimiz gösterdi. Kullanıcılar uygulamaların, internetteki faaliyetlerini takip etmesi konusunda daha uyanık hale gelse de kendilerini potansiyel sorunlara karşı korumak için önlem almıyor. Burada kullanıcıların içinin rahat etmesine yardımcı olabiliriz. Ürünlerimiz insanların dijital yaşantılarını rahat sürdürmeleri ve endişe duymadan internetin keyfini çıkarmaları için özel olarak tasarlandı.”

1 Adidas’ın reklamı tepki çekti: Boykot çağrılarının ardından özür geldi
Adidas’ın reklamı tepki çekti: Boykot çağrılarının ardından özür geldi
2 Meta, dünyanın ilk kişisel yapay zeka ajanı "Muse"u tanıttı
Meta, dünyanın ilk kişisel yapay zeka ajanı “Muse”u tanıttı
3 Yapay zeka Türkiye'de hangi çanta ve ayakkabı markalarını öneriyor?
Yapay zeka Türkiye’de hangi çanta ve ayakkabı markalarını öneriyor?
4 İnsan odaklı "taahhütname"
İnsan odaklı “taahhütname”
5 Liverpool formasında Türk Hava Yolları dönemi başlıyor
Liverpool formasında Türk Hava Yolları dönemi başlıyor
Güncel Haberler
Nestlé Türkiye'nin yeni CEO'su Bernie Stefan oldu
Nestlé Türkiye’nin yeni CEO’su Bernie Stefan oldu
Nobel ödüllü ekonomistten yapay zeka uyarısı
Nobel ödüllü ekonomistten yapay zeka uyarısı
Pantone’dan 2027 yazının renk şifreleri: Cesur, doğal ve kişisel
Pantone’dan 2027 yazının renk şifreleri: Cesur, doğal ve kişisel
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

İş dünyasında haftanın atamaları (1-7 Ağustos)
Haberler
İş dünyasında haftanın atamaları (1-7 Ağustos)
Nafizcan Önder
7 Ağustos 2026
Ferrari’nin ilk elektriklisi açık artırmayla 40 milyon dolara satıldı
Haberler
Ferrari’nin ilk elektriklisi açık artırmayla 40 milyon dolara satıldı
Nafizcan Önder
4 hafta önce
Dünyayı futbol birleştiriyor, Visa bağlıyor
Haberler
Dünyayı futbol birleştiriyor, Visa bağlıyor
Advertorial
3 hafta önce
Mars, M&M’S portföyünü yeni lezzetler ve Marvel iş birliğiyle Türkiye’de genişletiyor
Haberler
Mars, M&M’S portföyünü yeni lezzetler ve Marvel iş birliğiyle Türkiye’de genişletiyor
Advertorial
3 gün önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.