MIT’den 14 saatte ev inşa eden 3D yazıcı
MIT’nin (Massachusetts Institude of Technology) bir çift robotik kola, bir hidroliğe ve tanka benzer ayaklara sahip olan yeni 3D yazıcısı, yapı malzemelerini kullanarak kendi etrafına yaklaşık 14 saatte 4,5 metre duvar örebiliyor. Yazıcının ilk duvar örme denemesinde köpük malzeme kullanıldı. Robot, henüz köpük malzeme kullanarak kubbe şeklinde bir yapı inşa edebiliyor ancak, bu aşamaya ulaşmış olması bile gelecekte inşaat sektöründe 3D yazıcılardan ne şekilde yararlanılabileceğine dair ipuçları veriyor.
MIT mühendisleri, henüz prototip aşamasında olan sistemi geliştirerek kendi kendine yetebilen bir hale getirmeyi planlıyor. 3D yazıcının gelecekte kum ve buz kütlelerini yapı malzemesi olarak kullanabilmesi amaçlanıyor. Projenin baş mühendisi Steven Keating, 3D yazıcı projesiyle tamamen otonom bir robot yazıcı yaratarak Antarktika gibi bölgelerde hatta Mars yüzeyinde bile kolayca yaşam alanları inşa etme fikrinden yola çıktıklarını söylüyor.
Keating, robot 3D yazıcıda yer radarının yanı sıra ısı ve ışık sensörleriyle donatılması gibi geliştirmeler yapılacağını da sözlerine ekliyor. Yazıcı bu sayede yaptığı duvarın yoğunluğunu ayarlayabilecek ve inşaatın yapıldığı yerin iklimsel koşullarına uygun bir yapı inşa edebilecek. Yapının temel iskeleti oluşturulduktan sonraysa binanın elektrik, su gibi tesisatları yapılarak mümkün olan en kısa sürede kullanıma hazır hale getirilecek.