27 Ağustos Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
"Kadınların en büyük hayali kendi işini kurmak ancak cesaret edemiyorlar"
Haberler

“Kadınların en büyük hayali kendi işini kurmak ancak cesaret edemiyorlar”

Marketing Türkiye
8 Mart 2018
2 dk okuma

Metro Toptancı Market’in uluslararası bazda yürüttüğü ve Ağustos-Eylül 2017 döneminde 1.000 kişiyle online anket yöntemi kullanılarak gerçekleştirdiği araştırmanın Türkiye ayağında, kendi işinin sahibi olma konusunu yaş ve cinsiyete göre masaya yatırdı. Araştırma, kadınların kendi işini kurma hayalini taşıdıklarını ancak bilgi eksikliği, ekonomik zorluklar ve çevresel engeller sebebiyle buna cesaret edemediklerini ortaya koydu.

Kadının iş hayatına katılımının toplumların refaha kavuşmasındaki öneminin altı çizilirken Metro Toptancı Market’in Türkiye, Almanya, Çin, Fransa ve Rusya’nın da aralarında bulunduğu 10 ülkede yürüttüğü iş sahipliği araştırmasının sonuçları çok çarpıcı gerçekleri ortaya çıkardı. Araştırmanın Türkiye ayağındaki verilere göre Ağustos-Eylül 2017 döneminde, çoğunluğu 25-49 yaş aralığındaki 1.000 kişiyle online anket yöntemi kullanılarak yapılan araştırmada katılımcılarının yarısından fazlasını kadınlar oluşturuyor. Katılımcıların, özellikle de kadınların en büyük hayali, kendi kendinin patronu olmaksa da sadece %8’i hali hazırda kendi işinin sahibi.

Son yıllarda, kadınların eşit şartlarda iş hayatına katılımı konusunda gerek sivil toplum kuruluşlarının gerekse devletler ve kurumların çalışmaları son hız sürerken, maalesef 4 kişiden 3’ü halen eşit fırsatların sağlandığını düşünmüyor. Katılımcıların yarısı ise kendi işini kurup yürüten kadınların bilgi seviyeleri düşük olduğu ve yeterince sert bir duruş sergileyemedikleri için iş hayatında haksızlığa uğrama ihtimallerinin yüksek olduğuna inanıyor. Kimse kendi işini yönetmenin erkekler için zor olduğunu düşünmezken, 10 kişiden 4’ü kadınların iş hayatında kendi işini yaparken zorlanacağını belirtiyor.

Halbuki, yine araştırmaya göre, Türkiye’de, her 4 kadından 3’ünün hayali kendi işini kurabilmek, böylece kendi parasını kazanıp, hak ettiği başarıyı kazanmak. Hali hazırda ücretsiz olarak yaptıkları bir hobi ya da beceriyi gelir kaynağına dönüştürme fikri kadınlara çok cazip geliyor. Bu hayali taşıyan kadınların zengin olmaktan çok, bir şeyi yapabilmenin mutluluğunu ve tatmin duygusunu yaşamak istedikleri göze çarpıyor. Ancak iş fiiliyata dökmeye geldiğinde çok temkinli yaklaşıyor; böyle bir hayali kuruyor, ancak gerçekleştirme cesaretini bulamıyorlar.

Niyet ile gerçekleştirme arasındaki bu uçurumun en önemli sebebi ise maddi konular. Ekonomik şartlar, vergiler, iş yerini kurmak için gerekli finansmanı bulamamak gibi konular kadınların kendilerini bu denli mutlu kılacak adımı atmalarını engelliyor.

Kadın girişimcilere özel birçok fon ve teşvik kredisi olmasına rağmen, bunlardan haberdar olmadıkları için halen maddi endişeler taşıyarak gücünü göstermekten kaçınan kadınların varlığı, kadınların güçlendirilmesi ve toplumsal bilinç dönüşümü için daha alınacak çok yol, yapılacak çok iş olduğunu ortaya koyuyor.

1 Seda Sayan, eğitim platformunun yüzü oldu: "Kosinüs teoremi bebeğim"
Seda Sayan, eğitim platformunun yüzü oldu: “Kosinüs teoremi bebeğim”
2 Orta sınıfın yeni lüksleri
Orta sınıfın yeni lüksleri
3 Çin’in YouTube’u Bilibili dünyaya açılıyor: Rotasında Türkiye de var
Çin’in YouTube’u Bilibili dünyaya açılıyor: Rotasında Türkiye de var
4 Avrupa’nın en pahalı hava yolu şirketleri belli oldu: Listede THY de var
Avrupa’nın en pahalı hava yolu şirketleri belli oldu: Listede THY de var
5 Great Place To Work® Türkiye, dört sektörün en iyi işverenlerini açıkladı
Great Place To Work® Türkiye, dört sektörün en iyi işverenlerini açıkladı
Güncel Haberler
Türkiye’nin “gizli Black Friday”i: Okula dönüş
Türkiye’nin “gizli Black Friday”i: Okula dönüş
Apple, 19 dolarlık parlatma bezinin fiyatını yarıdan fazla düşürdü
Apple, 19 dolarlık parlatma bezinin fiyatını yarıdan fazla düşürdü
Meta’dan 16,7 milyar dolarlık geri adım: Instagram ve Facebook’ta kurallar değişiyor
Meta’dan 16,7 milyar dolarlık geri adım: Instagram ve Facebook’ta kurallar değişiyor
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Instagram logosu sanatçıların ellerinde yeniden şekilleniyor
Haberler
Instagram logosu sanatçıların ellerinde yeniden şekilleniyor
Nafizcan Önder
18 Haziran 2026
Oreo ve KFC'den kızarmış tavuk aromalı Oreo
Haberler
Oreo ve KFC’den kızarmış tavuk aromalı Oreo
Marketing Türkiye
3 hafta önce
Perakende devinden dikkat çeken bisiklet reklamı
Haberler
Perakende devinden dikkat çeken bisiklet reklamı
Marketing Türkiye
3 Haziran 2026
Yunuscan Hısımcıl yazdı: Verimlilik çağında anlam arayışı
Haberler
Yunuscan Hısımcıl yazdı: Verimlilik çağında anlam arayışı
Marketing Türkiye
14 Temmuz 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.