20 Mart Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Kadınlar gözünü “sosyal ticaret”e dikti
Haberler

Kadınlar gözünü “sosyal ticaret”e dikti

Marketing Türkiye
12 Eylül 2018
2 dk okuma

Paym.es’in derlediği verilere göre; Türkiye’de herhangi bir sosyal ağ üzerinden satış yapanların sayısı 1 milyonu aştı. Kadınlar %58’lik oranla, son 5 yılda 10 kat büyüyen sosyal ticarette erkekleri geride bıraktı. Bu oranın %10 artması, Türkiye ekonomisine yaklaşık 1,5 milyar dolar katkı sağlayacak.

Mesajlaşma uygulamaları üzerinden kullanıcılarına ürün alış ve satış imkanı sunan Paym.es, Türkiye’deki sosyal ağlar üzerinden yapılan satışlara dair önemli rakamları derledi. Buna göre; 80 milyonu aşan nüfusuyla Türkiye’de herhangi bir sosyal ağ üzerinden satış yapanların sayısı 1 milyonu aştı. Bunların %86’sı ürün, %14’ü ise hizmet satışı temelli. Satış yapanlar incelendiğinde, kadınlar %58’lik oranla erkekleri geride bıraktı. Sosyal ağ kullanıcılarının 51 milyona ulaştığı Türkiye’de, 44 milyon kişi sosyal ağlar üzerinde akıllı telefonlarını kullanırken internet kullanıcılarının da %30’u, alışverişte mobil cihazları tercih ediyor.

Mağaza vitrinine dönüşen Instagram’da, sepet ortalaması 127 TL

E-ticaretin bir adım ötesine geçen sosyal ticaret; Facebook, Instagram gibi sosyal ağlarda yapılan alışverişi ifade ediyor. Özellikle Instagram’la birlikte her yaştan insanın her tür ürün ve hizmetini satışa çıkarabildiği bu platform, alışverişin en yoğun yaşandığı yer olarak öne çıkıyor. 4 yılda kullanıcı sayısını 4 kat artıran, 2018 itibarıyla 37 milyon kullanıcıya ulaşan Instagram aracılığıyla Türkiye’de yapılan sosyal ticaretin sepet ortalaması 127 TL. Çalışanların %22’lik bölümü, özellikle de kadınlar, ek iş olarak el emeği ürünlerini Instagram aracılığıyla satışa çıkarıyor. Mağaza vitrinine dönüşen Instagram’da sadece 50 milyon içerik #Sale etiketinin altında satılmayı bekliyor. Hızla büyüyen sosyal ticareti kolaylaştırmak hedefiyle “Arkadaşınla konuşur gibi alışveriş yap” mottosuyla yola çıkan chatbot temelli bir alışveriş sistemi Paym.es, kullanıcılarına mesajlaşma uygulamaları üzerinden güvenilir alışveriş olanağı sunuyor. Üyelik ve ürün listelemenin ücretsiz olduğu sistemde, dünyanın her yerinden bireysel ya da şirket olarak dileyen herkes ödemelerini Dolar ya da Euro olarak tahsil edilebiliyor.

Sosyal ticaret son 5 yılda 10 kat büyüdü

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Paym.es Kurucu Ortağı Sabrican Zaim, “Son 5 yılda 10 kat büyüyen sosyal ticaretin hacimi dünya genelinde 50 milyar dolara yükseldi. 2021 yılında ise 165 milyar doları aşacağı öngörülüyor. PwC’nin verilerine göre online alışveriş yapan kullanıcıların %39’u, alışveriş için temel motivasyonlarının sosyal ağlar olduğunu belirtiyor. Z kuşağının da etkisiyle perakendede başlayan bu dönüşümden yola çıktık ve herkesin kolaylıkla kullanabileceği, mesajlaşma uygulamaları üzerinden ürünlerini güvenli bir şekilde satın alındığı bir alışveriş sistemini hayat geçirdik. Temel amacımız, yalnızca mesajlaşma uygulamalarıyla alışverişi sıkıcı form ve uzun onay süreçlerinden kurtarmak. Bu noktada akıllı elektronik ticaret chatbotu Paym.es’i; Facebook, Telegram, Bip, Line, Whatsapp ve ETSY aracılığıyla e-ticarete bağladık” dedi.

“Kadınların iş gücüne katılımı %10 artarsa, ülke ekonomisine 1,5 milyar dolar katkı sağlanacak”

Sosyal ağlarda satış yapanların %58’ini kadınların oluşturduğunun altını çizen Sabrican Zaim, “Kadınlar, sosyal ağlar üzerinde erkeklere göre daha aktif. Instagram ile birlikte özellikle kadınların el emeği ürünlerini sergileyip satabileceği önemli bir gelir yapısı oluştu. Sosyal ticaret ev hanımından, aktif iş hayatında yer alanlara kadar tüm kadın girişimciler için yeni bir iş modeli haline geldi. TÜİK verilerine göre kadınların iş gücüne katılım oranı %33,6, erkeklerin ise %72,5. Kadınların iş gücüne katılım oranı %10 artarsa, Türkiye ekonomisine yaklaşık 1,5 milyar dolar katkı sağlanır.” dedi.

1 Duayen reklamcı Alinur Velidedeoğlu yaşamını yitirdi
Duayen reklamcı Alinur Velidedeoğlu yaşamını yitirdi
2 RVD yeni yönetimini seçti...
RVD yeni yönetimini seçti…
3 Tatilsepeti Dubai’de mahsur kalan yolcuları özel uçuşla Türkiye’ye getirdi
Tatilsepeti Dubai’de mahsur kalan yolcuları özel uçuşla Türkiye’ye getirdi
4 Ünlü tarihçi İlber Ortaylı hayatını kaybetti
Ünlü tarihçi İlber Ortaylı hayatını kaybetti
5 İş dünyasında haftanın atamaları (7-13 Mart)
İş dünyasında haftanın atamaları (7-13 Mart)
Güncel Haberler
Nespresso, global marka elçisi olarak Dua Lipa’yı seçti!
Nespresso, global marka elçisi olarak Dua Lipa’yı seçti!
Bayram planlarını ekonomi belirledi: 10 kişiden 6’sı yaşadığı şehirde kalacak
Bayram planlarını ekonomi belirledi: 10 kişiden 6’sı yaşadığı şehirde kalacak
10. yılında Brandverse 2026 jürisini gururla sunarız
10. yılında Brandverse 2026 jürisini gururla sunarız
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

"Sen sensin Dimes içecek bi'şey"
Haberler
“Sen sensin Dimes içecek bi’şey”
Sena Tufan
9 Ocak 2026
Perakendede büyüme mağaza sayısıyla değil, “doğru lokasyonla” ölçülüyor
Haberler
Perakendede büyüme mağaza sayısıyla değil, “doğru lokasyonla” ölçülüyor
İrem Alimoğlu
17 Ocak 2026
6 Şubat'ın yıldönümünde, bölgedeki çalışmalarını sosyal faydaya dönüştüren markalar
Haberler
6 Şubat’ın yıldönümünde, bölgedeki çalışmalarını sosyal faydaya dönüştüren markalar
Sena Tufan
6 Şubat 2026
Migros One, yeni yılı iş ortaklarıyla birlikte kutladı!
Haberler
Migros One, yeni yılı iş ortaklarıyla birlikte kutladı!
Advertorial
14 Ocak 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.