29 Ocak Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Kadın temsilinde Hollywood 1930’ların gerisinde kaldı
Haberler

Kadın temsilinde Hollywood 1930’ların gerisinde kaldı

Marketing Türkiye
3 Mart 2018
2 dk okuma

Oscar Ödülleri 90’ıncı yılını doldururken BBC’nin 100 Kadın ekibinin yaptığı araştırma, Hollywood’un sinemada kadınları temsil etmek konusunda başarısız olduğunu ortaya çıkardı.

Bechdel Testi yönteminin kullanıldığı araştırmaya göre, 1929’daki ilk Oscar Ödül Töreni’nden bugüne kadınların sosyal hayat ve siyasetteki etkinliği birçok alanda arttı ama film sektöründe bu olmadı. Bechdel Testi, sinema dünyasındaki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek için kullanılıyor. Bir filmin Bechdel Testi’ni geçebilmesi için belli kriterleri tutturması gerekiyor.

Örneğin filmde, bir adı olan en az iki kadın karakter olması ve bu kadınların filmde erkekler dışındaki başka konularda konuşuyor olması gerekli. Bu kadın karakterler sadece bir kez ‘erkek muhabbeti’ yapabilir.

_100247875_pie_charts_640-nc

Sınıfta kalanlar
BBC’nin son araştırması, geçtiğimiz 90 yılda Akademi’nin En İyi Film Ödülü verdiği filmlerin sadece yarısından azının geçebildiğini ortaya koydu. Kadınların temsil oranı ise, 1930’ların da altına geriledi.

En İyi Film Oscar’ı alan Moonlight (Ay Işığı), Gladyatör ve Slumdog Millionaire gibi filmler ile bu yıl aday gösterilen iki farklı film de, testten kaldı. Bu yıl En İyi Film Oscar’ına aday olan Darkest Hour’da ismini duyabildiğimiz iki kadın karakter var ancak birbirleriyle bir erkek dışındaki bir konuda diyalog kurmadıkları için, bu film de testi geçemiyor.

2

İkinci Dünya Savaşı’nda geçen Dunkirk’te ise ismi olan iki karakter yok. Miranda Nolan ve Kim Hartman’ın canlandırdığı kadın karakterler ise “hemşire” ve “kabin görevlisi” olarak filmde geçiyor.

Kadınlar başrol olamıyor mu?
Annenberg Foundation adlı kuruluşun İngilizce konuşulan ülkelerdeki filmleri incelediği araştırması, tam da bu konuya parmak basıyor.

Araştırma, 2016 yılında en çok izlenen 100 filmden sadece 34’ünde ana karakter ya da yardımcı karakterin kadın olduğunu gösteriyor. Bu 34 filmdeki kadınlardan sadece üçünde sinema dünyasında yeterince temsil edilmeyen ırksal ve etnik gruplardan karakterler bulunuyor. Bu 100 filmden sadece 11’inde beyaz kadın karaktere hiç yer verilmemiş.

3

Öte yandan Geena Davis Enstitüsü, ABD ve İngiltere dışındaki ülkelerde 2010 ve 2013 yılları arasında çekilen filmleri incelediğinde, cinsiyet eşitliği konusunda Çin, Kore, İngiltere, Brezilya, Almanya gibi ülkelerin çok daha başarılı olduğunu gösterdi.

Testi geçen filmler neler?
Argo ve Schindler’in Listesi dahil En İyi Film ödülü alan son 89 filmden 43’ü testteki tüm kriterleri yerine getiriyor. Ancak bu filmlerde de sadece kadınlar arasında geçen diyalogların sayısı çok az. Uzmanlar, Ben, Tonya ve Kara Panter gibi filmlerin bu açıdan önemli bir rol oynadığını söylüyor. Örneğin dev şirketler Marvel ve Disney’in yapımcılığını üstlendiği Kara Panter’de cesur ve zeki kadın karakterlere yer vermesini önemli bir adım olarak görülüyor.

Kaynak: BBC Türkçe

1 “Yılın İnovatif Ürünleri” araştırması için son başvuru tarihi 31 Ocak!
“Yılın İnovatif Ürünleri” araştırması için son başvuru tarihi 31 Ocak!
2 Brandverse Awards başvuruları başladı!
Brandverse Awards başvuruları başladı!
3 "Mavi Yaka Türkiye"yi anlamak...
“Mavi Yaka Türkiye”yi anlamak…
4 Bağımsız medya hem okur hem de gelir kaybediyor! Olağan şüpheliler: Google, Facebook ve X...
Bağımsız medya hem okur hem de gelir kaybediyor! Olağan şüpheliler: Google, Facebook ve X…
5 Shein, Türkiye’de satışları geçici olarak durdurdu!
Shein, Türkiye’de satışları geçici olarak durdurdu!
Güncel Haberler
“Yılın İnovatif Ürünleri” araştırması için son başvuru tarihi 31 Ocak!
“Yılın İnovatif Ürünleri” araştırması için son başvuru tarihi 31 Ocak!
IKEA’dan şehir merkezine güçlü mesaj: Büyük mobilyalar artık Kopenhag mağazasında
IKEA’dan şehir merkezine güçlü mesaj: Büyük mobilyalar artık Kopenhag mağazasında
2025’in en sevilen dizileri: Eşref Rüya, Prens’e karşı!
2025’in en sevilen dizileri: Eşref Rüya, Prens’e karşı!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

E-ticarette "bakıp çıkma" devri bitiyor!
Haberler
E-ticarette “bakıp çıkma” devri bitiyor!
Sena Tufan
2 hafta önce
Müziğin ritmi değişiyor: Spotify hala zirvede, YouTube Music yükselişe geçti...
Haberler
Müziğin ritmi değişiyor: Spotify hala zirvede, YouTube Music yükselişe geçti…
İrem Alimoğlu
1 Kasım 2025
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (14-20 Kasım)
Haberler
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (14-20 Kasım)
Sena Tufan
20 Kasım 2025
The TECH Summit 2025 için geri sayım başladı: Geleceği keşfetmeye hazır mısınız?
Haberler
The TECH Summit 2025 için geri sayım başladı: Geleceği keşfetmeye hazır mısınız?
İrem Alimoğlu
29 Kasım 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.