20 Şubat Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Kadın temsilinde Hollywood 1930’ların gerisinde kaldı
Haberler

Kadın temsilinde Hollywood 1930’ların gerisinde kaldı

Marketing Türkiye
3 Mart 2018
2 dk okuma

Oscar Ödülleri 90’ıncı yılını doldururken BBC’nin 100 Kadın ekibinin yaptığı araştırma, Hollywood’un sinemada kadınları temsil etmek konusunda başarısız olduğunu ortaya çıkardı.

Bechdel Testi yönteminin kullanıldığı araştırmaya göre, 1929’daki ilk Oscar Ödül Töreni’nden bugüne kadınların sosyal hayat ve siyasetteki etkinliği birçok alanda arttı ama film sektöründe bu olmadı. Bechdel Testi, sinema dünyasındaki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek için kullanılıyor. Bir filmin Bechdel Testi’ni geçebilmesi için belli kriterleri tutturması gerekiyor.

Örneğin filmde, bir adı olan en az iki kadın karakter olması ve bu kadınların filmde erkekler dışındaki başka konularda konuşuyor olması gerekli. Bu kadın karakterler sadece bir kez ‘erkek muhabbeti’ yapabilir.

_100247875_pie_charts_640-nc

Sınıfta kalanlar
BBC’nin son araştırması, geçtiğimiz 90 yılda Akademi’nin En İyi Film Ödülü verdiği filmlerin sadece yarısından azının geçebildiğini ortaya koydu. Kadınların temsil oranı ise, 1930’ların da altına geriledi.

En İyi Film Oscar’ı alan Moonlight (Ay Işığı), Gladyatör ve Slumdog Millionaire gibi filmler ile bu yıl aday gösterilen iki farklı film de, testten kaldı. Bu yıl En İyi Film Oscar’ına aday olan Darkest Hour’da ismini duyabildiğimiz iki kadın karakter var ancak birbirleriyle bir erkek dışındaki bir konuda diyalog kurmadıkları için, bu film de testi geçemiyor.

2

İkinci Dünya Savaşı’nda geçen Dunkirk’te ise ismi olan iki karakter yok. Miranda Nolan ve Kim Hartman’ın canlandırdığı kadın karakterler ise “hemşire” ve “kabin görevlisi” olarak filmde geçiyor.

Kadınlar başrol olamıyor mu?
Annenberg Foundation adlı kuruluşun İngilizce konuşulan ülkelerdeki filmleri incelediği araştırması, tam da bu konuya parmak basıyor.

Araştırma, 2016 yılında en çok izlenen 100 filmden sadece 34’ünde ana karakter ya da yardımcı karakterin kadın olduğunu gösteriyor. Bu 34 filmdeki kadınlardan sadece üçünde sinema dünyasında yeterince temsil edilmeyen ırksal ve etnik gruplardan karakterler bulunuyor. Bu 100 filmden sadece 11’inde beyaz kadın karaktere hiç yer verilmemiş.

3

Öte yandan Geena Davis Enstitüsü, ABD ve İngiltere dışındaki ülkelerde 2010 ve 2013 yılları arasında çekilen filmleri incelediğinde, cinsiyet eşitliği konusunda Çin, Kore, İngiltere, Brezilya, Almanya gibi ülkelerin çok daha başarılı olduğunu gösterdi.

Testi geçen filmler neler?
Argo ve Schindler’in Listesi dahil En İyi Film ödülü alan son 89 filmden 43’ü testteki tüm kriterleri yerine getiriyor. Ancak bu filmlerde de sadece kadınlar arasında geçen diyalogların sayısı çok az. Uzmanlar, Ben, Tonya ve Kara Panter gibi filmlerin bu açıdan önemli bir rol oynadığını söylüyor. Örneğin dev şirketler Marvel ve Disney’in yapımcılığını üstlendiği Kara Panter’de cesur ve zeki kadın karakterlere yer vermesini önemli bir adım olarak görülüyor.

Kaynak: BBC Türkçe

1 Zam tablosu netleşti: Kimin maaşı ne kadar arttı?
Zam tablosu netleşti: Kimin maaşı ne kadar arttı?
2 Sevgililer Günü'nün yeni trendi: Kendini şımartma...
Sevgililer Günü’nün yeni trendi: Kendini şımartma…
3 Yeni dönemde reklam sektörünün odaklanacağı 5 başlık...
Yeni dönemde reklam sektörünün odaklanacağı 5 başlık…
4 İstanbulluların alışveriş rotası: Marka sadakati zayıflıyor, fiyat ön plana çıkıyor
İstanbulluların alışveriş rotası: Marka sadakati zayıflıyor, fiyat ön plana çıkıyor
5 Sevgililer Günü'nde hediye seçerken, maddi değer değil "beni tanıyor hissi" öne çıkıyor
Sevgililer Günü’nde hediye seçerken, maddi değer değil “beni tanıyor hissi” öne çıkıyor
Güncel Haberler
İş dünyasında haftanın atamaları (14-20 Şubat)
İş dünyasında haftanın atamaları (14-20 Şubat)
Türk oyun şirketi 1 milyar doları aşan değerlemeyle satıldı
Türk oyun şirketi 1 milyar doları aşan değerlemeyle satıldı
Amazon, Walmart’ı solladı, gelir bazında dünyanın en büyük şirketi oldu...
Amazon, Walmart’ı solladı, gelir bazında dünyanın en büyük şirketi oldu…
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

“Tünelin ucunda ışık var” diyen CEO’ların sayısı azalıyor
Haberler
“Tünelin ucunda ışık var” diyen CEO’ların sayısı azalıyor
Nafizcan Önder
4 hafta önce
Büyümenin formülü net: Hane penetrasyonunu artırmak...
Haberler
Büyümenin formülü net: Hane penetrasyonunu artırmak…
Gülben Dikmen
3 hafta önce
Dr. Ayşegül Çoruhlu’nun yapay zeka destekli dijital asistanı AI-Şegül Çoruhlu yayında!
Haberler
Dr. Ayşegül Çoruhlu’nun yapay zeka destekli dijital asistanı AI-Şegül Çoruhlu yayında!
Advertorial
2 hafta önce
ARPR İletişim Danışmanlığı 15. yılını kutluyor
Haberler
ARPR İletişim Danışmanlığı 15. yılını kutluyor
Nafizcan Önder
1 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.