3 Nisan Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
İstanbul’u neden seviyoruz, neden sevmiyoruz?
Haberler

İstanbul’u neden seviyoruz, neden sevmiyoruz?

Marketing Türkiye
19 Nisan 2016
2 dk okuma

 

İstanbul tarih boyunca filmlere, şiirlere ve kitaplara konu olan mistik şehirler arasında. Ancak İstanbul’da yaşayanların, hayranlık kadar bunalmışlık da hissettikleri bir gerçek. Metropol hayatının tarihle iç içe geçtiği bu şehri, en iyi yaşayanlar biliyor.

DORinsight’ın yaptığı, 8 binden fazla kişinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmada, İstanbul’un en sevilen özelliği tarihi olurken en sevilmeyen özelliği ise şehrin kalabalığı oldu. 17-25 Şubat 2016 tarihleri arasında online olarak tamamlanan araştırmaya; Türkiye temsili, ABC1C2DE sosyo-ekonomik segmente mensup 8 bin 18 kişi katıldı.

Araştırma kapsamında, katılımcılara İstanbul’un en sevdikleri ve sevmedikleri yönleri, güzellikleri ve sorunlarına yönelik düşünceleri soruldu.

İstanbul’un en sevilen özelliği: Tarihi

Yapılan araştırmada katılımcılara İstanbul’un hangi özelliğini en çok sevdiklerini sorulduğunda katılımcıların yüzde 35’i İstanbul’un en çok eski yıllara dayanan tarihini sevdiğini belirtti. Bunun yanı sıra İstanbul’un sahip olduğu farklı güzellikler ve iki kıtayı birbirine bağlıyor oluşu da yüzde 20 oy oranları ile İstanbul’un en çok sevilen özelliklerinin başında yer aldılar.

-Yüzde 8’lik kesim İstanbul’un sevilen özellikleri arasında eski binalarını, yüzde 6’sı da şehrin sunduğu iş istihdamlarını gösterdi.

İstanbul’u neden seviyoruz, neden sevmiyoruz?

İstanbul’un en sevilmeyen özelliği: Kalabalık

-Katılımcıların yüzde 38’i en çok İstanbul’un kalabalık bir şehir olmasından hoşlanmadıklarını dile getirirken, bu kalabalığın neden olduğu ve İstanbul için büyük bir sorun haline dönüşen yoğun trafik ve ulaşımın zorluğu da yüzde 30 oy oranıyla çoğunluk tarafından sevilmeyen bir diğer özellik oldu.

-İstanbul’un dışarıdan çok fazla göç alıyor olması ve pahalı bir hayatın olması da sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 7 oranları ile diğer sevilmeyen özellikler arasında yer aldı.

İstanbul’un doğal güzellikleri korunsun

İstanbul metropol bir şehir olması dolayısıyla içinde birçok güzellik barındırırken daha iyi standartlarda yaşamak için çözülmesi gereken birkaç sorun da barındırıyor. –İstanbul’un yaşadığı sorunlarla ilgili katılımcıların hem fikirde olduğu çözümlerden en çok oy alanı ise yüzde 27 oy oranı ile doğal güzelliklerin tahrip edilmesine izin verilmemesi ve bu güzelliklerin korunması.

-Trafik sorununun çözülmesi için özel araç kullanımın azaltılmasını isteyenlerin oranı yüzde 26 olurken yüzde 24’lük kesim ise ulaşım yollarının çeşitlendirilmesi istedi.

69 yıl önce yazılan “İstanbul’u Dinliyorum” şiiri zirvede

İstanbul için yazılmış olan şarkılar, şiirler hatta İstanbul’da çekilmiş yabancı filmlerin sorulduğu anket çalışmasında katılımcıların neredeyse yarısı (yüzde 43) İstanbul için yazılmış olan şarkılardan en çok Sezen Aksu’dan “Ah İstanbul” şarkısını sevdiklerini dile getirdi.

Katılımcıların yine yarısından çoğu (yüzde 60) İstanbul için yazılan şiirlerden en sevdiklerinin ise Orhan Veli Kanık’ın 1947 yılında yayınlanan “İstanbul’u Dinliyorum” şiiri olduğunu belirtti. Son olarak İstanbul’da çekilen yabancı filmler içerisinde en sevilen film yüzde 32 oy oranıyla “Skyfall” oldu.

Yeterince tanıtamıyoruz

Araştırmada, her 10 katılımcıdan 6’sı İstanbul’un yurtdışında yeterince tanıtılamadığını da belirtti. Bu sorunun çözümü için katılımcıların yüzde 36’sı yurtdışında yayınlanmak üzere İstanbul hakkında belgeseller ve programlar hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Bunu takip eden diğer çözüm önerilerine bakıldığında ise İstanbul’a daha fazla turist çekmek için uluslararası programlar geliştirilmesinin (yüzde 29) ve sosyal medyada yapılan tanıtımın daha fazla olmasının (yüzde 16) önerildiği görüldü.

 

1 ByteDance’in yeni yapay zeka video üretim modeli CapCut’a entegre edildi
ByteDance’in yeni yapay zeka video üretim modeli CapCut’a entegre edildi
2 Bakan Bolat duyurdu: Elektronik ortamda şirket kurulabilecek
Bakan Bolat duyurdu: Elektronik ortamda şirket kurulabilecek
3 Türkiye'de 10 kişiden 6'sı "mutluyum" diyor...
Türkiye’de 10 kişiden 6’sı “mutluyum” diyor…
4 İş dünyasında haftanın atamaları (21-27 Mart)
İş dünyasında haftanın atamaları (21-27 Mart)
5 "Filtresiz İnsanlık" çağı başladı: Kusursuzluk yoruyor, gerçeklik bağ kuruyor
“Filtresiz İnsanlık” çağı başladı: Kusursuzluk yoruyor, gerçeklik bağ kuruyor
Güncel Haberler
"CX ve EX birbirinden bağımsız yönetilemez; deneyim tek çatı altında tasarlanmalı"
“CX ve EX birbirinden bağımsız yönetilemez; deneyim tek çatı altında tasarlanmalı”
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (27 Mart-2 Nisan)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (27 Mart-2 Nisan)
Brandverse Awards başvuruları 14 Nisan'da sona eriyor!
Brandverse Awards başvuruları 14 Nisan’da sona eriyor!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Amazon, Walmart’ı solladı, gelir bazında dünyanın en büyük şirketi oldu...
Haberler
Amazon, Walmart’ı solladı, gelir bazında dünyanın en büyük şirketi oldu…
Marketing Türkiye
20 Şubat 2026
"Abonelik–iptal" döngüsü artık bilinçli bir tüketim modeli! Peki neden?
Haberler
“Abonelik–iptal” döngüsü artık bilinçli bir tüketim modeli! Peki neden?
Sena Tufan
3 hafta önce
Tabutunuz leopar desenli olsun ister miydiniz?
Haberler
Tabutunuz leopar desenli olsun ister miydiniz?
Sena Tufan
25 Şubat 2026
Kadınların görünmeyen emeği şehrin ortasında görünür oluyor: "Yük Olmasın"
Haberler
Kadınların görünmeyen emeği şehrin ortasında görünür oluyor: “Yük Olmasın”
Nafizcan Önder
27 Şubat 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.